YeniSafak.com “ Türkiye'nin birikimi... ” Dünya

 
Ana Sayfa...
Gündem'den...
Politika'dan...
Ekonomiden...
Dünya'dan...
Kültür'den...
Yazarlar'dan
Spor'dan
Bilişim'den
Dizi...

  Arşivden Arama

 


Nefesler tutuldu

İsrail'in Filistin'e tanıdığı süre doldu. Nefesini tutan dünya İsrail'in Filistin ve Lübnan'a saldırısını bekliyor. Ölü sayısı 128'e çıktı. Yahudiler Müslüman mahallelerine baskın düzenliyor.

Filistinliler'e yönelik saldırılarda hayatını kaybedenlerin sayısı son rakamlarla 128'e yükselirken İsrail Başbakanı Ehud Barak'ın Filistin yönetimine tanıdığı 48 saatlik süre dün akşam sona erdi. Bütün dünya nefesini tutmuş bölgedeki hareketliliği izliyor. Filistin topraklarına ve Lübnan sınırına askeri yığınak yapan İsrail ordusunun her an saldırıya geçebileceği belirtildi. Çatışmalar dün de devam ederken bölgesel ve uluslararası alanda yoğun diplomasi trafiği sürdürülüyor.

İsrail 1967 Filistin'i işgalinden bu yana ilk kez Kudüs'te tanklarla göstericilere saldırdı ve bir Filistinli öldürüldü. Netzarim'deki çatışmalarda da 2 Filistinli hayatını kaybetti. Batı Şeria'da önceki günkü çatışmalarda ölen bir Filistinli'nin cesedi dün sabah bulundu. 25 yaşındaki Ali İshak'ın Nablus'ta İsrail askerlerinin açtığı ateş sonucu öldüğü bildirildi. Ramallah yakınlarında da dün sabah başından vurulmuş bir Filistinli'nin cesedi bulundu. Filistin polisi, 38 yaşındaki Filistinli'nin Halamiş'teki İsrail karakolundan açılan ateşle öldüğünü açıkladı. Bu arada Ramallah'ta Perşembe günü yaralanan 18 yaşındaki bir Filistinli dün sabah hayatını kaybetti.

Müslüman mahallelerine baskın

İsrail'in kuzeyindeki Nasıra kentinde ise askerler tarafından desteklenen Yahudiler Müslümanlar'ın yaşadığı bölgelere gece yarısı ani baskınlar düzenledi. Baskınlar sırasında 2 Filistinli şehid olurken yüzlerce kişinin yaralandığı bildirildi. Çatışmaların yer yer devam etttiği ancak ölü ve yaralı sayının tespit edilemediği bildirildi. Görgü tanıkları, binden fazla İsrailli'nin Araplar'ın yaşadığı mahalleye giderek evleri taşladığını ve bazı Araplar'a silahla saldırdığını söyledi. İsrail polisinin saldırganlara destek vermek amacıyla Nasıra üzerinde aydınlatıcı fişekler kullandığı kaydedildi. Filistinliler'in ise, cami anfilerinden yardım istedikleri bilirtildi. Çatışmalar daha sonra Batı Şeria, Gazze, Ramallah, Nablus, Halil ve Kudüs'e sıçradı. Bu bölgelerde de onlarca Filistinli'nin yaralandığı bildirildi.

Beyrut'u bombalamakla tehdit eden İsrail'in Hizbullah'a yönelik geniş çaplı saldırılara girişeceği hatta Güney Lübnan'ı işgal etmeyi deneyeceği belirtiliyor. BM Genel sekreteri Kofi Annan ise Lübnan Devlet Başkanı Emil Lahud'dan, İsrail sınırındaki askeri ve polis birliklerini takviye etmesini istedi. Bu arada Kızılhaç teşkilatı Filistin yönetiminin yardım çağrısını reddetti.

Vahşetin böylesi görülmedi

Ramallah'a bağlı Ümmü Safa bölgesinde Filistinliler'e saldıran İsrailliler, bir evi basarak korkunç bir vahşet sergilediler. Evin sahibi Assam Cevdet ile eşi ve çocuklarını dışarı çıkaran fanatik Yahudiler, çocuklarının ve eşinin gözleri önünde ev sahibinin kafasını paramparça ederek ezdiler, sonra da yaktılar.

HAMAS: İntifadaya hazırız

Hamas, İsrail topraklarında yeniden intifada eylemleri başlatma uyarısında bulundu. Hamas sözcüsü İsmail Ebu Şanab, düzenlediği basın toplantısında, önceki gün Arafat, İslami Cihad ve Hamas mensublarının bir araya gelip intifadanın tekrar diriltilmesi için görüştüklerini belirtti. Şanab, intifadanın, başkaldırının ilk dönemi olduğunu belirterek, ikinci dönemin İsrail'de şiddet olaylarının yeniden başlaması olacağını söyledi. Gazze Şeridi'ndeki Yahudi yerleşim bölgesi Netzarim'de artık İsrailli olmadığı için bu bölgenin hedef olmayacağını kaydeden Şanab, "İsrailliler'i nasıl vurabileceğimizi biliyoruz. Amacımız direk çatışmalardan kaçınmak ve kolay hedefler bulmak" dedi. İsrailliler'in Filistin topraklarından çekilmesini sağlamak için tek yolun direniş olduğunu ifade eden Şanab, "Barak, baskının Filistinliler'in öfkesini durdurmayacağını anlamalı. Tek çare İsrail'in işgal ettiği topraklardan çekilmesi" diye konuştu. Şanab, Barak'ın tehditvari sözlerine uymayacaklarını ve Barak'ın böyle sözler serdetmekle hakikati gizlemeye çalıştığını bildirdi.




Kağıda basmak için tıklayın.

Türk uçağı Bağdat'ta
Irak'a ambargo uygulamasından bu yana ilk Türk uçağı dün Bağdat'a indi. İnsani yardım malzemesi taşıyan uçakla birlikte 6 doktordan oluşan bir sağlık ekibi de Bağdat'a gitti.
Mısır-Türkiye dayanışması

Pekin Miloseviç'in oğlunu geri çevirdi
Yugoslavya'da halk ayaklanmasıyla devrilen Slobodan Miloseviç'in oğlu Marko Miloseviç, dün sabah gittiği Pekin'de havaalanından geri çevrildi. Rusya'nın Aeroflot Havayolları'ndan bir yetkili, dün sabah Moskova'dan uçakla Pekin'e diplomatik pasaportla hareket eden Marko'nun, "vize problemleri" nedeniyle iki saat kaldığı Pekin'deki havaalanından Moskova'ya geri döndüğünü söyledi. Yetkili, "O Rusya'ya geri döndü" dedi. Marko Miloseviç'in niçin Çin'e gitmeye çalıştığı ise bilinmiyor. Çin, NATO'nun Kosova operasyonu sırasında Miloseviç'e verdiği dolaylı destekle dikkati çekmişti.
Sırp ordusunda köklü revizyon
Yugoslayva'nın yeni Devlet Başkanı Vojislav Kostunica ile Karadağ Devlet Başkanı Milo Djukanoviç, Savunma Yüksek Konseyi'ni toplayarak, federal orduda bazı değişiklikler yapma kararı aldılar. Sırbistan Demokratik Muhalefeti liderlerinden Zoran Cincic, Kostunica ve 24 Eylül seçimlerini boykot eden Djukanoviç'in telefonla yaptıkları görüşmede, "3 gün içinde" Savunma Yüksek Konseyi'ni toplama kararı aldıklarını belirtti. Cincic, "Devlet Başkanı değişti, şimdi sırada ordunun başındakilerin değişmesi var" dedi.
Putin Kostunica'yı Moskova'ya davet etti
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Yugoslavya'nın yeni Devlet Başkanı Vojislav Kostunica'yı Moskova'ya davet etti. Kremlin tarafından yapılan yazılı açıklamada, Putin'in Kostunica'ya yeni görevi dolayısıyla bir tebrik mesajı gönderdiği ve kendisini Moskova'ya davet ettiği belirtildi. Putin'in mesajında, "Yugoslavya Federasyonu'nun yeni Devlet Başkanı olarak göreve başlamanızdan dolayı tebrik ederim. Sizi Moskova'yı ziyaret etmeye davet ediyorum. Rusya, Yugoslavya'nın egemenlik haklarını ve toprak bütünlüğünü savunmak için her türlü yardımı yapacaktır. Yugoslavya'nın uluslararası topluma dönüşünü ve yaptırımların tamamının koşulsuz kaldırılmasını istiyoruz" dediği kaydedildi.

 


Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Kültür | Yazarlar | Spor | Bilişim | Dizi
İnteraktif: Mesaj Formu | ABONE FORMU | İNTERNET TARAMA FORMU | KÜNYE | ARŞİV


Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED
Bu sitenin tasarım ve inşası, İNTERNET yayını ve tanıtımı, TALLANDTHIN Web tarafından yapılmaktadır. İçerik ve güncelleme Yeni Şafak Gazetesi İnternet Servisi tarafından gerçekleştirilmektir. Lütfen siteyle ilgili problemleri webmaster@tallandthin.com adresine bildiriniz...