YeniSafak.com “ Türkiye'nin birikimi... ” Politika

 
Ana Sayfa...
Gündem'den...
Politika'dan...
Ekonomiden...
Dünya'dan...
Kültür'den...
Yazarlar'dan
Spor'dan

  Arşivden Arama

 


Memura yumuşak infaz

Başbakan Ecevit'in, hayalet kararnamede boykot yapan memurlarla yıkıcı-bölücü faaliyette bulunan memurların ihracını ayırma düşüncesini Cumhurbaşkanı Sezer'e açtığı bildirildi

Hükümetin, kamuoyundan tepki alan kıyım kararnamesini yumuşatmak için formüller aradığı bildiriliyor. Kararnameyi yumuşatma çalışmalarını Başbakan Bülent Ecevit'in, Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'e de anlattığı öğrenildi.

Cumhurbaşkanı Sezer'in kararnameyi onaylamama ihtimalini dikkate alan hükümetin, çözüm arayışları içinde olduğu bildirildi. Edinilen bilgiye göre, kararnameye yönelik tepkileri kırmak için, memurlarla ilgili raporları hazırlayacak olan müfettişlerin bir birim tarafından denetlenmesinin düşünüldüğü belirtildi. Kararnameye göre, bir memur iki müfettiş raporu, iki sicil amirinin ve ilgili bakanın onayı ile işten atılabilecek. Memur sendikaları, müfettişlerin ve ilgili amirlerin subjektif hareket edebileceğini belirtiyorlar. Hükümetin, müfettişler konusundaki endişeleri gidermek için, müfettişlerin ayrı bir birim tarafından denetlenmesini öngören bir düzenleme yapmayı düşündüğü kaydedildi.

Bulunan bir başka formüle göre de, kararnamede meslekten ihraç gerekçesi olarak kabul edilen, 'bölücü faaliyetlerde bulunmak' ile 'eylem ve boykot yapmanın' ayrılmasının planlanıyor. Sözkonusu formüllerin, Cumhurbaşkanı Sezer'in, kararnameyi geri göndermesi durumunda uygulamaya konulacağı kaydedildi. Ecevit'in, Cumhurbaşkanı Sezer'e önceki gün yaptığı ziyarette kararnamenin yumuşatılması konusunda yapılan çalışmalar hakkında bilgi verdiği belirtildi.

Mahkeme hukukdışı bulmuştu

Anayasa Mahkemesi'nin, 'kararnameler yuvarlak ifadeli hükümlere dayanmamalıdır' görüşü ile benzerlerini hukuk dışı bulduğu kararnamenin Köşk tarafından kabul edilmesinin zor olduğu kaydediliyor. Mahkeme, FP'nin bir başvurusunu değerlendirirken, TBMM'nin Bakanlar Kurulu'na, 'Önemli, ivedi, zorunlu durumlarda, somutlaştırılmış belirgin, konu, amaç, kapsam ve ilkelerle Kanun Hükmünde Kararname çıkarma yetkisi verilebileceği' yönünde görüş bildirmişti. Hukukçular da, kararnamenin belirsiz ifadeler içerdiğini ve Bakanlar Kurulu'nun yetki dışı bir düzenlemeye gittiğini belirttiler.

ÖDP: Kararnameyi geri çekin

Kamu-Sen, BBP ve CHP'nin tepkisinden sonra ÖDP Genel Başkanı Ufuk Uras da, Ecevit'e 'Kararnameyi çekin' mesajı gönderdi.

Uras, Başbakan Ecevit'e gönderdiği açık mektupta, "Takdir hakkıyla görevden alma zihniyetini taşıyan bir KHK'nın hazırlanması demokratik değil, otoriter bir rejimin adım adım tesis edilmekte olduğuna dair güçlü işaretler veriyor" dedi. Bu arada, Yeni Emek-İş Sendikası Genel Başkanı Muzaffer Ünlü de yaptığı açıklamada, hükümetin parlamentoyu dışlayarak, kanun hükmünde kararname (KHK) ile idare yöntemlerine başladığını savundu.

Hüseyin ÖZAY


Kağıda basmak için tıklayın.

Sezer'e faks yağmuru
Baskılara rağbet yok
ANAR araştırması, hükümetin memurlara kararnamesi, YÖK'ün rektör seçimindeki tutumu ve İHL'lere getirilen sınırlamaların halk tarafından rağbet görmediğini ortaya koydu.
'BTK ve BÇG kıyımı'
BÇG ve BTK'nın hazırladığı kıyım listelerinin 1-2 ay içinde uygulacağından endişe ettiğini betirten FP lideri Kutan, "Hükümet, tam bir baskıcı düzenin işaretlerini veriyor" dedi.
Valilere 'nasihat' eziyeti
Görev yerlerine atanan valiler, makamlarına oturmadan siyasilerin nasihatlarıyla bunaldılar. Önceki gün Strateji Merkezi'nde İçişleri Bakanı Tantan'dan nasihat alan yeni valiler, dün de Ecevit, Yılmaz ve Bahçeli'yi dinlediler. Valilerin Başbakanlık'taki ilk ziyareti Başbakan Yardımcısı Mesut Yılmaz'a oldu. Yılmaz, Tantan'ın 'protokol yasağı'na destek verirken mülki amirlerin hem devletin, hem hükümetin temsilcisi olduğunu söyledi. Başbakan Yardımcısı Devlet Bahçeli de yeni görevlerinden dolayı valileri kutlayarak, "ülkeye ve millete, hizmet yolunda bugüne kadar göstermiş oldukları başarılarının" devamını diledi. Bahçeli, kamu yönetiminde, "neme lazımcılık" konularının, vatandaşların en çok yakındıkları konuların başında geldiğini söyledi. Valiler, Yılmaz ve Bahçeli'nin nasihatlerini dinledikten sonra Başbakan Ecevit tarafından kabul edildi. Başbakan Bülent Ecevit valileri kabülünde, valilere tavsiyelerde bulunurken, 1970'li yıllarda gündeme getirdiği "köy-kent" projeleri ile "merkezi köy" projesi arasındaki farkı anlattı. Ecevit, valilere yeni görevlerinde başarılar da diledi.


Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Kültür | Yazarlar | Spor | Bilişim
İnteraktif: Mesaj Formu | ABONE FORMU | İNTERNET TARAMA FORMU | KÜNYE | ARŞİV


Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED
Bu sitenin tasarım ve inşası, İNTERNET yayını ve tanıtımı, TALLANDTHIN Web tarafından yapılmaktadır. İçerik ve güncelleme Yeni Şafak Gazetesi İnternet Servisi tarafından gerçekleştirilmektir. Lütfen siteyle ilgili problemleri webmaster@tallandthin.com adresine bildiriniz...