AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ
Albaraka Türk

K Ü L T Ü R
O ölüme gülmüştü
o yüzden yaşayacak

Savaş ve aşkı birarada yaşayan Alla Dudaeva, eşi Cevher Dudayev'in hayatını Şule Yayınları'ndan çıkan "Milyon Birinci" adlı kitapta yazıyor. Şair ve ressam olan Alla Dudaeva, eşinin çocukluğundan başlayıp, Rus ordusundaki görevine ve Çeçen liderliğine uzanan ilginç yaşam öyküsünü konu alan kitabını, belgeler ve eşinin fotoğraflarıyla belgeselleştiriyor. Resimleri, şiirleriyle ölümsüzleştiriyor 'Cevher'ini. 21 Nisan 1996'da güdümlü bir füzeyle tuzağa düşüp şehit olan Cevher Dudaev'in aramızdan ayrılışını, kendisinin bir şiirinde "Ve ölmek memlekete düşüp, sarılıp dağlarımıza" mısralarınla yazmış olduğunu belirten Alla Dudaeva "Onun rüyaları gerçekleşti. Şehitler ölmez o yaşıyor, bu nedenle benim üzüntüm kutlu bir üzüntüdür" diyor.

  • HALE KAPLAN ÖZ
    Dünyanın en büyük güçlerinden birine meydan okuyan şehit Cevher Dudaev'in hayatını yazma kararı ve sürecini anlatır mısınız?

    Kocamın kaderi o kadar alışılmışın dışındaydı ki böyle bir kitabı yayımlama düşüncesi zihnimde çok önceden yer etmişti. Çocukluğunda Kazakistan'a sürgüne gönderilmişti. Daha sonra yalnız çocukluk günleri, yoksulluk içinde ilk gençlik yılları, Çeçen halkının sürekli küçük düşürüldüğü yıllar... Sonra da İçkeriya-Çeçen Cumhuriyeti'nin bağımsızlığının ilan edilişi; onurlu başkanlık dönemi.. Politikadan uzak bir insan olan benim için artık acı gerçekler ortaya çıkmaya başlamıştı; alçaklıklar, ikiyüzlülükler, komplolar... En nihayetinde 1994-1996 Rus-Çeçen savaşı. Rus istihbarat teşkilatı tarafından yapılan yalan ve yanlış bilgilendirmeler bataklığı. İşte bunların hepsi bu kitabın yazılmasını hızlandırdı.

    Milyon Birinci ne demek, kitaba bu adı neden verdiniz?

    Çeçenler'in kaç tane generali var diye Cevher Dudaev'e sormuşlar. O da cevaplamış: "Her Çeçen generaldir! İnanmıyorsanız gidin ve herhangi bir Çeçen'e sen general misin? diye sorun. O zaman ne olacağını anlarsınız. Ben sadece milyon birinciyim." Hiçbir zaman çarları ve prensleri olmayan, en değerli şeyleri özgürlük olan bu halk hakkında söylenen tüm bu sözler doğru. O sık sık "Halkımız nasıl isterse öyle olur" derdi ve Çeçen halkı onun inancını haklı çıkarttı. Çeçenler'in toprağını alabilirsiniz, kanlarını dökebilirsiniz, ama yeryüzünde hiç kimse Çeçenler'in kendi şereflerini savunma hakkını ellerinden alamaz.

    Şehit bir eşi yazmanın verdiği duygusal yoğunluğu düşünerek soruyorum. Yazarken sizi en çok ne etkiledi?

    Kitabımın tamamı şefkatli bir kalbin hafızasıyla yazılmıştır. Rus-Çeçen Savaşı yeni başladığı zaman eski bir Çeçen kulesindeydik ve oradan kaçmamız gerekiyordu ve tabii ki Çeçen halkının yok edilmeye çalışılmasını anlattığım bu iki bölüm beni en fazla duygulandıran bölümlerdir. Bir de onun sürgüne gönderilmesini yazmak benim için kolay olmadı. En zor anlarda bile Hakk Teala bizi bırakmadı. Cevher'in çok zaman önce, daha biz Sibirya'dayken bir şiirinde yazmış olduğu isteği gerçekleşti: "Ve ölmek memlekete düşüp, sarılıp dağlarımıza". Onun ileriyi gören rüyaları gerçekleşti ve şimdi, onu rüyamda görüşümde "Ben ölü değilim, ben yaşıyorum" diyor. Bu yüzden benim üzüntüm kutlu bir üzüntü.
    Tercüme eden: Samet Karagöz

    Masalsı güzellikte gözleri olan genç yanıma geldi ve..

    "1967'de babamın görev yaptığı bölgedeki askeri tatil kampına gittim. Subay evinde masalsı güzellikte gözleri olan zarif bir genç yanıma geldi. Atalarından yedi kişinin adını söyleyerek kendini tanıttı. Kafkaslar'da âdet böyledir diyerek açıkladı, ama o zamanlar ben ne Çeçenler, ne de o muhteşem âdetleri hakkında hiçbir şey bilmiyordum. O geceden itibaren her gün görüşmeye başladık, önümde muhteşem bir dünya vardı artık. Sonraki yıllar hiç ayrılmadık. 1969'da evlendik. Hayatımın en trajik gününe, onu öldürdükleri 21 Nisan 1996 tarihine kadar beraberdik. Onun üzerimdeki manevî etkisi çok büyüktü... O ölüme güldü ve bu yüzden insanlar için ebediyen yaşayacak."

  •  
    Şaka olsun diye sahne rekoru kırdılar
    Ankara Oda Tiyatrosu Topluluğu, klasik tiyatroya dikkat çekmek amacıyla Operadaki Hayalet Üzerine Bir Fantezi adlı oyunu 48 saat süreyle aralıksız sahneye koyarak rekor kırdı. Oyunun yazarı ve yönetmeni Doç. Kaan Erkan, Türkiye'de tiyatro ölmediğini göstermek için böyle bir maratona giriştiklerini, rekor denemesi fikrinin kahvaltı sofrasında aralarındaki bir şakaladan çıktığını söyledi. Erkan, "Yorgun gözükmüyoruz. Noterimiz bunu tespit etti, yani artık dünyaca da tescilliyiz. Guinnes Rekorlar Kitabı'nda yer alabilmek için sadece noter yeterli olmayabilir. Biz oyunu 48 saat kasete çektik, bunları da ibraz edeceğiz'' dedi. İstanbul 5. Noter Başkatibi Zihni Dardoğan da, rekor denemesini oyuncularla birlikte hiç uyumadan izledi.
    Tony Ödülleri, 57. kez dağıtıldı
    Tiyatro ve müzikallerin 'Oscar'ı kabul edilen Tony Ödülleri'nin 57'ncisinde rok müzikali "Hairspray" 8 dalda ödül kazandı. Dick Latessa, 'Hairspray'deki rolüyle En İyi Müzikal Erkek Karakter Oyuncusu seçildi. Hairspray, John Waters'in 1988'de yaptığı, sinema klasikleri arasına giren ünlü filminden sahneye uyarlandı. Müzikalin erkek başrol oyuncusu Harvey Fierstein, rakibi 'Nine'ın başrol oyuncusu Antonio Banderas'a rağmen en iyi erkek oyuncu oldu. Hairspray müzikal dalda en iyi müzikal, en iyi temsil, en iyi erkek oyuncu, en iyi kadın oyuncu ve en iyi yönetmen ödülleri de dahil olmak üzere 8 ödül aldı. Marissa Jaret Winokur de oyundaki rolüyle en iyi kadın oyuncu seçilmeyi başardı.
    Uzak filmi İtalya'da
    Cannes Film Festivali'nde Jüri Büyük Ödülü'nü ve En İyi Erkek Oyuncu Ödülü'nü alan Nuri Bilge Ceylan'ın 'Uzak' filmi, 11 ve 12 Haziran'da Roma'da gösterime girecek. Cannes Film Festivali'nde ödül alan filmler için Roma'daki bazı sinemalar özel gösterimler düzenledi. Bu çerçevede, Uzak filmi alt yazılı olarak gösterilecek. Filmin dağıtımını üstlenen Lady Film, Uzak'ın İtalya'da sonbahar aylarında gösterimde olacağını açıkladı.
    10 Haziran 2003
    Salı
     
    Künye
    Temsilcilikler
    AboneFormu
    MesajFormu
    Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
    Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Hayat | Arşiv
    Bilişim
    | Dizi | Röportaj | Karikatür | Çocuk

    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
    © ALL RIGHTS RESERVED