YeniSafak.com “ Türkiye'nin birikimi... ” Ekonomi

 
Ana Sayfa...
Gündem'den...
Politika'dan...
Ekonomiden...
Dünya'dan...
Kültür'den...
Yazarlar'dan
Spor'dan

  Arşivden Arama

 


Cicim ayları sona erdi

Hükümetin düşük çıkan Haziran enflasyonu karşısındaki sevinci kısa sürdü. Temmuz ayında toptan eşya fiyatları yüzde 1.0, tüketici fiyatları yüzde 2.2 arttı.

Korkulan oldu. Hükümetin önceki gün enflasyonun yüksek çıkacağı düşüncesiyle özel sektörü suçlu göstermesinin ardında yatan gerçek Temmuz rakamlarıyla anlaşıldı. Devlet İstatistik Enstitüsü (DİE) tarafından açıklanan Temmuz ayı enflasyonu beklendiği gibi yüksek çıktı. Temmuz ayında toptan eşya fiyatları yüzde 1.0, tüketici fiyatları yüzde 2.2 arttı. Temmuz itibariyle yıllık enflasyon ise toptan eşyada yüzde 52.3, tüketici fiyatlarında yüzde 56.2 oldu. Haziran ayında fiyat artışları toptan eşyada yüzde 0.3, tüketici fiyatlarında ise yüzde 0.7 olmuştu.

Tutmayacağı kesinleşti

Bu yılın 7 aylık enflasyon rakamları da toptan eşya fiyatlarında yüzde 19.8, tüketici fiyatlarında yüzde 20.5 oldu. Hükümetin yılsonunda yüzde 25 olarak hedeflediği enflasyon rakamlarının tutmayacağı ilk 7 ayda kesinleşmiş oldu. Bu arada, Temmuz ayı itibariyle 12 aylık ortalamalara göre yıllık enflasyon toptan eşyada yüzde 59.4, tüketici fiyatlarında yüzde 64.3 olarak hesaplandı. Yaz aylarında enflasyonu etkileyen temel gıda maddelerinden sebze ve meyve fiyatlarındaki artış, yüzde 45'lerden yüzde 100'lere kadar varan oranları buldu.

547 yılda 13.5 milyar kat

Enflasyon, fethinden bugüne İstanbul'un da en önemli sorunlarından birini oluşturuyor. Boğaziçi Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Şevket Pamuk'un araştırmasına göre, İstanbul'da, fetihten bugüne tüketici fiyatları 13,5 milyar kat arttı. İstanbul'da 1914 yılından bugüne tüketici fiyatlarının 45 milyon kat, 1923'ten bu yana 4 milyon kat, Osmanlı'nın 450 yılında ise toplam 300 kat arttığı ifade edilen araştırmada, kağıt paraya dayalı düzenin enflasyona neden olduğu vurgulandı.

20 puan fazla çıkacak

Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği MÜSİAD'ın, yılın ilk yarısına ilişkin verilere dikkate alarak yaptığı araştırmaya göre, yüzde 25 olarak hedeflenen TÜFE, yüzde 40-45, yüzde 20 olarak hedeflenen TEFE'de yüzde 35-40 civarında gerçekleşecek. MÜSİAD, TÜFE hedefinde yüzde 15 ile 40 puanlık bir sapma olacağını hesapladı. Araştırmaya göre, dış ticaret açığı hedeflerinde de önemli sapmalar meydana gelecek. n Hüseyin ÖZAY

Meşrubat % 40 arttı

Hükümet çalışan kesim üzerinde yüzde 25'lik enflasyon hedeflerini katı biçimde uygularken birçok sektör hükümetin yanında gözüküp enflasyon hedeflerini delmeyi başardı. Türkiye Bakkallar ve Bayiler Federasyonu Başkanı Bendevi Palandöken, temel tüketim mallarındaki fiyat artışlarının, yılın ilk 7 ayında enflasyon hedefini çoktan aştığını söyledi. Meşrubatta zam oranının yüzde 40'ın üzerinde olduğunu vurgulayan Palandöken, "Ama zaman zaman promosyonlar düzenleyip bir süre fiyatları düşürüyorlar. O zaman fiyatlar artmamış gibi görünüyor. Sonra fiyatları tekrar yükseltip kazanç sağlıyorlar" dedi.




Kağıda basmak için tıklayın.

İhracatta şok düşüş
Hükümetin uyguladığı kur politikası sonucu bütün sektörlerde ihracat en düşük seviyeye indi. İhracatçılar acil destek istediler.
Geri sayım başladı
Türk bankacılık sistemi yeni bir döneme giriyor. Üyeleri Mart ayında atanan Bankacılık Kurulu, Ağustos'un sonunda faaliyete geçiyor.
Otomotivde faiz oyunu
Bendevi Palandöken, özel sektörün enflasyonla mücadele amacıyla izlediği protokolde samimi davranmadığını öne sürdü. Geçen yıl 9 milyar lira olan yerli otonun fiyatının bu yıl 15-16 milyar liraya çıktığını kaydeden Palandöken, şöyle konuştu: "Bunlar en çok zammı yapan kurumlar. Otomobil sektöründeki artışlar yüzde 100'ün üzerinde. Hükümetin yanında gibi görünüp, enflasyon hedeflerini şaşırtan onlar. Enflasyonu biz yapmıyoruz, diye açıklama yapıyorlar. Taşıt kredilerinde faizi 0'a indirdiler. Faizleri düşürüp, fiyatları yükseltiyorlar. bunlar biliniyor."

 


Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Kültür | Yazarlar | Spor | Bilişim
İnteraktif: Mesaj Formu | ABONE FORMU | İNTERNET TARAMA FORMU | KÜNYE | ARŞİV


Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED
Bu sitenin tasarım ve inşası, İNTERNET yayını ve tanıtımı, TALLANDTHIN Web tarafından yapılmaktadır. İçerik ve güncelleme Yeni Şafak Gazetesi İnternet Servisi tarafından gerçekleştirilmektir. Lütfen siteyle ilgili problemleri webmaster@tallandthin.com adresine bildiriniz...