YeniSafak.com “ Türkiye'nin birikimi... ” Dünya

 
Ana Sayfa...
Gündem'den...
Politika'dan...
Ekonomiden...
Dünya'dan...
Kültür'den...
Yazarlar'dan
Spor'dan
Dizi...

  Arşivden Arama

 


Ecevit'in siyasi ömrü bitti

Ecevit-Sezer kiriziyle ilgili bir analiz yayınlayan Reuters, 30 yılı deviren siyasiler neslinin en ünlü temsilcisi olan Ecevit'in aslında siyasi ömrünü tamamladığını belirtti.

Başbakan Bülent Ecevit ile Cumhurbaşkanı A. Necdet Sezer arasındaki kriz, Türkiye kadar yabancıların da gündeminde. Hükümet-Çankaya krizi üzerine Ralph Boulton imzalı bir analiz yayınlayan Reuters haber ajansı, Ecevit ile Sezer arasındaki anlaşmazlığın aynı zamanda hükümetin gücünün sınırları konusunda sessiz bir kavgayı ortaya koyduğunu yazdı.

Ecevit'in Sezer'i, IMF destekli reformlar için önemli olan istikrarı tehlikeye atmak ve hükümeti engellemekle ve Anayasa eski Başkanı'nı diyaloga kapalı olmakla suçladığı hatırlatılan yazıda, Ecevit'in kızgınlığının iki Kanun Hükmünde Kararname'nin Çankaya'dan dönmesi üzerine patlak verdiği belirtildi.

Klasik liderlik örneği

Haberde Batılı bir diplomatın, "Ecevit'in tavrı yenilgiyi kabullenememe üzerine kurulu eski bir liderlik şeklidir. Ecevit, açıkça parlamentonun onayını gerektiren konularda baskı yapmaya çalıştı" şeklindeki sözlerine yer verildi.

"İnsan haklarından temel ekonomik politikalara kadar birçok hassas konuda 'Hukuk'a sıkı sıkıya bağlılık, Türkiye'nin AB adaylığının geleceği konusunda hayati önem taşıyor" denilen haberde, AB'nin Kasım 'da Türkiye'ye üyelik yolunda yapacağı reformları içeren Katılık Ortaklığı Belgesi sunacağına işaret edildi.

Türk basının büyük bir bölümünün ve halkın ezici çoğunluğunun Sezer'i desteklediği belirtilen haberde, Cumhurbaşkanı'nın hukuktan taviz vermeyeceğini açıkça dile getirdiği vurgulandı.

Eski moda sistemler

"Ecevit'le Sezer arasındaki fırtına karşısında işadamları da alarm durumuna geçtiler" ifadesi kullanılan haberde, Rahmu Koç'un hükümete yönelik eleştirilerine ve eski moda sistemlerin terkedilmesi yönündeki sözlerine dikkat çekildi. Haberde şöyle denildi:

"Ecevit'in Mayıs ayında Cumhurbaşkanlığı için desteklediği bir kişiye yönelik öfkesi, bir anlamda da orduyla alakalı. Ordu ve Ecevit, dindar memurları fişlemek için düzenlenen KHK'nın Sezer'den dönmesinin ardından çok öfkelendiler. Bu hafta içinde Sezer, üç kamu bankasının özelleştirilmesi ile ilgili KHK'yı da geri gönderdi."

Koalisyon dağılır

"Ecevit'in iki KHK hakkındaki ısrarı siyasi mantığa dayanıyor" diyen Boulton, Başbakan'ın reddedilen ilk KHK'yı Meclis'e getirmesinin koalisyonun parçalanmasına yol açacağını iddia etti.

"Ecevit ile Sezer, farklı kumaşlardan yapılmış iki ayrı elbise görüntüsü çiziyorlar" denilen haberde, "5 kez Başbakan olan Ecevit, 30 yılı deviren siyasiler jenerasyonunun en ünlü temsilcilerinden. Yumuşak huylu ve nazik bir havası olan Ecevit, Türk siyasetinde hep zaman olduğu gibi, emirlerinin sorgulanmasına alışık değil. Sezer'in ise kariyeri yargı ve Anayasa Mahkemesi Başkanlığı üzerine kurulu. Kürt meselesi ve Siyasal İslam konusunda Ecevit'ten farklı görüşlere sahip olma olasılığına rağmen, Anayasa ve hukuka sıkı sıkıya bağlı.

Sezer'in mütevazılığı konusunda da örnekler bol. En son bir valiyi makamında ziyaret eden Sezer'in valinin koltuğuna oturmaması, Türkiye'de güç kırılmasının bir örneği olabilir. Sezer'in siyasi geçmişinin eksikliği Ecevit'i en çok cezbeden yönüydü" denildi.

"Daha önce Demirel'in görev süresini uzattırmayı başaramayan Ecevit, o kadar çok öfkelenmişti ki, Demirel olmazsa koalisyon hükümetinin yürümeyeceği tehdidinde bile bulunmuştu" diyen yazar, "Ancak yine de Demirel'in görevde kalması için gereken Anayasa değişikliğini Meclis'ten geçirmeyi başaramadı. Parlamento Ecevit'i yenilgiye uğrattı.

Devrin değiştiğini hesaba katmamanını getirdiği bir yanlış hesaptı. Ekonomik pazarlar Ecevit'i cezalandırdı ve prestiji acı bir kayba uğradı" ifadelerini kullanıldı.




Kağıda basmak için tıklayın.

ABD-Taliban anlaşamadı
Taliban heyeti ile ABD'li yetkililer arasında Washington'da yapılan görüşmelerde Usame Bin Ladin konusunda anlaşma sağlanamadı.
KUDÜS'TE MATEM
İnsanlık suçundan yargılanması gereken Şaron'un tahriki ve İsrail askerlerinin saldırılarıyla kana bulanan Kudüs'te genel grev ve matem var. Çatışmalar dün de devam etti. Toplam 13 şehid, 325 yaralı var. Türkiye İsrail'i kınadı. Hamas ve İslami Cihad direniş çağrısı yaptı.
SEZER: İSLAM'IN KUTSAL MEKANINDA SİLAH KULLANILMASINI ŞİDDETLE KINIYORUM
Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer, Harem-i Şerif'te bazı Filistinliler'in ölümü ve yaralanmasıyla sonuçlanan olaylar üzerine Filistin Devlet Başkanı Yaser Arafat'a bir mesaj gönderdi. Sezer, "İslamiyet'in kutsal mekanında silah kullanılmasını şiddetle kınıyorum" dedi. Sezer mesajında şöyle dedi: "Aziz kardeşim. Cuma namazından sonra meydana gelen ve bazı Filistinliler'in yaşamlarını yitirmelerine, birçoğunun da yaralanmasına neden olan olayları derin bir üzüntüyle öğrendim. İslamiyet'in bu kutsal mekanında silah kullanılmasını şiddetle kınıyorum. Bu tür elim gelişmeler, kalıcı barışa bir an önce ulaşılmasının ne kadar yaşamsal olduğunu göstermektedir." Sezer Türk halkı adına Filistinliler'e başsağlığı diledi.

 


Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Kültür | Yazarlar | Spor | Bilişim | Dizi
İnteraktif: Mesaj Formu | ABONE FORMU | İNTERNET TARAMA FORMU | KÜNYE | ARŞİV


Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED
Bu sitenin tasarım ve inşası, İNTERNET yayını ve tanıtımı, TALLANDTHIN Web tarafından yapılmaktadır. İçerik ve güncelleme Yeni Şafak Gazetesi İnternet Servisi tarafından gerçekleştirilmektir. Lütfen siteyle ilgili problemleri webmaster@tallandthin.com adresine bildiriniz...