YeniSafak.com “ Türkiye'nin birikimi... ” Dünya

 
Ana Sayfa...
Gündem'den...
Politika'dan...
Ekonomiden...
Dünya'dan...
Kültür'den...
Yazarlar'dan
Spor'dan
Bilişim'den
Dizi...

  Arşivden Arama

 


Türk uçağı Bağdat'ta

Irak'a ambargo uygulamasından bu yana ilk Türk uçağı dün Bağdat'a indi. İnsani yardım malzemesi taşıyan uçakla birlikte 6 doktordan oluşan bir sağlık ekibi de Bağdat'a gitti.

Rusya-Fransa ve Arap ülkelerinden sonra Türkiye de BM ambargosu altında inleyen Irak'a bir yardım uçağı gönderdi. ABD Temsilciler Meclisi Genel Kurulu'na kadar gelen sözde "Ermeni soykırımı" tasarısına misilleme olarak Bağdat'a büyükelçi gönderme kararı alan Türkiye'den özel bir şirkete ait içinde ilaç ve çocuk maması bulunan uçak dün Bağdat'a indi.

BM Yaptırımlar Komitesi'nden alınan izin çerçevesinde, SETA adlı şirketin 9 kolilik yardım malzemesini taşıyan Arkas Air'e ait Leerjet 60 tipi özel uçağın hareketinden önce Konya eski Milletvekili ve emekli gazeteci Lütfi Akdoğan tarafından yapılan açıklamada, SETA İnşaat Petrol ve Petrol Ürünleri, İlaç Sanayii Ticaret A.Ş'nin, yaklaşık bir yıldır bu yardımı götürmek için girişimlerde bulunduğunu söyledi.

Türkiye ile Irak arasında bir süre önce yapılan protokol çerçevesinde, petrol karşılığı ilaç ve gıda malzemesi alımının öngörüldüğünü belirten Akdoğan, "Yardımla ilgili BM ve Dışişleri Bakanlığımız'dan izin alındı. Bu insani amaçlı bir yardımdır. Uçuşumuzun, Ermeni tasarısına karşı bir misilleme olarak görülmesi yanlıştır" dedi.

Akdoğan, 35 kalemden oluşan ve antibiyotik, göz ve prostat ilaçlarının yer aldığı tıbbi malzemelerin Bilim İlaç Fabrikası'nca hibe edildiğini, çocuk mamalarının ise şirket tarafından alındığını kaydetti.

Yeni uçuşlar olacak

Türkiye'den Irak'a önümüzdeki günlerde yeni uçuşlar olacağını söyleyen Akdoğan, Saddam Havaalanı'nda yaptığı açıklamada da, bu ziyaretlerinin siyasi yönü bulunmadığını söyledi. Türk uçağının Bağdat'a uçması için BM Yaptırımlar Komisyonu'nun bilgilendirildiğini ifade eden Akdoğan, önümüzdeki günlerde Türkiye'den Irak'a yeni uçuşlar yapılacağını kaydetti. Akdoğan, Irak'a uygulanan ambargonun bir an önce kaldırılmasını da istedi.

Irak'a 200 ambulans

Irak ile ticaret ilişkilerini 10 yıldır sürdürdüklerini belirten SETA Yönetim Kurulu Başkanı Tahir İpekçi de, kendileri aracılığıyla birkaç gün önce 20 adet ambulansın Irak'a gönderildiğini, Kasım ayı sonuna kadar bu sayının 200'e ulaşacağını söyledi.

Bağdat'a giden ekipte yer alan Baltalimanı Kemik Hastanesi eski Başhekimi Ortopedi ve Çocuk Cerrahisi Uzmanı Dr. Selçuk Gürkaynak da, serbest doktor olarak Irak'taki çocukların içinde bulunduğu duruma çok üzüldüğünü ve kendisine teklif geldiğinde gitmeye karar verdiğini söyledi. Irak'ta bulunduğu süre içinde mesleki olarak elinden gelen tüm yardımı yapacağını anlatan Gürkaynak, başka meslektaşlarına da teklif ettiğini, ancak bunu istemediklerini kaydetti.

Yasak bölgede uçulacak

Uçağın kaptan pilotu Avni Akkaya, uçağın rotasının 36. paralelin kuzeyi olduğunu belirterek, "Uçuşa yasak olan bölge. Ancak izin alarak bu güzergahı kullanacağız. Yani 36. paralelin güneyine Bağdat'a doğru gideceğiz. Yasak olan bölgeyi katetme süremiz 5 dakika civarında olacak" dedi. Bağdat'a giden Lütfi Akdoğan, Tahir İpekçi, Dr. Selçuk Gürkaynak ve şirketin Genel Müdürü Nazan Temel ile uçuş ekibi yarın (Çarşamba günü) yurda dönecek.

 


Kağıda basmak için tıklayın.

 

 

 


Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Kültür | Yazarlar | Spor | Bilişim | Dizi
İnteraktif: Mesaj Formu | ABONE FORMU | İNTERNET TARAMA FORMU | KÜNYE | ARŞİV


Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED

Bu sitenin tasarım ve inşası, İNTERNET yayını ve tanıtımı, TALLANDTHIN Web tarafından yapılmaktadır. İçerik ve güncelleme Yeni Şafak Gazetesi İnternet Servisi tarafından gerçekleştirilmektir. Lütfen siteyle ilgili problemleri webmaster@tallandthin.com adresine bildiriniz...