YeniSafak.com “ Türkiye'nin birikimi... ” Kültür

 
Ana Sayfa...
Gündem'den...
Politika'dan...
Ekonomiden...
Dünya'dan...
Kültür'den...
Yazarlar'dan
Spor'dan
Bilişim'den
Dizi...

  Arşivden Arama


Çocuklar daha çok okuyor

Bundan elli yıl öncesinde çocuklarımızı, kendi yaptığımız bez bebekler, tahta arabalarla avuturduk. Herşeyde olduğu gibi teknolojiye bunda da ayak uydurduk; çocuklarımıza birbirinden fiyakalı oyuncaklar hediye etmek dışında, onları hafta sonlarında Kaplan Tiger gibi milyonlarca dolara malolmuş animasyonlara götürüyoruz artık.

En hayalperest okurlar

Batılının çocuğu 100 yıl öncesinden dikkate alıp yazdığı binlerce çocuk masalları karşısında biz de, resimlerle süslü masal kitapları, çocuk romanları, boyama kitapları yazıyoruz geç de olsa. Hatta dünyada çocuk kitapları bugün ayrı bir ticari sektör haline geldi diyebiliriz.

Amerika ve Avrupa'da çok satanlar listelerinde çocuk kitaplarının ayrı bir yeri var. J.K. Rowling'in yazdığı Harry Porter çocuk kitapları 35 milyon sattı. İngiliz yazarın bu kitaplardan geliriyse yaklaşık 200 milyon dolar civarında.

51 yaşındaki çocuk kitapları yazarı Celia Rees'in, 17. yüzyılda büyücülükle uğraşan bir ailenin uçarı kızını konu alan "Witch Child" (Cadı Çocuk) adlı kitabının, J.K. Rowling'in Harry Porter serisini zorlayacağı tahmin ediliyor. Bizde de sessiz sedasız bir sektör olmaya başlayan çocuk kitaplarının her geçen gün okuyucu kitlesi genişliyor.

Çocuk kitapları sektör oldu

'İki Çuval altın', 'Bilmeceler', 'Mucizeler' adlı üç çocuk kitabını yayınlayan Zafer yayınları yetkilileri, bu kitapların amacının çocuğun zihnini geliştirmek ve çocukların kainatı iman eksenli bir bakış açısıyla sorgulamalarını sağlamak olduğunu belirtiyorlar.

"Kim demiş bir çocuk küçük bir şeydir / Bir çocuk belki de en büyük şeydir" sloganıyla yola çıkan Timaş yayınları, çocuklara yönelik en çok kitap yayınlayan yayınevlerinden birisi. 'Nasreddin Hoca', 'Halk Masalları', 'Yedigece Masalları', 'Keloğlan', 'İbretli Hikayeler', 'Dünya Çocuk Klasikleri' başlıkları altında 6 seride 70'e yakın kitap yayınlayan Timaş yayınları'nın sorumlu editörü İsmail Demirci, yabancı yazarlar içerisinde özellikle çocuğun evrensel dünyasını yakalayan çalışmaları tercih ettiklerini ve yerli kültürümüzü yeni nesillere aktarmayı hedefleyen kitapların yoğun ilgi gördüğünü ifade ediyor.

Türkiye'de çocuk kitapları deyince aklımıza hemen Kemalettin Tuğcu gelir. Oysa kitapçı raflarında Emine Şenlikoğlu'ndan Abdurrahman Dilipak'a, Dursun Gürlek'ten Mevlana İdris'e, Ahmet Mercan'dan Mustafa Ruhi Şirin'e kadar pekçok yazarın eseri bulunmakta.

Havva Setenay İLHAN


Kağıda basmak için tıklayın.

Bütün kitaplar faydalıdır
Çocuk kitapları denilince fikri alınması gereken isimlerden birisi olan Mevlana İdris, evinde kitap okuyan bir anne-babanın çocuğuyla, kitap okumayan bir ebeveynin çocuğunun kitaplara aynı seviyede yakınlık duyamıyacağını belirtiyor. Ebeveynlerin çocuklarına kitap alırken öncelikle kitabın içeriği yerine fiyatına bakmalarını eleştiren İdris, çocukların kendilerine yönelik kitapları okumasının önemini, "Kitap alan anne-baba çocuğunu kitap okumaya alıştırmaya çalışan bir ebeveyn ise zaten kitabın edebi bakımdan kaliteli olup olmadığına dikkat eder. Çocuklara kitap alırken onların seviyesine ve kişilik yapılarına göre kitap alınmalıdır; çok hayalci, duygusal ise ona şiddet içeren kitaplar almak, çok hiperaktif bir çocuksa ona içeriği yumuşak kitaplar almak doğru değildir. Çocuk kitapları, çocukların okuma zevkini, kitap okuma seviyesini, kendi dilini geliştirmesini sağlar. Kitap okuyan çocuk, dilini güzel kullanır, bunun neticesinde kendisini güzel ifade eder, hayata bakış açısı genişler ve saldırganlıktan uzaklaşır.


Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Kültür | Yazarlar | Spor | Bilişim | Dizi
İnteraktif: Mesaj Formu | ABONE FORMU | İNTERNET TARAMA FORMU | KÜNYE | ARŞİV


Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED
Bu sitenin tasarım ve inşası, İNTERNET yayını ve tanıtımı, TALLANDTHIN Web tarafından yapılmaktadır. İçerik ve güncelleme Yeni Şafak Gazetesi İnternet Servisi tarafından gerçekleştirilmektir. Lütfen siteyle ilgili problemleri webmaster@tallandthin.com adresine bildiriniz...