YeniSafak.com “ Türkiye'nin birikimi... ” Kültür

 
Ana Sayfa...
Gündem'den...
Politika'dan...
Ekonomiden...
Dünya'dan...
Kültür'den...
Yazarlar'dan
Spor'dan
Dizi...

  Arşivden Arama


Ustaların Portakal yılı

Türk sinemasının kalbinin attığı Altın Portakal Film Festivali start alıyor. Bu yıl 37. kez sinemamızın hasat zamanını yaşayacağı festivalde geçen yıl yaşanan coşku devam edeceğe benzer.

Uzun yıllar sonra ilk kez birbirinden iddialı filmlerin katıldığı ve genç kuşak sinemacıların Altın Portakal'a doyduğu 1999 yılının Altın Portakal'ı Yeşilçam'ın ustalarını da harekete geçirdi.

Öyle ki bu yıl festivale katılan filmlerin hemen tamamında usta yönetmenlerin imzası var. Atıf Yılmaz, Zeki Ökten, Tunç Başaran, Nesli Çölgeçen, Ersin Pertan ve Ömer Kavur'un son filmleri festivalde görücüye çıkacak.

Yılın en iyileri kapışacak

Tabutta Rövaşata ile yurtiçi ve yurtdışında büyük başarı kazanan Derviş Zaim'in son ve hayli iddialı filmi Filler ve Çimen de festival jürisini zorlayacak filmlerden. Sanem Çelik, Taner Birsel, Haluk Bilginer, Uğur Polat gibi seçkin bir oyuncu kadrosunun rol aldığı Filler ve Çimen, Susurluk'a vizörden bakmayı deneyen hikâyesiyle de merak konusu.

Atıf Yılmaz'ın yönettiği Tarık Akan ve Zara'nın başrollerini paylaştığı "Eylül Fırtınası" seyirci sınavından pek başarılı çıkmasa ve eleştirmenlerden pek iyi not almasa da festivalde şansını deneyecek yapımlardan. Sinemamızın ve tiyatromuzun duayenlerini biraraya getiren ve hikâyesi ile geniş kitleleri salonlara çekmeyi başaran Zeki Ökten'in beğenilen filmi Güle Güle'nin yanısıra bu hafta vizyona giren ve daha seyirciyle buluşmadan medyada gündem oluşturan Abuzer Kadayıf da Altın Portakal'da yarışacak. Ömer Kavur'un Talat Bulut, Aytaç Arman ve Hande Ataizi'nden oluşan kadrosu kadar konusu ve seçtiği mekanla da dikkat çeken filmi Melekler Evi ise Festival'in merakla beklenen yapımlarından.

Altın Portakal'da ilk kez seyirci karşısına çıkacak filmlerden bir diğeri de Nesli Çölgeçen'in yönettiği Zeki Alasya ve Okan Bayülgen'in başrolleri paylaştığı Oyun Bozan. Çölgeçen'in filminde öldürülen yazarlar, oyun kuranlar ve oyun bozanlarla ilgili sorular ve cevapları perdeye yansıyacak.

Usta oyuncular yarışacak

Bu yılki festival sadece usta yönetmenleri ağırlamakla kalmayacak aynı zamanda usta oyuncuların da 'oyun'larını konuşturacakları bir yarışa sahne olacak.

Zeki Alasya ve Metin Akpınar iki filmle, Yıldız Kenter, Şükran Güngör, Tarık Akan, Çolpan İlhan, Aytaç Arman'la birer filmle Altın Portakal'a uzanmak için tatlı bir rekabet içine girecekler.

Gülcan TEZCAN


Kağıda basmak için tıklayın.

YÜKSELEN DEĞERLER ELEŞTİRİSİ
Aynı zamanda sosyoloji profesörü olan türkücü Abuzer Kadayıf'ın hayatını anlatan hızlı tempolu komedi filmi, medyanın ve medyanın yönlendirdiği kitlelerin değişimini de ortaya koyuyor.
Dünya şiiri İstanbul'da buluştu
İstanbul'un ilk uluslararası şiir buluşması "Taşkent-Lima Şiir Hattı" önceki gün Muammer Karaca Tiyatrosu'nda düzenlenen sempozyumla başladı. İstanbul Kültür ve Sanat Ürünleri A.Ş. ve E Dergisi'nin birlikte organize ettiği buluşma Latin-İspanyol dünyasını ile Türk dünyasının şairlerini biraraya getirdi. Etkinlik çerçevesinde gerçekleşen "Şiirsiz Dünyaya Karşı İstanbul Buluşması" başlıklı sempozyumun açılışında konuşan Adnan Özer, "Bu buluşma Türk ve Latin dünyasının kültür mirası arasında köprü kurmak için atılmış somut adımlardan biridir" şeklinde konuştu. Buluşmanın onur konuğu İlhan Berk, şiirsiz bir çağ, şiirsiz bir halk, şiirsiz bir ülke düşünmenin çok zor olduğunu dikkat çektiği konuşmasında "Şiirsizlik insanın pekçok şeyi görmemesine neden olabilir. Şiirle yaşamayı seçmek zorundayız" dedi. İspanyol şair Jose Hierro da İlhan Berk gibi şairlerin toplumlar için vazgeçilmez olduğunu vurgularken Hugo Gutierrez Vega da, şairlerin sorumluluğuna dikkat çekti. Buluşmaya hattın öbür ucundan katılan Azeri şair Vagif Nesib, senelerce Moskof salonlarında şiir okumak zorunda kaldıklarını hatırlattıktan sonra "Şükür olsun ki ana İstanbul'da şiir hattına dahil olduk" diye konuştu. Bir diğer Azeri şair Eyvaz Borçallı da duygularını şiirsel bir dille ifade etti.


Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Kültür | Yazarlar | Spor | Bilişim | Dizi
İnteraktif: Mesaj Formu | ABONE FORMU | İNTERNET TARAMA FORMU | KÜNYE | ARŞİV


Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED
Bu sitenin tasarım ve inşası, İNTERNET yayını ve tanıtımı, TALLANDTHIN Web tarafından yapılmaktadır. İçerik ve güncelleme Yeni Şafak Gazetesi İnternet Servisi tarafından gerçekleştirilmektir. Lütfen siteyle ilgili problemleri webmaster@tallandthin.com adresine bildiriniz...