YeniSafak.com “ Türkiye'nin birikimi... ” Gündem

 
Ana Sayfa...
Gündem'den...
Politika'dan...
Ekonomiden...
Dünya'dan...
Kültür'den...
Yazarlar'dan
Spor'dan

  Arşivden Arama

 


DÜNYA BANKASI
bakanlığı takmıyor

Beyaz Enerji soruşturmasının tartışmaları sürerken, Dünya Bankası'nın, Enerji Bakanı Cumhur Ersümer'e güvenmediği ortaya çıktı.

Dünya Bankası'nın, Cumhur Ersümer'in başında bulunduğu Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı'na güvenmediği ortaya çıktı. Bankanın, bakanlığa enerji KİT'lerinin bilançolarını bağımsız bir denetim firması tarafından denetletme ve raporları kendisine sunma yükümlülüğe getirdiği belirtildi.

Skandallar bitmek bilmiyor

Beyaz Enerji Operasyonu kapsamında incelemeye alınan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı ile ilgili skandalların ardı arkası kesilmiyor. Operasyonu yürüten Ankara DGM Savcısı Talat Şalk'ın, enerji alanındaki yolsuzluklarla ilgili bilgi istediği uluslararası kuruluşlar arasında yer alan Dünya Bankası'nın, Bakanlığın ve enerji KİT'lerinin kendisine verdiği bilgilere güvenmediği ortaya çıktı. Enerji projelerine kredi desteği veren Dünya Bankası, kredi işlemlerinde, enerji KİT'lerinin hesaplarının bağımsız bir denetim firması tarafından denetlenmesi şartı getirdiği bildirildi. Dünya Bankası'nın, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı'na her bir mali yıla ait, konsolide bilanço, gelir tablosu ve bilançoya ilişkin diğer dokümanların bağımsız bir denetim firması tarafından denetlenmesi yükümlülüğünü getirdiği kaydedildi.

Bankanın ayrıca, her yıl sözkonusu bağımsız denetim firmanın, hazırlayacağı raporların kendisine sunulmasını da şart koştuğu kaydedildi. Dünya Bankası'nın bu şartı üzerine, enerjinin dağıtımını yapan TEDAŞ'ın, 1996 ve 1997 yılı hesaplarını, bağımsız bir müşavirlik firmasına denetlettirdiği ve bunları da Dünya Bankası'nın temsilcilerine sunduğu kaydedildi.

Dünya Bankası'nın enerji rahatsızlığı...

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı'nı enerji politikası nedeniyle sık sık eleştiren Dünya Bankası'nın, enerji alanında sağlıklı bilgi almamaktan şikayetçi olduğu belirtildi. Bankanın özellikle, kredi açtığı enerji projelerini yakından takip etmek istediği ancak, bu projelerle ilgili istediği bilgileri alamadığı kaydedildi. Dünya Bankası'nın, kredi verdiği projeleri daha yakından takip edebilmesi için, TEAŞ'tan yazılım programının yenilenmesini istediği ve bunun için de TEAŞ'a 11 milyon dolarlık kredi verdiği bildirildi. TEAŞ'ın, Dünya Bankası'ndan aldığı 11 milyon dolarlık kredi ile, kredili projeleri takip etmek için yeni bir yazılım programı hazırlattığı, ancak yazılım programının mevcut sisteme uymadığı için kullanılamadığı bildirildi. Böylece, 11 milyon dolar harcanarak, Dünya Bankası'nın verdiği kredilerle yapılan projelerin takibi için hazırlatılan yazılım programı hiçbir işe yaramadı.

 


Kağıda basmak için tıklayın.

 

 

 


Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Kültür | Yazarlar | Spor | Bilişim
İnteraktif: Mesaj Formu | ABONE FORMU | İNTERNET TARAMA FORMU | KÜNYE | ARŞİV


Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED

Bu sitenin tasarım ve inşası, İNTERNET yayını ve tanıtımı, TALLANDTHIN Web tarafından yapılmaktadır. İçerik ve güncelleme Yeni Şafak Gazetesi İnternet Servisi tarafından gerçekleştirilmektir. Lütfen siteyle ilgili problemleri webmaster@tallandthin.com adresine bildiriniz...