YeniSafak.com “ Türkiye'nin birikimi... ” Yazarlar

 
Ana Sayfa...
Gündem'den...
Politika'dan...
Ekonomiden...
Dünya'dan...
Kültür'den...
Yazarlar'dan
Spor'dan
Bilişim'den
Dizi...

  Arşivden Arama

  I Explorer Kullanıcıları, TIKLAYIN.

 

Çalışanların Sesi

Ayşe DEMİRCİ (Üsküdar/İST.): "Benim önceden 2,5 yıl çalışmam var. Eylül 1996 tarihinden itibaren, yani 4 yıldan beri de isteğe bağlı sigortalı olarak primlerimi ödüyorum. Yaşım, 50'dir. Emekli olacağım tarihi öğrenmek istiyorum."

Okuyucumuzun SSK sigortalılığının başlangıç tarihi gün, ay, yıl olarak; doğum tarihi, gün, ay, yıl olarak bildirilmemiştir. Sadece 50 yaşında olduğuna ilişkin bilginin okuyucumuzun 1950 doğumlu ve mevzuata göre, 01.07.1950 doğum tarihli olarak değerlendirilebileceğini söyleyelim. Ancak nüfus kaydında, gün, ay, yıl olarak kayıt varsa, bu yorumlama geçerli olmayacağından değerlendirilmemiştir. Okuyucumuzun sigorta başlangıç tarihi ile doğum tarihini bildirmesi halinde durumu incelenebilecektir.

Ancak 08.09.1999 tarihinde, 50 yaşını, 15 yıllık sigortalılık süresini ve en az 3600 prim ödeme gününü doldurmadığını varsayarak; 4447 sayılı Kanun ile 506 sayılı Sosyal Sigortalar Kanunu'na eklenen geçici 81/C-b. maddesi gereğince, 52 yaşını, 15 yıllık sigortalılık süresini ve en az 3600 gün malûllük, yaşlılık ve ölüm sigortaları primi ödemiş olması halinde (kısmî) yaşlılık aylığına hak kazanabileceğini söyleyebiliriz. Sigortalılık süresi yönünden 18 yılı 08.09.1999 tarihi itibariyle doldurmuş veya geçmiş ise en az 3600 prim ödeme gününü doldurması yeterli olabilecektir. (Bkz. Geçici 81/A; 81/C-b.) Çünkü 50 yaşındadır.

Okuyucumuz sigortalılığının başlangıç tarihi ile doğum tarihi gün, ay, yıl olarak bildirir ise durumu daha açık değerlendirilebilecektir.

Mehmet GÜLER (Kastamonu): 03.10.1949 doğumlu. SSK sigortalılığı 01.08.1971-25.11.1971 tarihleri arasında devam etmiş. 02.12.1971-19.07.1977 tarihleri arasındaki dönemde Almanya'da çalışmış ve primlerini geri almış. Dövizle borçlanma yapmamıştır. 20.04.1982 tarihinden itibaren Bağ-Kur sigortalısı. Emeklilik tarihini öğrenmek istiyor.

Okuyucumuzun askerlik borçlanması hakkında açıklaması yok. Halbuki askerliğini nasıl ve ne kadar süre ile yaptığı ve borçlanıp borçlanmadığı, Bağ-Kur'dan veya SSK'ndan emekliliği açısından oldukça önemli. Verdiği bilgiler itibariyle ve sigortalı dönemde eksiksiz prim ödendiği, Bağ-Kur sigortalılığına hiç ara vermediği varsayılarak aşağıdaki bilgiler elde edilmiştir.

Okuyucumuzun sigortalı çalışması, 3 ay 25 gün. 30.09.1999 tarihi itibariyle Bağ-Kur'lu çalışması ise 17 yıl 5 ay 10 gündür. Toplam çalışması, 17 yıl 9 ay 05 gündür. 25 tam yılını doldurmaya 7 yıl 2 ay 25 gün kalmıştır, 30.09.1999 tarihi itibariyle. Bağ-Kur Kanunu'na eklenen geçici 10. maddeye göre, 7 yıldan fazla süre sonra 25 tam yılı tamamlayacak olan Bağ-Kur sigortalısı erkekler, 52 yaşını doldurmalıdırlar.

Okuyucumuz, 25 tam yılını 25.12.2006 tarihinde, 52 yaşını ise 03.10.2001 tarihinde dolduracaktır. Yurtdışı Hizmet Borçlanması yapmadığı için Almanya'daki çalışmasının değerlendirmeye katılması mümkün değildir. Askerlik borçlanması da olmadığına göre, 25.12.2006 tarihinden önce emekli aylığını Bağ-Kur'dan isteyemez.

Bahtiyar TEKİN (İSTANBUL): Okuyucumuzun talebini de içeren mektubundan aynen aktaralım: "Ben, 21 seneye yakın Emekli Sandığı'na bağlı çalıştıktan sonra, emekliye ayrılmadan önceki son dört seneyi SSK'na bağlı çalışarak Temmuz 1997'de SSK'ndan emekli oldum./Kasım 1998'de tekrar bir devlet kurumunda (İSKİ'de) Emekli Sandığı'na bağlı olarak çalışmaya başladım. Halen Emekli Sandığı'na 1/4'den kesinti yapılmaktadır./SSK'ndan emekli maaşı da almaya devam ediyorum. SSK emekli maaşı çok düşük olduğu için Emekli Sandığı'ndan emekli olmak istiyorum. Hangi şartlarda Emekli Sandığı'ndan emekli olabilirim. Çalıştığım kurum ilgililerinden net bir cevap alamadım./3,5-4 sene çalıştıktan sonra geçmiş hizmetlerimle birleştirme yaptırıp Emekli Sandığı'ndan emekli olabilir miyim?"

Okuyucumuzun mektubunda sözkonusu ettiği konuya "Hizmetleri Birleştirme Mevzuâtı" kapsamında bakılması gerektiği düşünülmüştür. Bilindiği gibi, hizmet birleştirmesinin ilk önemli sonucu ve amacı, sigortalıya yahut hak sahiplerine "aylık bağlanması"dır. Okuyucumuz, sosyal güvenlik hakkının bir sonucu olarak Sosyal Sigortalar Kurumu'ndan emekli aylığı -yaşlılık aylığı- almaktadır. İSKİ'de çalışmaya başladığı Kasım '98 ayında tekrar Emekli Sandığı'na prim -kesenek- kesilmesi durumu ile SSK yaşlılık aylığı birlikte devam etmektedir. Yani okuyucumuz, Sosyal Sigortalar Kurumu'ndan almakta olduğu yaşlılık aylığının, tekrar Emekli Sandığı'na bağlı bir işte çalışmakta oluşu, -çalışmaya başlaması- nedeniyle kesilmesini istememiştir.

2829 sayılı Hizmetleri Birleştirme Kanunu'nun 5. maddesinin son fıkrasındaki "..kurumlardan birinden aylık bağlanmış (...) olanların, sözkonusu devrelere ait hizmet süreleri yapılacak birleştirmede dikkate alınmaz." hükmüyle, Hizmetleri Birleştirme Yönetmeliği'nin 6. bendindeki konuya ilişkin açık düzenleme gereğince, okuyucumuzun talebine olumlu cevap vermek mümkün değildir.


10 EKİM 2000


Kağıda basmak için tıklayın.

Tahsin Sınav

 


Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Kültür | Yazarlar | Spor | Bilişim | Dizi
İnteraktif: Mesaj Formu | ABONE FORMU | İNTERNET TARAMA FORMU | KÜNYE | ARŞİV

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED

Bu sitenin tasarım ve inşası, İNTERNET yayını ve tanıtımı, TALLANDTHIN Web tarafından yapılmaktadır. İçerik ve güncelleme Yeni Şafak Gazetesi İnternet Servisi tarafından gerçekleştirilmektir. Lütfen siteyle ilgili problemleri webmaster@tallandthin.com adresine bildiriniz...