YeniSafak.com “ Türkiye'nin birikimi... ” Ekonomi

 
Ana Sayfa...
Gündem'den...
Politika'dan...
Ekonomiden...
Dünya'dan...
Kültür'den...
Yazarlar'dan
Spor'dan
Dizi...

  Arşivden Arama

 


11 milyar dolarlık pasta

Enerji Bakanı Ersümer'in, Sözde Ermeni Tasarısı'nın kabul edilmesiyle ABD'li enerji şirketlerinin Türkiye'deki yatırımlarının etkileneceğini söylemesi ABD'li firmaları telaşlandırdı.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Cumhur Ersümer'in ABD'nin Ankara Büyükelçisi Robert Pears'ı kabulünde, gazetecilerin "sözde Ermeni Soykırım Tasarısı'nın, ABD Kongresi Temsilciler Meclisi'nde kabul edilmesi durumunda enerji ihalelerinin bundan etkilenip etkilenmeyeceği" yolundaki sorusuna karşılık, "Tabii bunların etkilenmemesini hiç kimse düşünemez" demesi ABD'li şirketleri telaşlandırdı.

ABD'li enerji şirketleri enerji yatırımlarının sekteye uğramaması için Ankara'da yoğun bir diploması faaliyeti yürütüyorlar.

11 milyar dolarlık pasta

Sözde Ermeni Soykırımı Yasa Tasarısı'nın ABD Temsilciler Meclisi'nde kabul edilmesi durumunda, bu gelişmeden olumsuz etkilenebilecek alanların başında gelen ABD'li şirketlerin Türkiye'deki enerji projeleri toplamı 11 milyar doları geçiyor.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı'ndan alınan bilgiye göre, ABD'li şirketlerin en büyük proje paketi 7.9 milyar dolarlık maliyetiyle, termik santral alanında bulunuyor.

ABD'li firmaların içinde bulunduğu girişim grupları, 18 termik santral projesiyle ilgileniyor. Sözkonusu santralların kurulu gücü toplamı 11 bin 90 megavat, toplam yatırım bedeli ise 7 milyar 905 milyon dolara ulaşıyor.

Projelerde son durum

Yapılan ikili anlaşmalar çerçevesinde ABD'li firmaların yapacağı 9 hidroelektrik projesinin kurulu gücü ise 1.555 megavat olarak hesaplanırken, yatırım tutarı 1 milyar 856 milyon dolar düzeyinde.

ABD'li şirketler, Yap-İşlet-Devret yöntemiyle yapılacak 4 adet hidroelektrik projesi, yine aynı modelle yapılacak 3 adet rüzgar santralı, bir adet çöp santralı ve bir adet de elektrik dağıtım bölgesinin işletme devri işine de girmiş bulunuyorlar. Bu arada ABD firmalarının yer aldığı YİD modeliyle gerçekleşen santrallar arasında, Enron tarafından işletilen Marmara Ereğlisi LNG ve Mission Energy tarafından işletilen Esenyurt Doğalgaz Santralı yer alıyor.

Hükümetlerarası anlaşma çerçevesinde, ABD'li şirketler tarafından yapılacak Alpaslan II, Durak, Eriç, Gürsöğüt, Hakkari, Kargı, Konaktepe I-II, Mut ve Pervari Baraj ve HES projeleri için de yoğun çalışmalar yapılıyor.




Kağıda basmak için tıklayın.

İnce ayarda karar günü
Yüksek Planlama Kurulu'nda bugün memur zammı, toplu sözleşmelerdeki artış oranı, tarım ve ihracat desteklemeleri ile gelecek yıl uygulanacak ek vergiler görüşülecek.
Önce özerklik
Tüpraş, Petkim, THY gibi kamuya ve halka açık şirketler özelleşme süreci tamamlanıncaya kadar özerk bir yapıya kavuşturulacak.
ABD'ye bir uyarı da Gökalp'ten
Tarım ve Köyişleri Bakanı Hüsnü Yusuf Gökalp, ABD Tarım Bakanı Yardımcısı James Schroeder ve ABD Ankara Büyükelçisi Robert Pearson'u kabulünde, "Sözde Ermeni Soykırım Tasarısı, ABD Temsilciler Meclisi'nde kabul edilirse, ABD ile tarım alanındaki ilişkilerimizi gözden geçiririz" dedi. ABD Ankara Büyükelçisi Pearson'a, sözde Ermeni Soykırım Tasarısı konusunda gösterdiği gayret ve doğruları aktarma çabasından dolayı teşekkür eden Gökalp, "Umarız Temsilciler Meclisi de bu doğruları geç de olsa görür" diye konuştu. Gökalp, görüşmenin özel bir nedeninin olmadığını sadece iade-i ziyaret olduğunu söyledi.

 


Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Kültür | Yazarlar | Spor | Bilişim | Dizi
İnteraktif: Mesaj Formu | ABONE FORMU | İNTERNET TARAMA FORMU | KÜNYE | ARŞİV


Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED
Bu sitenin tasarım ve inşası, İNTERNET yayını ve tanıtımı, TALLANDTHIN Web tarafından yapılmaktadır. İçerik ve güncelleme Yeni Şafak Gazetesi İnternet Servisi tarafından gerçekleştirilmektir. Lütfen siteyle ilgili problemleri webmaster@tallandthin.com adresine bildiriniz...