YeniSafak.com “ Türkiye'nin birikimi... ” Dünya

 
Ana Sayfa...
Gündem'den...
Politika'dan...
Ekonomiden...
Dünya'dan...
Kültür'den...
Yazarlar'dan
Spor'dan
Bilişim'den
Dizi...

  Arşivden Arama

 


Çaresizlerin boş umudu

'Galiplerin barış amacı'ndan çok, 'çaresizlerin ateşkes umudu' ile başlayan Ortadoğu zirvesi gergin başladı. Clinton'ın hayal kırıklığı içinde, Arafat'ın zorla, Barak'ın Şaron'un gölgesinde katıldığı zirvede sert rüzgarlar esti.

Ortadoğu'da Filistinliler ile İsrail ordusu arasında patlak veren çatışmaları sona erdirmek için Mısır'ın Şarm el-Şeyh kentinde düzenlenen zirve dün başladı. Zirveye Clinton düş kırıklığı içinde, Arafat zorla, Barak koalisyon kurmaya çalıştığı Likud Partisi'nin fanatik lideri Ariel Şaron'un gölgesinde katıldı. "Galiplerin barış amacı"ndan çok, "çaresizlerin ateşkesi umudu" ile başlayan zirvede hiç bir soruna çözüm bulunamayacağı, İsrail'in Filistin'e yönelik saldırılarını durduramayacağı, barış sürecini tekrar eski haline getiremeyeceği herkes tarafından kabul edilen bir gerçek.

Sıkıntılı bir şekilde sandalyelerine oturan liderlerden hiçbiri gazeteci ve foto muhabirlerine konuşmadı. Tarafların somut bir sonuç beklemediği ve oyalama taktiği olarak tanımlanan zirvenin ne kadar süreceği bilinmiyor. Barak'ın sözcüsü Gadi Baltianski, zirvenin bir veya en çok 2 gün olabileceğini, bundan daha fazla sürmesini tahmin etmediğini açıkladı. Zirvede öncelikle 28 Eylül'den bu yana süren çatışmaların sona erdirilmesi ve Filistin ile İsrail arasında ateşkesin sağlanması hedefleniyor. 19 gündür süren çatışmalarda çoğu Filistinli 137 kişi hayatını kaybetti.

'Kışkırtma ve saldırıyı bırak'

Barak, Kral Abdullah ve Annan zirve başladıktan yaklaşık iki saat sonra zirvenin yapıldığı Golf Otel'den dışarı çıktı. Zirve kaynakları, üç liderin dinlenme molası için salonu terkettiklerini açıkladılar. Bu üçlünün ardından Arafat da binadan çıktı.

Zirve'nin açılış konuşmasını yapan Mısır Devlet Başkanı Hüsnü Mübarek, İsrail'den "kışkırtma ve saldırılara son vermesini" istedi. Mübarek, isim vermeden İsrail'e çağrıda bulundu ve "Kışkırtma ve kaba kuvvet kullanımına son verilmezse, anarşi ve istikrarsızlık bütün bölgeye yayılabilir" dedi.

"Kışkırtma ve saldırılara geçit vermek, bütün dünyada vahim sonuçlara yol açabilir" diyen Mübarek, "Silahsız bir halkı sindirmek, iradesini kırmak, onurunu ayaklar altına almak için kışkırtmalar yapıldığını gördük. Bölgedeki istikrarı baltalayabilecek bu tür uygulamaların yayılmasını kabul edemeyiz" diye konuştu. Mübarek, Şarm El Şeyh zirvesinin Filistin ve İsrail halkları ve hükümetleri arasındaki ilişkileri sağlam bir temele oturtmasını diledi.

İkili görüşmeler

Açılıştan önce, zirveye katılanlar arasında ikili görüşmeler gerçekleşti. Öncelikle ABD Başkanı Bill Clinton ile Mısır Cumhurbaşkanı Mübarek biraraya geldi. Clinton ile Mübarek, İsrail Başbakanı Ehud Barak, Filistin lideri Yaser Arafat ve Ürdün Kralı Abdullah ile ayrı ayrı görüşmeler yaptılar.

İkili görüşmelerin bitiminden bir saat sonra, liderler zirve için kapalı kapılar arkasında bir araya geldi. Türkiye saatiyle 14:20'de başlayan zirvede, Barak ile Arafat'ın yanısıra Mübarek, Clinton, Kral Abdullah, BM Genel Sekreteri Kofi Annan ile AB Yüksek Temsilcisi Javier Solana yer alıyor. Clinton'a Dışişleri Bakanı Madeleine Albright ve Ulusal Güvenlik Danışmanı Samuel Berger eşlik ediyor.




Kağıda basmak için tıklayın.

İsrail yine saldırdı, 50 yaralı
Batı Şeria ve Gazze'de Mısır'daki zirveyi protesto eden Filistinlilere saldıran İsrail askerleri 50 kişiyi yaraladı. Mısır sınırında ve Mescid-i Aksa'da çatışmalar çıktı.
Sezer'le sil baştan
Orta Asya turuna dün Özbekistan'dan başlayan Cumhurbaşkanı Sezer, bölge ile ilişkilerin kişisel dostluk ilişkilerinden kurtarılıp kurumsal bir yapıya dönüştürülmesini istedi.

Teröristi kurtarma telaşı
Ermeni lobisi, New York'taki Türkevi'nin bombalanması, terörist yetiştirmek, bomba ve silah depolamaktan suçlanan Topalyan'ı kurtarmak için yoğun bir seferberlik başlattı.
Srebrenica katili yargılanıyor
Nazi soykırımından beri Avrupa'nın en büyüğü olarak nitelendirilen Srebrenica katliamının komutanlarından Bosnalı Sırp general Radislav Krstic'in yargılanmasına yaklaşık bir yıl aradan sonra başlandı. Savunma makamının argümanlarını öne sürdüğü dünkü duruşmada, avukat Nenad Petrusic, müvekkilinin Srebrenica'daki katliamda sorumluluğu olmadığını, o dönemde diğer komutanların daha büyük yetkisi olduğunu öne sürdü. Katliamla ilgili olarak mahkemeye çıkan en üst düzey Bosnalı Sırp komutan olan Krstic, BM'nin Bosna savaşı döneminde "güvenli bölge" ilan ettiği Srebrenica'da etnik temizlik yapmakla suçlanıyor. Savcılık, Krstic'in Drina adlı birliğinin katliamın öncülüğünü yaptığını, Sırp askerlerin Srebrenica'da en az 7 bin 500 erkeği katlettiklerini bildirmişti. Krstic ise duruşmada, tüm askeri eğitimin Müslüman öğrencilerle birlikte çatışma olmadan geçtiğini, bu süreçte birbirlerinin etnik kökenlerinden bile haberdar olmadıklarını söyledi.

 


Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Kültür | Yazarlar | Spor | Bilişim | Dizi
İnteraktif: Mesaj Formu | ABONE FORMU | İNTERNET TARAMA FORMU | KÜNYE | ARŞİV


Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED
Bu sitenin tasarım ve inşası, İNTERNET yayını ve tanıtımı, TALLANDTHIN Web tarafından yapılmaktadır. İçerik ve güncelleme Yeni Şafak Gazetesi İnternet Servisi tarafından gerçekleştirilmektir. Lütfen siteyle ilgili problemleri webmaster@tallandthin.com adresine bildiriniz...