YeniSafak.com “ Türkiye'nin birikimi... ” Politika

 
Ana Sayfa...
Gündem'den...
Politika'dan...
Ekonomiden...
Dünya'dan...
Kültür'den...
Yazarlar'dan
Spor'dan
Dizi...

  Arşivden Arama

 


Ecevit de Sezer'e alışacak

Cumhurbaşkanı Sezer ile olan KHK krizini değerlendiren Başbakan Ecevit, Sezer'in hukukçu olduğuna işaret ederek, "Alışacağız, alışmak mecburiyetindeyiz" dedi.

Başbakan Bülent Ecevit, Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'le çalışma yaşamı içerisinde birbirlerini yeni tanımaya başladıklarını ifade ederek, "Zamanla birbirimize alışacağız, alışmak mecburiyetindeyiz" dedi. Ecevit, Sezer'in bir hukuk otoritesi olduğunu, ancak siyasetin hukuktan ibaret olmadığını savundu. Ecevit, CNN Türk televizyonunda yayınlanan "Eğrisiyle Doğrusuyla" programında Taha Akyol'un sorularını yanıtladı. "KHK krizi"ne ilişkin sorular üzerine Ecevit, Cumhurbaşkanı Sezer'in "önemli bir hukuk otoritesi" olduğuna işaret etti. Ecevit, Cumhurbaşkanı ile hukuki konuları tartışabilecek durumda olmadığını belirterek, hükümetin kendi anlayışına göre, hukukçuların da katkısıyla bazı dış yardımlar bakımından ivedilik taşıyan bir Kanun Hükmünde Kararname hazırladığını anımsattı. Ecevit, şunları kaydetti.

"Kendisi çok önemli büyük bir hukuk otoritesi olarak- ki öyledir, ama siyaset hukuktan ibaret değildir. Siyasette aynı zamanda ekonomi de sosyal sorunlar da vardır. Önemli olan hukukla bu unsurlar arasında bir uyum sağlayabilmektir. Bu da diyalog yoluyla olabilir. Fakat kendisinin bir hukuk otoritesi olması dolayısıyla siyasi konularda da kesin kararlar alma eğiliminde. Biz diyalog yoluyla bu sorunları daha siyasete uygun biçimde çözebileceğimize inanıyoruz. Tabii birbirimizi çalışma yaşamı içinde yeni tanıyoruz. Zamanla birbirimize alışacağız. Alışmak mecburiyetindeyiz."

'Ne yetkimiz var ne de hakkımız'

Hükümette, Cumhurbaşkanı'nın istifa etmesi gerektiği yönünde bir eğilimin olup olmadığının sorulması üzerine Ecevit, "Hayır, ona yetkimiz de yok, hakkımızda. Sayın Sezer 7 yıl için Türkiye Cumhuriyeti'nin başkanıdır. Bunun tartışılması mümkün değildir. Böyle bir beklentimiz de yoktur" dedi. Ecevit, Cumhurbaşkanı ile hükümet arasındaki diyalogun gelişmesi gerektiğini, aksi taktirde devlet işlerinin büyük ölçüde aksayacağını kaydederek, "Onun için birbirimizi daha iyi anlamaya çalışmak zorundayız" diye konuştu.

ABD'ye Ermeni tasarısı uyarısı

ABD Temsilciler Meclisi Alt Komitesi'nde kabul edilen sözde Ermeni soykırımı tasarısı konusunda ABD yönetiminin tavrından duyduğu memnuniyeti ifade eden Ecevit, bu girişimin Temsilciler Meclisi'nde kabul edilmesi halinde ABD yönetiminin İncirlik Üssü'nün konumundan kuzeyden Keşif Harekatı'nın durdurulmasına kadar Türkiye'nin gündeme getirebileceği bir dizi yaptırımdan söz ettiğini anımsattı. 312. madde, siyasi partilerin kapatılması ve siyasi yasaklar konusunda önceki görüşlerini yineleyen Ecevit, 312. maddeye ilgili değişikliğin yılbaşından önce TBMM'de ele alınmasından yana olduğunu söyledi.




Kağıda basmak için tıklayın.

Şimdi de Fransızlar
ANAP Genel Başkan Yardımcısı Akarcalı, Fransız Sosyalist Partisi'nden bir grubun, yeni bir tasarı hazırladığını öğrendiklerini bildirerek, "Bu gidişe 'dur' demek lazım" dedi
Hesaplar görüldü
CHP'nin dün yapılan 11. Olağanüstü Kongresi'nde liderliğe soyunan adaylar, uzlaşma görüntüsünden uzak, birbirini eleştiren konuşmalar yaparak karamsar bir tablo çizdiler.
Olağanaltı CHP Kurultayı
Adı "olağanüstü" ama, olağanın altında bir heyecanla "bitse de gitsek" bakışlarıyla bir CHP kurultayı daha yapılıyordu.
Sezer ne konuşacak?
Yasama yılını açış konuşmasını Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer yapacak. Cumhurbaşkanı seçildikten sonra Meclis Genel Kurulu'ndaki ikinci konuşmasını yarın yapacak olan Cumhurbaşkanı Sezer'in, hükümetle yaşanan ikinci kararname krizi gölgesinde nasıl bir konuşma yapacağı merak ediliyor. Köşk'e yakın kaynaklar Cumhurbaşkanı Sezer'in konuşmasında bu tür tartışmalara yer vermek yerine Cumhurbaşkanı'nın görev ve yetkilerini sorgulayan bir bölümü konuşma içine yerleştirebileceğini belirttiler. Cumhurbaşkanı Sezer, Meclis konuşmasında demokratikleşme, insan hakları ve özgürlükler konusuna ağırlıklı olarak yer verecek. Cumhurbaşkanı Sezer'in, göreve geldikten sonra Meclis'de yaptığı ilk konuşmada olduğu gibi sistemi sorgulaması beklenirken, bu arada birinci konuşmasından biraz daha farklı olarak devletin temel unsurları üzerine vurgular yapacağı kaydedildi.


Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Kültür | Yazarlar | Spor | Bilişim | Dizi
İnteraktif: Mesaj Formu | ABONE FORMU | İNTERNET TARAMA FORMU | KÜNYE | ARŞİV


Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED
Bu sitenin tasarım ve inşası, İNTERNET yayını ve tanıtımı, TALLANDTHIN Web tarafından yapılmaktadır. İçerik ve güncelleme Yeni Şafak Gazetesi İnternet Servisi tarafından gerçekleştirilmektir. Lütfen siteyle ilgili problemleri webmaster@tallandthin.com adresine bildiriniz...