YeniSafak.com “ Türkiye'nin birikimi... ” Yazarlar

 
Ana Sayfa...
Gündem'den...
Politika'dan...
Ekonomiden...
Dünya'dan...
Kültür'den...
Yazarlar'dan
Spor'dan
Dizi...


  Arşivden Arama

 

 

Bez parçasının fitnesi

İmam Hatip Okulları'nda ve üniversitelerde isteyen kızlarımız başlarını örterek okuyorlardı, onlar açıklara, açıklar da onlara dokunmuyor, bu bakımdan farklı oldukları halde barış ve karşılıklı anlayış çerçevesinde birlikte yaşamanın örneğini vermiş oluyorlardı. Asayiş yerinde idi, eğitim ve öğretim aksamadan devam ediyordu. Diyelim ki, bir partinin iktidara gelerek şeriatı hakim kılmasından korkanlar o partiyi kapattıkları gibi Siyasi İslam'ı da bitirmeye karar verdiler. Siyasi İslam'ın beslenme damarlarını ararken okullardaki başörtüsüne de takıldılar, önce "bunun Siyasi İslam'ın bir simgesi" olduğuna karar verdiler, sonra da yasakladılar. Başka deliller bir yana yasaklamadan sonra olup bitenlere (partinin kapatılmasına gösterilen tepki ile başörtüsü yasağına gösterilen tepkinin mahiyet, süre ve taraftarları arasındaki açık farka) bakarak bile başörtüsünün siyasi bir simge ve parti ile ilgili olmadığını anlamak mümkün olduğu halde bunu görmek ve anlamak istemediler. İşte "fitne" o zamandan sonra ortaya çıktı. Bu fitnenin tanımını da yapalım: Kızlarımız başörtüleri ile okumakta direndiler; yani bizi böylece alın diye yalvardılar, yalvarıyorlar, yasaklayan irade ise hakaret etti, dövdü, gözaltına aldı, okuldan attı...

Bulunduğu mevki itibariyle "koskoca bir rektör" fitne, bez parçası, estetik ve taklit kelimelerinin anlamlarını saptırarak, başka bir deyişle bunları istismar ederek yasağı destekliyor, kraldan fazla kralcı olmanın parlak örneğini sergiliyor.

Bez parçası dediği şeyin bizde adı başörtüsüdür. Bez parçasından dikilen birçok giysi birçok ayıbı örter, bez parçasına önem vermeyenler çıplak gezsinler, ama kendi ayıplarını görecek yerde giyinenleri ayıplamaya kalkışmasınlar.

Bizim okuyan ve okumayan kızlarımız ve kadınlarımız, bölgelere göre çok çeşitli şekillerde örtünürler. Bunların hiçbiri Arap ve Acem taklidi değildir, kendi icatlarıdır, bu milletin özel zevkidir, kültürüdür. Gözleri görenler Arap ve Acem kızlarının başörtülerine ve diğer kıyafetlerine baksınlar, taklit var mı yok mu hemen anlayacaklardır. Ayrıca İslam dini ilk topluluk olarak Araplar'a gelmiştir, başta dil ve edebiyat olmak üzere Arap kültürünün birçok unsuru, İslam'a giren diğer topluluklarca benimsenmiş, bu mânada içselleştirilmiştir ve evrenselleşmiştir. Avrupa ve Amerika kültürleri dünyayı istila ederken sesleri çıkmayanların sıra İslam'ın evrensel değerlerine gelince milliyetçilikleri mi tutuyor!

Estetik bir zevk meselesidir, bağnazlıktan gözü kararanlar gözlerindeki bu perdeyi kaldırırlarsa güzellikleri göreceklerdir.

Fitne, devlete isyan etmektir, toplumun düzen ve asayişini bozmaktır. İnsafını kaybetmemiş olanlara soruyorum:

1. Ortada, tanımladığımız mânada bir fitne var mı?

2. Bu mânada bir fitne bulunmamakla beraber başörtüsü yasağının sebep olduğu huzursuzluğun müsebbibi kimler? Zaten başları örtük olanların böyle kalmak istemeleri mi, yoksa durup dururken, haksız yere yasak getirenler mi?

3. Devlet yönetimini ele geçirip halka zulmedenlere, hak ve özgürlükleri kısıtlayanlara, meşru ve hukuki yollardan tepki gösterenler, hak ve özgürlük isteyenler fitneci mi oluyorlar?

4. Huzursuzluğa son vermek, milletin büyük bir kesimi ile devleti barıştırmak için milyonlarca insanın hiçbir kimseye zarar vermeyen kıyafetini değiştirmek mi, yoksa dokunmamak mı doğru, meşru ve makul olan yoldur?

5. Durmadan hukuktan ve kanundan bahsediyorlar. Devlet millet için vardır. Milletin ıstırabına son verecek kanuni düzenlemeler yapılsa kıyamet mi kopar? "Kopmaz ama laiklik elden gider" diyorlar. İnsanlara din özgürlüğü getiren hukuki düzenlemeler laikliğe aykırı mıdır, yoksa onun gereği mi?


1 EKİM 2000


Kağıda basmak için tıklayın.

Hayrettin Karaman

 


Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Kültür | Yazarlar | Spor | Bilişim | Dizi
İnteraktif: Mesaj Formu | ABONE FORMU | İNTERNET TARAMA FORMU | KÜNYE | ARŞİV

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED

Bu sitenin tasarım ve inşası, İNTERNET yayını ve tanıtımı, TALLANDTHIN Web tarafından yapılmaktadır. İçerik ve güncelleme Yeni Şafak Gazetesi İnternet Servisi tarafından gerçekleştirilmektir. Lütfen siteyle ilgili problemleri webmaster@tallandthin.com adresine bildiriniz...