YeniSafak.com “ Türkiye'nin birikimi... ” Gündem

 
Ana Sayfa...
Gündem'den...
Politika'dan...
Ekonomiden...
Dünya'dan...
Kültür'den...
Yazarlar'dan
Spor'dan
Dizi...

  Arşivden Arama

 


İlk voleyi 'Off Shore'da vurdu

Devleti 1.3 milyar dolar zarara uğratan yeğen Yahya Murat Demirel köşeye sıkıştı. Yatla ülkeyi terketmek üzere olan Demirel yaklaşık 2 yıllık bankacılık deneyiminde, "bir bankanın içinin nasıl boşaltılacağını" herkese bütün ayrıntılarıyla gösterdi. Demirel ve avanesi şu anda sorguda. Egebank'ın içinin nasıl boşaltıldığı, banka kaynaklarının nasıl aktarıldığı, offshore şirketlerin nasıl kullanıldığı ve hepsinden önemlisi bu işlerin yapılırken nasıl çete oluşturulduğunu bu yazı dizisinde okuyacaksınız.

Her şey, Egebank AŞ. hisselerinin Bayraktar Grubu tarafından Demirel Grubu'na satıldığı 4.5.1998 tarihinden Tasarruf Mevduat Sigorta Fonu'na devredildiği 22.12.1999 tarihine kadar yaklaşık 20 aylık aylık dönemde oldu. Bankayı Bayraktar Grubu'ndan alan Yahya Murat Demirel, herkesin elini kolunu sallayarak banka sahibi olduğu bir ortamda çok önemli bir kozu eline geçirdi. Ve bankaya sahip olduğu günden bugüne kadar bankayı, 100 milyonlarca dolar, zarara soktu. Nasıl mı? Eğer birkaç cümleyle özetlemek gerekirse; "bankanın mali kaynaklarını kredi görünümü altında, ancak kredi olarak nitelendirilmeyecek şekilde, çoğu defa hiçbir ticari değeri olmayan, tamamen kağıt üzerinde oluşturulmuş, paravan firmalara vermek ve sonuçta bu firmalar aracılığı ile banka kaynaklarını kendi kişisel mal varlığına veya sahip olduğu firmaların mal varlığına aktarmak ve böylece bankayı 100 milyonlarca dolar zarara uğratmak."

Demirel işe koyuluyor

Yeğen Demirel, bankayı alır almaz kolları sıvayarak işe başladı. İlk iş olarak da Egebank AŞ'ye ait mali kaynakları kendisinin hissedarı ve yöneticisi olduğu Demirel Grubu firmalarına aktarmak amacıyla Bank Ekspress AŞ. ile Back to Back krediler oluşturmak suretiyle 60 milyon doları bankanın kaynağından çıkararak kendi şahsi mal varlığına geçirdi. Burada Korkmaz Yiğit'in sahibi olduğu Bank Ekspress de Demirel'e yardımcı oldu. Aynı dönemde ve aynı tarihlerde söz konusu 60 milyon dolar kredi aynen Demirel Grubu firmalarına kullandırıldı.

Egebank tarafından 9.9.1998 tarihinde toplam 60 milyon dolar kredi verilen; Kare İnşaat, Boyut Tic., Kelebek Turistik Tesisler, Üçgen İnşaat, Set Grubu, Utku Turizm (tasfiye halinde), Gür İnşaat, Lal Gıda (tasfiye halinde) firmalarına aynı gün nakit olarak kullandırılan krediler, firmaların Bank Ekspress'teki hesaplarına nakit olarak geçti. Egebank'ın, Korkmaz Yiğit Grubu'nun söz konusu şirketlere açtığı 60 milyon dolarlık kredinin karşılığı olarak aynı gün Bank Ekspress tarafından Demirel Grubu firmalarına aynı miktarlarda kredi açıldı ve bu krediler de aynı gün Demirel Grubu şirketlerinin Egebank nezdindeki hesaplarına nakit olarak geçti.

Demirel offshore'u farkediyor

İlk icraatını gerçekleştiren yeğen Demirel, neredeyse offshore cenneti haline gelen KKTC'yi farketti ve burada bir offshore banka kurdu. Bankayı kurar kurmaz yatında bütün banka müdürlerini toplayan Demirel, talimatını verdi; "Herkes offshore bankaya para toplamak için çalışacak". Ve Demirel, KKTC'de kurduğu Egebank offshore aracılığıyla 4 ay içinde topladığı 85 milyon doları kendi şirketlerine, kredi görünümü altında, aktardı. Aslına bakılırsa KKTC hükümeti ilk etapta offshore banka kurulmasına izin vermedi. Ancak Demirel bizzat KKTC hükümetine yazdığı yazıyla bankanın kurulmasını sağladı. Demirel para aktarma işlemlerini yurtdışındaki Dina Import Eksport Ltd. ile Yonne Financing Inc. isimli iki offshore şirketi kullanarak yaptı. Para akışını da Demirel'in bütün şirketlerinin yönetimlerinde olan Şaban Ayhan Tatlıgil ve Gökalp Baştürk gerçekleştirdi. Söz konusu iki offshore şirketten gelen paralar Sümerbank ve İktisat Bankası şubelerine Şaban Ayhan Tatlıgil ve Gökalp Baştürk adına geldi.

Zimmete para geçirme

Kolay para kazanmanın yollarını keşfeden Demirel, bankadaki mevduatı kendi şirketlerine aktarmaya başladı. Birçok bankacının dahi şaşırdığı banka kaynaklarını boşaltma ve kendi şirketlerine aktarma işlemlerinden biri şöyle gerçekleşti; "Bankanın Yönetim Kurulu Başkanı olan Yahya Murat Demirel ile yönetim kurulu üyeleri Ersin Çamoğlu, A. Suha Paya, Ümit Öndeş 23.03.1999 tarih ve 53/5 no'lu karar Himak Şasi Üstü San. ve Tic. AŞ. ile Hidromak-Damper ve Hidrolik Makinaları San. ve Tic. AŞ. firmalarına bankacılık mevzuatına, genel bankacılık uygulamalarına aykırı olarak 5 milyon dolar dövize endeksli kredi verilmesini karara bağladı. 01.10.1999-04.10.1999 tarihleri arasında Himak Şasi Üstü San. ve Tic. AŞ.'ye kullandırılan kredi ile firmaya 2 milyon 100 bin dolar satın alındı ve bu miktar 7.12.1999 tarihinde Güneşli Şubesi tarafından nakit hareketi olmaksızın, sadece kayıt uydurularak, hissedarları arasında Murat Demirel'in de bulunduğu ve Demirel şirketlerinin demirbaş ortakları olan Şaban Ayhan Tatlıgil, Ayşenur Esenler, Gökalp Baştürk'ün bulunduğu Akdeniz Turizm ve Gemi İnş. Proje AŞ'nin Egebank Merkez Şubesi'ndeki hesabına yatırıldı. Söz konusu şirketin Genel Kurulu 19.11.1999 tarihinde bankanın Genel Müdürlüğü'nün, Risk İzleme ve Hukuk İşleri Birimi'nin bulunduğu 11. katta yapıldı. Söz konusu firma hesabına geçen 2 milyon 100 bin dolar ile Hidromak-Damper ve Hidrolik Makinaları San. ve Tic. AŞ.'nin Bakırköy Safra mevkiindeki arsasını bu parayla satın aldı. Gayrimenkul birkaç gün sonra Recep Can Yaraş'a, hemen ardından da Mehmet Demir'e satılarak mal kaçırılması sağlandı."

YARIN: El koyma sırasında yaşananlar



Kağıda basmak için tıklayın.

 

 

 


Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Kültür | Yazarlar | Spor | Bilişim | Dizi
İnteraktif: Mesaj Formu | ABONE FORMU | İNTERNET TARAMA FORMU | KÜNYE | ARŞİV


Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED

Bu sitenin tasarım ve inşası, İNTERNET yayını ve tanıtımı, TALLANDTHIN Web tarafından yapılmaktadır. İçerik ve güncelleme Yeni Şafak Gazetesi İnternet Servisi tarafından gerçekleştirilmektir. Lütfen siteyle ilgili problemleri webmaster@tallandthin.com adresine bildiriniz...