YeniSafak.com “ Türkiye'nin birikimi... ” Politika

 
Ana Sayfa...
Gündem'den...
Politika'dan...
Ekonomiden...
Dünya'dan...
Kültür'den...
Yazarlar'dan
Spor'dan
Bilişim'den
Dizi...

  Arşivden Arama

 


Yılmaz'a örtülü tehdit

Meclis Başkanlığı'na MHP'li İzgi'yi seçtirebilmek için ANAP lideri Yılmaz'ı "ikna odasına" alan Ecevit ve Bahçeli, Yılmaz'a, "Kendi adayınızda ısrar ederseniz hükümetteki yeriniz tartışılır" dedi.

TBMM Başkanı seçimleri, hükümetin iki küçük ortağı MHP ve ANAP arasındaki yeni bir kriz yarattı. MHP'li aday Ömer İzgi'ye destek çağrısı yapan Başbakan Bülent Ecevit'e rağmen, MHP'li adaya sıcak bakmayan ANAP lideri Yılmaz, dün ortakları tarafından "ikna odası"na alındı. Siyasi kulislerde, Yılmaz'ın, ortakları tarafından, "Kendi adayınızda ısrar ederseniz hükümetteki yeriniz tartışılır" şeklinde tehdit edildiği konuşuluyor.

50 dakika tartıştılar

Koalisyonu oluşturan siyasi partilerin genel başkanları, Bakanlar Kurulu toplantısı öncesinde Başbakanlık'ta biraraya geldi. Başbakan Ecevit'in odasında saat 10.10'da başlayan ve Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Hüsamettin Özkan ile Maliye Bakanı Sümer Oral'ın da katıldığı toplantıda, bugün üçüncü tur oylaması yapılacak olan TBMM Başkanı seçimi ile ilgili durum değerlendirmesi yapıldı. Toplantı, yaklaşık 50 dakika sürdü.

Bahçeli: Çok fedakarlık yaptık

Zirvede ilk sözü MHP lideri Bahçeli aldı. Bahçeli, Başbakan Ecevit'e 5+5 oylamasını ve Anayasa Mahkemesi Başkanı Ahmet Necdet Sezer'in Cumhurbaşkanlığı'na aday gösterilmesine değinerek, partisinin bu konuda verdiği desteği hatırlattı. MHP'nin hükümetteki uyumun sürmesi için her türlü fedakarlığı yaptığının altını çizen Bahçeli, bazı muhaliflerin MHP'nin hükümetteki tutumunu eleştirdiğini ve bu durumun ay sonunda yapılacak olan MHP kongeresine de yansıyabileceğine ilişkin kaygılarını anlattı. Bahçeli, "uyum" için tüm bunları göze aldığını vurguladı.

MHP'nin Meclis Başkan adayı Ömer İzgi'ye verilen destek için Ecevit'e ve DSP'ye teşekkür eden Bahçeli, aynı desteğin ANAP tarafından da verilmesini istedi.

Ecevit: Muhalefetin oyununa gelme

Daha sonra söz alan Başbakan Ecevit de Bahçeli'yi destekleyen bir konuşma yaptı. Bahçeli'nin, Meclis Başkanlığı seçimini hükümet meselesi haline getiren sözlerine destek veren Ecevit, ANAP lideri Yılmaz'dan muhalefetin oyununu görmesini istedi. Meclis Başkanlığı seçiminin hükümet meselesi haline gelmemesini arzu ettiğini belirten Ecevit, ancak ilk iki tur oylamanın ardından bu şansın ortadan kalktığına işaret etti. Muhalefetin, hükümet ortakları arasında krize neden olabilmek için her turda oyların yönünü değiştirdiğini belirten Ecevit, özellikle FP'nin ilk turda Başesgioğlu'na, ikinci turda ise kendi adaylarına destek verdiğini söyledi.

Yılmaz: Partime baskı yapamam

ANAP lideri Mesut Yılmaz ise Ecevit ve Bahçeli'nin sıkıştırmalarına karşılık, "Meclis Başkanlığı seçiminin hükümet meselesi haline getirilmemesini" istedi. Bahçeli'nin, "Hükümetteki uyum için gösterdiğimiz çaba, kongrede muhaliflerimize malzeme olacak" sözlerine de cevap veren Yılmaz, MHP'li Ömer İzgi'ye destek vermeleri halinde ANAP içindeki muhalefetin de harekete geçebileceğini söyledi. Yılmaz, bugüne kadar partisine şu veya bu yönde oy kullanın diye baskı yapmadığını da belirterek, şahsen İzgi'nin seçilmesini arzu ettiğini vurguladı.

Yılmaz'a tehdit iddiaları

Bu arada, toplantı sürerken başlayan "Bahçeli ve Ecevit, Yılmaz'ı tehditle vazgeçirecek" iddiaları, zirveden sonra Meclis kulislerinde daha çok konuşulmaya başlandı. Yılmaz'ın, "Meclis Başkanlığı sırası MHP'de. Hükümet ortaklığı uyumu gerektirir. Eğer hükümetin küçük ortağı, bu konuda büyük ortaklarına uymuyorsa, hükümet içindeki konumu yeniden değerlendirilir. Unutulmamalıdır ki TBMM'de hükümete girebilecek partiler vardır" şeklinde uyarıldığı belirtiliyor.

Bahçeli'nin, daha önce özellikle AB konusunda eleştirdiği ANAP Yılmaz'a yönelik tepkisinin yeniden başladığına dikkat çeken siyaset çevreleri, Başbakan Ecevit'in de, 5+5 oylamasında Yılmaz'ı "Partisine söz geçiremeyenin liderliği tartışılır" dediğini hatırlatıyorlar. Ecevit'in, dünkü zirvede de Yılmaz'a bu anlamda baskı yapmaya çalıştığını savunan siyasiler, "Yılmaz'ın 'partime baskı yapmam' sözleri, tehdide boyun eğmediğini gösteriyor" diyorlar.




Kağıda basmak için tıklayın.

'Hükümet ihanette' Mümtaz Soysal, hükümeti, iptal edilen Yetki Yasası'na dayanılarak çıkarılan KHK'leri uygulamaktan vazgeçmeye çağırdı. Soysal, özelleştirme uygulamaları için de hükümete 'ihanet' imasında bulundu
Yetkisiz ombudsmanlık
Ombudsmanlık adıyla bilinen Kamu Hakemliği Kanun Tasarısı TBMM'ye sunuldu. Tasarı yasalaşır ve Süleyman Demirel aday olursa, 3. kez TBMM'de seçim heyecanı yaşayacak.
MHP bizi çok incitti
FP Ankara Milletvekili Cemil Çiçek, Meclis Başkanlığı için bugün yapılacak üçüncü turda sonucun DYP'nin durumuna bağlı olduğunu belirterek, DYP'nin MHP'li adayı desteklemesi halinde seçimin bugün biteceğini, ANAP'lı adayı desteklemesi halinde de seçimin dördüncü tura kalacağını kaydetti. Çiçek, "MHP'ye kırgınız, çünkü bu parti bizi geçmişte çok incitti, onun için Meclis Başkanlığı seçiminde Sayın Murat Başesgioğlu'na oy verdik" dedi.YİMPAŞ'ın Franfurt'taki mağaza açılışına katılan Çiçek, Yeni Şafak'a Türkiye'nin gündemindeki konuları değerlendirdi. Meclis Başkanlığı seçimine partilerin adayı olarak bakmadıklarını belirten Çiçek, "Arkadaşlarımız adaylar içinde Sayın Başesgioğlu'nu daha çok tercih ettiler. Çünkü MHP'nin muhalefet partilerine karşı kırıcı bir tavrı var. Sayın Bahçeli'nin ilk beyanatlarında FP ve DYP'yi incitici sözleri olmuştu. Milletin seçtiği partileri incitici bir tavır içine girerlerse, bu tavırlar, işte bu tercihlerde etkili olur. MHP bu tavrını gözden geçirmeli" diye konuştu.MHP'nin siyasetini DSP ile işbirliğine endekslediğini kaydeden Çiçek, "MHP onun dışındaki partileri yok sayıyor. Böyle olunca da insanlar 'ne halin varsa gör' diyorlar" dedi.Çiçek, başta Egebank olmak üzere son günlerde bir kısım özel bankalara yönelik yürütülen operasyonları değerlendirirken, Türkiye'de bu konuların uzun bir süreden beri bilindiğine dikkat çekti. Türkiye'nin 55. hükümetten bu yana "kayıt dışı siyaset"le yönetildiğini vurgulayan Çiçek, "Sadece ekenomideki kayıt dışılığı konuşuyoruz. Oysa siyaset kayıt dışına çıkmış. Evvela siyasetin kayıt içine alınması lazım" diye konuştu.


Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Kültür | Yazarlar | Spor | Bilişim | Dizi
İnteraktif: Mesaj Formu | ABONE FORMU | İNTERNET TARAMA FORMU | KÜNYE | ARŞİV


Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED
Bu sitenin tasarım ve inşası, İNTERNET yayını ve tanıtımı, TALLANDTHIN Web tarafından yapılmaktadır. İçerik ve güncelleme Yeni Şafak Gazetesi İnternet Servisi tarafından gerçekleştirilmektir. Lütfen siteyle ilgili problemleri webmaster@tallandthin.com adresine bildiriniz...