AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ
Albaraka Türk

E K O N O M İ
'Yoksullukla mücadele bizim varoluş gayemiz'

Türkiye'nin yoksulluk ve yolsuzluk sebebiyle büyük acılar yaşadığını belirten Başbakan Erdoğan, "Siyaseten varoluş gayemiz Türkiye'nin adaletle kalkınmasını gerçekleştirmektir" dedi

  • İSMAİL ZELVİ
    Başbakan Tayyip Erdoğan siyasette var oluş sebeplerinin adalet ve kalkınmayı sağlayarak yoksullukla mücadele olduğunu söyledi.

    İstanbul Ceylan Otel'de Türkiye İsrafı Önleme Vakfı tarafından düzenlenen Mikrokredi Vasıtasıyla Yoksulluğun Azaltılması Uluslararası Konferansı'nda konuşan Başbakan Erdoğan, Türkiye'nin yoksulluk ve yolsuzluk sebebiyle yıllarca acı ve trajediler yaşadığını belirterek, şunları söyledi: "Hükümet olarak toplumsal uzlaşıyı temin edecek şekilde ahlaki, hukuki ve meşru olmak kaydıyla toplumun bütün kesimlerinin adaletle kalkınması gerektiğini, buna olan inancımız için adalet ve kalkınma kavramlarını temel kavramlar olarak kabul ediyoruz. Bu yüzden siyaseten varoluş gayemiz, adalet ve kalkınmadır, yoksullukla mücadeledir. Tüm çabamız ve gayretimiz Türkiye'nin adaletle kalkınmasını gerçekleştirmektir".

    ''Devletin malı deniz değildir"

    Erdoğan, Türkiye'nin doğusu ile batısı arasında milli gelir bakımından 14 kat, en az gelir ile en yüksek gelir grubu arasında ise 11 kat fark bulunduğuna dikkat çekerek, hükümetin toplumun vicdanını karartan bu adaletsizliği gidereceğini söyledi.

    İşadamlarının faiz ile para kazanmanın kendilerine mutluluk getirmediğini ifade etmeye başladıklarını da kaydeden Erdoğan, "Türkiye'de üretmeden, istihdam kapısı açmadan devletin malını deniz bilen zihniyet, denizin bittiğini görmek zorunda. Devletin malı deniz değildir, milletin malıdır'' dedi.

    Özelleştirme programına kesinlikle devam edeceklerini açıklayan Erdoğan, ancak özelleştirmeye ver-kurtul gibi mantıktan kurtaracak yeni kriterler getirileceğini söyledi. Nerede bir tıkanıklık varsa ortadan kaldıracaklarını söyleyen Erdoğan, hükümet olarak milli gelirde kişi başına 1500 doların altında olan illeri vergiden muaf tutmak, SSK primlerini asgariye indirmek ve yatırımcıya ücretsiz arazi vermek gibi hedefleri olduğununu açıkladı.

    81 ülkede başarı ile uygulanıyor

    AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Nurettin Canikli ise, 81 ülkede başarı ile uygulanan fakirlere kredi veren bankacılık modelinin Türkiye'de de uygulanabileceğini belirterek, ABD'de, İskandinav ülkelerinde, Bangladeş'te uygulanan bu modeli Türkiye'ye getiriyoruz. Bu tür projelerin yoksulluğun azaltılmasına büyük katkıları olacak" dedi. İçişleri Bakanı Abdulkadir Aksu, Türkiye'de fakirlikle mücadelenin yeni bir şey olmadığını hatırlatarak, "AK Parti olarak hükümet programımızda da Acil Eylem Planımız'da da sosyal yardımlaşmaya öncelik vereceğimizi açıkladık. Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Fonu'nu amacına uygun olarak kullanacağız" şeklinde konuştu. Türkiye İsrafı Önleme Vakfı Başkanı Prof. Dr. Aziz Akgül de, yoksulluğun ve yolsuzluğun ortadan kaldırılması için yapılan çalışmalara şartsız destek veren Başbakan Erdoğan'a teşekkür etti.

    2 milyon 700 bin üyesi var

    Mikrokredi fikrinin mimarı olan Grameen Bank CEO'su Muhammad Yunus, yoksulluk sorununun, politik irade tarafından ele alınmadığı sürece sadece günlük yazışmalarda konu edinmeye devam edeceğini ifade ederek, "Türkiye'de bu sorunun yüksek düzeyde ele alınması memnuniyet verici" dedi. Yoksullukla mücadele için mikrokredinin büyük bir adım olduğunu vurgulayan Yunus, ülkesi Bangladeş'te bir köyde yaptıkları çalışmada insanların bir iş yapabilmek için 27 dolar gibi çok az bir paraya ihtiyaç duyduklarını tespit ettiklerini anlatarak, bunun üzerine ilk uygulamalarını hayata hayata geçirdikleri anlattı. Başarılı geçmesinin ardından uygulamanın başarısının ardından fakirler için ayrı bir banka kurmaya karar verdiklerini anlatan Yunus, Grameen Bank'ın şu anda 2 milyon 700 bin üyesi bulunduğunu, yüzde 95'i kadınlar olmak üzere bu kişilere 30-35 dolar gibi küçük krediler halinde 4 milyar dolar civarında destek sağladıklarını bildirdi.

    Komünist kalıntılar var

    Yoksulluğun Azaltılması Uluslararası Konferansı'nda Başbakan Erdoğan konuşurken, "Biz Türkiye'ye sonsuz güveniyoruz" demesi üzerine, İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi öğrencisi Mehtap Kutluk'un "Biz size güvenmiyoruz, IMF politikaları uyguluyorsunuz" diyerek protesto etti. İTÜ öğrencisi olduğu belirtilen Ali Ergün ise, "Bu ülkede size güvenmeyeceksek, hiçkimseye güvenemeyiz'' diye bağırdı. Polis kayıtlarına göre pekçok protesto eylemine katılan bu iki kişi güvenlik görevlileri tarafından dışarı çıkarıldı. Başbakan Erdoğan ise alkışlar arasında sürdürdüğü konuşmasında, "Komünist dünya o hantal yapıyı tamamen terketmiş. Ne yazık ki komünist dünyanın kalıntıları Türkiye'mizde var" dedi.

  •  
    İlk işi villaları satmak Türkiye Halk Bankası Genel Müdürü Tevfik Bilgin, göreve gelir gelmez, bankanın genel müdürler için yaptırdığı Ankara'daki 1,8 trilyonluk villayı satarak, gelirini esnafa kredi olarak kullandırma kararı aldığını söyledi.
    Petkim, borsada yüzde 20 kaybetti
    Özelleştirmenin çok ucuza gittiğini düşünen yatırımcılar satışa geçince Petkim hisseleri taban yaparak yüzde 20 oranında değer yitirdi.
    İhalede faize dikkat
    Hazine'nin 392 gün vadeli tahvil ihalesi öncesinde faiz oranlarını yükselten bankaların, ihaleden daha fazla faiz almayı amaçladığı belirtiliyor.
    İhale Yasası maliyeti katlıyor
    TÜRKŞEKER Genel Müdürü Azmi Aksu, Kamu İhale Yasası'nın kendilerinin hizmet alımları ve nakliye ihalelerinde maliyetlerin en az iki katına çıkmasına neden olduğunu belirterek, muaf tutulmalarını istedi.
    İZTB'de söz hala geçer akçe
    İzmir Ticaret Borsası'nda 76 yıldır trilyonlarca liralık mal sözle alınıp satılıyor.
    İş Kanunu onaylandı
    Turkcell ve Telsim'e 30 trilyon ceza
    Ankara'da pompalar kapanacak
    Ankaralı akaryakıt bayileri, kar paylarının yükseltilmesi için istasyon kapatma eyleminde bulunacaklar.
    Dolara Merkez müdahalesi
    İstanbul serbest piyasada gün içinde 1 milyon 408 bin liraya kadar gerileyen dolar, Merkez Bankası'nın alım yönünde müdahalesiyle 1 milyon 429 bin liraya yükseldi. Sabah saatlerinde 1 milyon 424 bin lira olan dolar, satışların gelmesiyle 1 milyon 408 bin liraya kadar gerilemişti. Merkez Bankası'nın döviz kurunda aşırı oynaklığı engellemek üzere, döviz piyasasına doğrudan alım yönünde müdahale etmesinin ardından yükselen dolar, piyasa kapanışında alışta 1 milyon 430 bin lira, satışta 1 milyon 440 bin lira seviyesine çıktı. Serdengeçti: Piyasadan 1.8 milyar $ alacağız Öte yandan Merkez Bankası Başkanı Süreyya Serdengeçti, Ağustos sonuna kadar piyasadan 1.8 milyar dolar daha alacaklarını açıkladı. Samsun'da 'para politikaları' konferansı veren Süreyya Serdengeçti, doları özellikle düşük tutmaya çalışmadıklarını belirtti. Serdengeçti "Öyle olsaydı, Irak krizi sırasında dolar bir milyon 700 bin lirayı bulmazdı" dedi.
    "KOBİ'ler İçin İş Dünyası 2003" fuarı
    Kocaeli Avrupa Birliği İş Geliştirme Merkezi (ABİGEM), "KOBİ'ler için İş Dünyası 2003 Fuarı" açıyor. Kocaeli Sanayi Odası ve TOBB işbirliğiyle 12 Haziran Perşembe günü Uluslararası Fuar Merkezi'nde açılacak olan fuara, toplam 60 firma katılıyor. Fuar, 14 Haziran Cumartesi günü sona erecek.
    10 Haziran 2003
    Salı
     
    Künye
    Temsilcilikler
    Abone Formu
    Mesaj Formu
    Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
    Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Hayat | Arşiv
    Bilişim
    | Dizi | Röportaj | Karikatür | Çocuk

    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
    © ALL RIGHTS RESERVED