YeniSafak.com “ Türkiye'nin birikimi... ” Dünya

 
Ana Sayfa...
Gündem'den...
Politika'dan...
Ekonomiden...
Dünya'dan...
Kültür'den...
Yazarlar'dan
Spor'dan
Dizi...

  Arşivden Arama

 


Korkulan olmadı

13 gündür Filistin'i harabeye çeviren ve çoğu çocuk 130 Filistinli'yi şehid eden İsrail'in Filistinliler'e tanıdığı süreyi uzatması ve diplomasi trafiği bölgeyi yeniden kana bulayacak bir savaşı erteledi.

13 gündür Filistin'i harabeye çeviren ve çoğu çocuk 130 Filistinli'yi şehid eden İsrail'in Filistinliler'e tanıdığı süreyi uzatması bölgeyi yeniden kana bulayacak bir savaşı erteledi.

Hem katliam yapan hem de çatışmalardan Filistinliler'i sorumlu tutan İsrail Başbakanı Ehud Barak önceki akşam dolan süreyi 3-4 gün daha uzattı. Yeni süre dünden itibaren başladı. Bu arada uluslararası diplomasi kanalları bütün imkanlarıyla bölgeye yoğunlaştı. Gözlemciler birkaç gün içinde ateşkesin sağlanması gerektiğini, aksi takdirde Lübnan ve Suriye'yi de içine alacak şekilde bölgede büyük bir kaosun başlayabileceğini belirtiyor. Filistin lideri Yaser Arafat, Barak'ın ültimatomu uzatmasını alaycı bir dille değerlendirdi. Gazze'de bir gazetecinin sorusu üzerine, Arafat "Başka bir uyarı, sonra başka uyarı, sonra başka uyarı..." dedi.

Annan: Umutluyum

BM Genel Sekreteri Kofi Annan, çatışmaların sona ereceği konusunda umutlu olduğunu söyledi. Annan, Gazze'de Filistin lideri Yaser Arafat ile görüşmesinden sonra "Eğer benim kendi görüşüm hakkında konuşuyorsak, görüşüm olumlu, umutluyum" dedi. Bölgedeki şiddetin dizginlenebileceğini ve bu olanağı sağlayacak pencerenin açık olduğunu söyleyen Annan, ancak bu pencerenin her zaman açık kalmayacağını, bunun değerlendirilebilmesi gerektiğini belirtti. Annan dün Barak ile de biraraya geldi. Annan'ın Hizbullah tarafından esir alınan 3 İsrail askerinin serbest bırakılması için Lübnan'da da görüşmeler yapması bekleniyor.

Zirve çalışmaları

ABD Başkanı Bill Clinton ise Barak ve Arafat'la telefon görüşmesi yaptı. Clinton'ın Filistinli ve İsrailli liderlere görüşmeleri kurtarmak amacıyla bir Ortadoğu zirvesi toplanması yolundaki düşüncelerini ilettiği kaydedildi. Arafat ise katliamları soruşturacak uluslararası bir araştırma komisyonunun yapısı konusunda anlaşmaya varılması halinde görüşmelerin yeniden başlayabileceğini söyledi. Amerika'nın keşfinin kutlandığı Colombus Günü dolayısıyla tatil olmasına rağmen Clinton, önceki gün bütün zamanını Oval Ofis'te, Ortadoğu liderleriyle telefonda konuşarak ve Ulusal Güvenlik Danışmanı Sandy Berger ile son gelişmeleri değerlendirerek geçirdi. Clinton'ın Mısır Cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek'in de katılacağı Barak ve Arafat'ı biraraya getirecek zirve önerisine taraflar henüz bir civap vermedi.

Mısır Dışişleri Bakanı Bakanı Amr Musa, Filistin ve İsrail liderleri arasında yakında zirve toplantısı yapılmasının beklenmediğini söyledi.

 


Kağıda basmak için tıklayın.

 

 

 


Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Kültür | Yazarlar | Spor | Bilişim | Dizi
İnteraktif: Mesaj Formu | ABONE FORMU | İNTERNET TARAMA FORMU | KÜNYE | ARŞİV


Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED

Bu sitenin tasarım ve inşası, İNTERNET yayını ve tanıtımı, TALLANDTHIN Web tarafından yapılmaktadır. İçerik ve güncelleme Yeni Şafak Gazetesi İnternet Servisi tarafından gerçekleştirilmektir. Lütfen siteyle ilgili problemleri webmaster@tallandthin.com adresine bildiriniz...