YeniSafak.com “ Türkiye'nin birikimi... ” Gündem

 
Ana Sayfa...
Gündem'den...
Politika'dan...
Ekonomiden...
Dünya'dan...
Kültür'den...
Yazarlar'dan
Spor'dan

  Arşivden Arama

 


Ayıplarından korkuyorlar

Ulaslararası Af Örgütü tarafından hazırlanan ek protokol, mağdurlar için umut kaynağı oldu. Ancak Türkiye, sırf başörtüsü kaygısından dolayı, bu protokole imza atmıyor

Birleşmiş Milletler tarafından 1979'da yürürlüğe konduğu halde müeyyidesi olmadığı için etkili olamayan Kadına Karşı Her Türlü Ayrımcılığa Yönelik Sözleşme (CEDAW), Uluslararası Af Örgütü tarafından hazırlanan Ek Protokol'le yeni bir boyut kazandı.

STK'lar uğraşıyor

Protokol, başörtüsü yüzünden eğitim göremeyen ve çalışamayan mağdureler için de bir umut kaynağı olacak. Protokole Türkiye'nin imza atması için 17 sivil toplum kuruluşunun çabaları devam ediyor.

Ek Protokol'ün imzalanmasıyla birlikte oluşturulacak Komite'nin Türkiye'de kadına yönelik her türlü ayrımcılığı tespit edebilecek ve bu konuda müeyyide uygulayabilecek olması Türkiye'de ayrımcılığa maruz kalarak okuma ve eğitim hakkı elinden alınan başörtü mağdurları için de yeni bir umut anlamı taşıyor.

İmzalamıyorlar

Sivil toplum kuruluşlarıyla birlikte çalışmalarını sürdüren Mazlum-Der Araştırma ve Geliştirme Merkezi Başkanı Bülent Deniz, protokole konulacak imzanın Türkiye'nin kadın sorununa yönelik tavrının dışarıda bir göstergesi olacağını da belirterek, şöyle konuştu:

"Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin birden fazla konuyla ilgilenmesi mahkemenin tüm konulara vakıf olmasına ve doğru yönde karar almasına engel olabiliyor. Oysa bu protokol kapsamında oluşturulacak olan Komite'nin sadece kadın sorunuyla ilgilenmesi ve özellikle ayrımcılığa karşı oluşturulan bir komite olması Türkiye'de yalnızca inancından dolayı ayrımcılığa maruz kalan başörtüsü mağdurları için çok önemli. Fakat protokol tüm kadın sorunlarını kapsadığı halde sırf başörtüsü kaygısından imzalanmıyor."

Sorunlar izlenecek

Başörtü mağdurlarının, kısıtlı imkanlardan dolayı kendini Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nde ifade etme imkanı bulamadıklarını kaydeden Deniz, oluşturulacak Komite'nin Türkiye'deki sorunları daha yakından görerek kendileri için olumlu yönde karar alacağını beklediklerini ifade etti.

Meclis'e taşıyacağız

Konuyu Meclis'in gündemine taşımak için yoğun bir imza çalışması başlattıklarını de söyleyen Deniz, çalışmanın internet ortamına taşınmasıyla da konuya olan ilginin özellikle Ağustos ayında artacağını kaydetti.

Handan ACAR


Kağıda basmak için tıklayın.

Eyvah babam müftü!
Günlerdir akademisyenleri sokağa döken, literatüre '9 Eylül Demokrasisi' gibi tanımlar kazandıran rektör atamalarındaki iddialar, rektör adaylarının niteliklerine yenilerini ekledi
'Çakır'ı ben öldürdüm'

Kemal Yılmaz bozmuş
Eymür'ün, Suriye'deki ataşeye telefon ederek Apo operasyonunu sekteye uğrattığını ileri sürdüğü subayın, Korgeneral Kemal Yılmaz olduğu anlaşıldı.
İplikler pazara çıktı

Mumcu sanığı Çetin'e tahliye
Mumcu suikastine 'katıldığı için' idamla yargılanan A. Argun Çetin tahliye edildi.
Kansere niyet AIDS'e kısmet
CHICAGO- Amerikalı bilim adamları, HIV virüsünün kopyalanmasını önleyen bir ilaç keşfettiklerini açıkladı. Iowa Üniversitesi bilim adamları, kansere karşı I ve II'nci derecede klinik denemelerini yaptıkları Flavopiridol adlı ilacın, insan kültür hücreleri üzerinde HIV virüsünün kopyalanmasını önlediğini belirtti. Iowa Üniversitesi'nden Dr. David Price, California Üniversitesi'nden Dr. Matija Peterlin ve ABD Ulusal Kanser Enstitüsü'nden Dr. Adrian Senderowicz, çok düşük dozda Flavopiridol ilacı ile laboratuvarda kültür hücreler üzerinde yaptıkları denemelerde, HIV-1 virüsünün çoğalmasını önledi. Araştırmayla ilgili rapor, Journal of Biological Chemistry dergisinin 21 Temmuz'da Internet'te yayınlanan sayısında yer aldı. Adventis firması tarafından imal edilen Flavopiridol ilacı, hücrelerin çoğalmasının bir bölümünü kontrol eden P-TEFb enziminin etkisini bloke ederek, HIV-1 virüsünün kendi kendisini kopya etmesine mani oluyor. HIV-1 enfeksiyon sırasında, kendi DNA'sı üzerinde mutasyona uğruyor ve virüsün proteinleri değişerek ilaçlara karşı bağışıklık yaratıyor. İşte, HIV'nin tedavi edilmesindeki zorluğun da bundan kaynaklandığı belirtiliyor.

 


Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Kültür | Yazarlar | Spor | Bilişim
İnteraktif: Mesaj Formu | ABONE FORMU | İNTERNET TARAMA FORMU | KÜNYE | ARŞİV


Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED
Bu sitenin tasarım ve inşası, İNTERNET yayını ve tanıtımı, TALLANDTHIN Web tarafından yapılmaktadır. İçerik ve güncelleme Yeni Şafak Gazetesi İnternet Servisi tarafından gerçekleştirilmektir. Lütfen siteyle ilgili problemleri webmaster@tallandthin.com adresine bildiriniz...