YeniSafak.com “ Türkiye'nin birikimi... ” Politika

 
Ana Sayfa...
Gündem'den...
Politika'dan...
Ekonomiden...
Dünya'dan...
Kültür'den...
Yazarlar'dan
Spor'dan

  Arşivden Arama

 


Ya Fazilet ya seçim

Anayasa Mahkemesi, FP davasında gün sayıyor. FP "odak"tan kapatılırsa 13, "RP'nin devamı olmak"tan kapatılırsa 65 milletvekilinin milletvekilliği düşecek. Ara seçim gündeme gelecek.

Anayasa Mahkemesi'nin Fazilet Partisi'nin kapatılması istemiyle açılan davada bu hafta nihai kararını vermesi bekleniyor. Anayasa Mahkemesi'nin vereceği karar FP kadar diğer partileri de yakından ilgilendiriyor. Anayasa Mahkemesi FP'yi Refah Partisi'nin devamı olmaktan kapatırsa 65 milletvekilinin milletvekilliği düşecek ve ara seçim yapılması gündeme gelecek. Hükümet ortağı MHP'nin ise ara seçim yapılması yerine genel seçim yapılmasından yana olduğu belirtiliyor. FP'nin odak olmaktan dolayı kapatılması halinde en fazla 13 milletvekilinin vekilliği düşecek. Bu durumda TBMM'deki boş koltuk sayısı 21'e çıkacak. Anayasal olarak seçim zorunluluğu bulunmayacak, ancak seçim baskısı artacak.

'Odak' mı 'devam' mı?

Anayasa Mahkemesi Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından FP'nin hem "yasadışı eylemlerin odağı" olmak hem de "kapatılan RP'nin devamı" olmaktan dolayı kapatılması taleplerini görüşerek karara bağlayacak. Anayasa Mahkemesi, kapatması davasında FP kongresinin kasetlerini delil olarak kabul etmemiş, ancak FP lideri Recai Kutan'ın, "kapatma davası açılmadan önce parti uyarılır" hükmünü içeren 104. maddenin işletilmesi isteğini de geri çevirmişti.

Anayasa Mahkemesi, Fazilet Partisi'ni "laiklik karşıtı eylemlerin odağı" olmaktan kapatması halinde, iddianamede ismi yer alan 13 milletvekilinin vekilliğini düşürecek ve siyasi yasak koyabilecek. Ancak, mahkemenin, RP davasında iddianamede daha fazla isim yer almasına rağmen sadece Erbakan, Kazan ve Tekdal'a yasak getirdiğine dikkat çekilerek, bu isimlerden sadece bir kısmına yasak getirilebileceği belirtiliyor.

Ara seçim kaçınılmaz

Fazilet Partisi'nin, kapatılan Refah Partisi'nin devamı olmaktan dolayı kapatılması halinde ise hem Refah Partisi hem de FP'de milletvekili olan 69 kişinin milletvekillikleri düşecek ve siyasi yasaklı olacaklar. Bu durumda 3 ay içinde, Adana, Afyon, Ankara, Balıkesir, Batman, Bayburt, Bingöl, Bitlis, Bursa, Çorum, Diyarbakır, Elazığ, Erzincan, Gaziantep, Giresun, Gümüşhane, Hatay, Karaman, Kırıkkale, Kocaeli, Kütahya, Manisa, Mardin, Muş, Nevşehir, Siirt, Tokat, Trabzon, Van ve Yozgat'ta 1'er, Erzurum, Kahramanmaraş, Kayseri, Sakarya, Samsun ve Şanlıurfa'da 2'şer, Malatya ve Sivas'ta 3'er, Konya'da 5 ve İstanbul'da 11 milletvekilliği için ara seçim yapılacak.

MHP genel seçim istiyor

Bu arada, FP davasının muhtemel sonuçları üzerinde tartışan partilerden MHP, ara seçim yerine genel seçim yapılmasını istiyor. DYP de, FP davasına bağlı olmaksızın erken seçim isteğini Genel Başkan Çiller'in ağzından dile getiriyor. Hükümet ortakları ANAP ve DSP ise ne ara seçim ne de genel seçim yapılmasını istemiyor. Eğer erken genel seçim görüşü ağır basarsa, hükümetin Eylül veya Ekim aylarında seçim kararı alması muhtemel. Bu durumda, Anayasa'ya göre "genel seçimlerden bir yıl önce ara seçim yapılamayacağı" için FP'nin kapatılmasından sonra 3 ay içinde ara seçim yapılmasına da gerek kalmayacak.

 


Kağıda basmak için tıklayın.

 

 

 


Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Kültür | Yazarlar | Spor | Bilişim
İnteraktif: Mesaj Formu | ABONE FORMU | İNTERNET TARAMA FORMU | KÜNYE | ARŞİV


Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED

Bu sitenin tasarım ve inşası, İNTERNET yayını ve tanıtımı, TALLANDTHIN Web tarafından yapılmaktadır. İçerik ve güncelleme Yeni Şafak Gazetesi İnternet Servisi tarafından gerçekleştirilmektir. Lütfen siteyle ilgili problemleri webmaster@tallandthin.com adresine bildiriniz...