YeniSafak.com “ Türkiye'nin birikimi... ” Ekonomi

 
Ana Sayfa...
Gündem'den...
Politika'dan...
Ekonomiden...
Dünya'dan...
Kültür'den...
Yazarlar'dan
Spor'dan
Bilişim'den
Dizi...

  Arşivden Arama

 


Hükümet Pollyanna gibi

2000 yılında hiçbir makro hedefi tutturamayan hükümet, programı başarılı göstermek için tutmayan her hedefte sevinilecek bir yan buluyor. 2001 bütçesi ise yarın YPK'ya geliyor.

Ekonomi kurmaylarının bir süredir üzerinde çalıştıkları 2001 yılı bütçesi ve programı yarın Yüksek Planlama Kurulu`nda ele alınacak. Başbakan Bülent Ecevit başkanlığında gerçekleştirilecek toplantıda YPK, yeni yılın temel büyüklükleri ile bütçe rakamlarına son şeklini verecek.

Öte yandan üç yıllık istikrar programının ilk yılını oluşturan 2000 yılında hiçbir makro hedefi tutturamayan hükümet, her olayın olumlu tarafını görerek mutlu olmaya çalışan Pollyanna gibi, istikrar programını başarılı göstermek için tutmayan her hedefte sevinilecek bir yan buluyor.

Örneğin, yılın dokuzuncu ayında yılsonu hedefine ulaşan enflasyon rakamları için, "13 yılın başarısı" denilirken, yüzde 5.5'luk hedefin altında kalan büyüme hızı içinde tarihi küçülmenin yaşandığı "1999 yılından daha iyi" savunması yapılıyor.

Bardağın yarısı dolu

Milyonlarca dargelirli vatandaşın kemer sıkmasına rağmen makro hedeflerdeki sapmalar nedeniyle, programa olan güvenin ortadan kalkacağından korkan hükümet ortakları, tutmayan her hedef de sevinilecek bir yan bularak, kamuoyuna başarı olarak sunuyor. Örneğin, çalışanlara yüzde 25 enflasyon hedefine göre zam yapan hükümet hedefin tutmayacağını görünce elde edilen rakamların bu haliyle de başarılı olduğunu savunuyor.

Hükümet hangi hedefte ne teselli buluyor?

Enflasyon
Yüzde 20'lik TEFE, yüzde 25'lik TÜFE enflasyonu, yılın dokuz ayında aşıldı. Hükümet, enflasyon rakamlarının son 13 yılın en düşük seviyesinde olduğunu belirterek, enflasyonla mücadelede başarılı olunduğu ifade ediyor.

Özelleştirme:
2000 yılnda 7.6 milyar dolarlık özelleştirme hedefleyen hükümet, Telekom ihalesini gerçekleştiremedi, ikinci 1800 GSM lisansını satamadı. Yılın üçüncü çeyreğindeki özelleştirmeler aksadı. Hedefin en az 2 milyar dolar sapması bekleniyor. Hükümet, yine de özelleştirmede rekor kırıldığını kabul ediyor.

Büyüme
Hükümet, 2000 yılında yüzde 5.5'luk bir büyüme hedefledi. Ancak, yılın ilk yarısında büyüme rakamı yüzde 4.3 olarak gerçekleşti. Hükümet, 2000 yılında yaşanan büyüme hızını, yüzde 6.4 daralmanın yaşandığı 1999 yılıyla karşılaştırarak, ekonomide büyük bir canlanmanın olduğunu kabul ediyor.

Dış Ticaret
Hükümetin uyguladığı kur politikası nedeniyle, 2000 yılında ithalat adeta patladı. 1999'un yedi ayında 103 milyon dolar olan cari açık, 2000 yılının aynı döneminde 5.6 milyar dolara ulaştı. Hükümet, yılın yedi ayında ihracatın yüzde 5 oranında artmasını büyük bir başarı olarak kabul ediyor.




Kağıda basmak için tıklayın.

Paranın ideolojisi olmaz
İttifak Holding'in ADESE Alışveriş Merkezi'nin Berlin'deki açılışına katılan FP Konya Milletvekili Teoman Rıza Güneri, "Paranın dini, ideolojisi olmaz" dedi.
ÖYK toplanıyor
Özelleştirme Yüksek Kurulu bir yıl sonra ilk resmi toplantısını bugün gerçekleştirecek. Toplantıda 2001 programı görüşülecek.
Rusya ilave gaza olumlu bakıyor
Rusya'dan ilave doğalgaz alımı için mevcut hattın kapasitesinin artırılmasına yönelik çalışmalar hızla ilerliyor. Botaş Genel Müdürlüğü'nden alınan bilgiye göre, bu kapsamda mevcut ana iletim hattının kapasitesini artırmak amacıyla yapılan loop ve kompresör istasyonları Kasım ayı içinde tamamlanarak işletmeye alınacak.
Tüm bu yatırımlarla doğalgaz iletim hattının günlük kapasitesi 60 61 milyon metreküpe ulaşacak.
Rusya'dan fazla doğalgaz
Öte yandan enerji darboğazının giderilmesi amacıyla Rusya'dan talep edilen ilave doğalgaz konusu da geçen hafta yapılan görüşmelerde ele alındı. Rusya, Bulgaristan, Romanya yetkililerinin biraraya geldiği görüşmelerde Rusya yetkililerinin, BOTAŞ'ın yapılan kontratın üzerinde ilave doğalgaz talebinin de bir kısmının karşılanması konusunda olumlu yaklaştığı bildirildi.
Yüzer terminal olmadı
Bu arada kış dönemi için alınan tedbirler kapsamında geçtiğimiz aylarda 2 yıl süre ile kullanılmak üzere İzmit Körfezi açıklarında yüzer terminal için ihaleye çıkılmasına rağmen istenilen şartta teklif gelmedi.
Botaş, bu girişimlerinin sonuçsuz kalması üzerine kış ayları için biri opsiyonel olmak üzere 3 kargo spot LNG alımı ihalesine çıktı.

 


Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Kültür | Yazarlar | Spor | Bilişim | Dizi
İnteraktif: Mesaj Formu | ABONE FORMU | İNTERNET TARAMA FORMU | KÜNYE | ARŞİV


Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED
Bu sitenin tasarım ve inşası, İNTERNET yayını ve tanıtımı, TALLANDTHIN Web tarafından yapılmaktadır. İçerik ve güncelleme Yeni Şafak Gazetesi İnternet Servisi tarafından gerçekleştirilmektir. Lütfen siteyle ilgili problemleri webmaster@tallandthin.com adresine bildiriniz...