YeniSafak.com “ Türkiye'nin birikimi... ” Kültür

 
Ana Sayfa...
Gündem'den...
Politika'dan...
Ekonomiden...
Dünya'dan...
Kültür'den...
Yazarlar'dan
Spor'dan
Dizi...

  Arşivden Arama


'Gerekenleri söyledim'

Türkiye'de derin devleti, istihbarat-mafya-iş dünyası üçgenini korkmadan, özgün bir sinema dili ve bütün bunları tamamlayan başarılı oyunculuk performanslarıyla beyazperdeye taşıyan yönetmen Derviş Zaim, titiz çalışmasının ilk ürünlerini Antalya'da topladı. Zaim'le "Filler ve Çimen"i konuştuk.

"Filler ve Çimen" Susurluk'a direkt göndermeleri olan ve başlarken 'Filmdeki olaylar ve kişilerin bu ülkeyle ilgisi yoktur, hayali bir kurgudur" gibi bir uyarı olmaksızın bir çok gerçeği hatıra getiren oldukça sert bir film..

Filmin anlattığı şeyden ziyade anlatım biçiminden, kullanılan anlatım stratejilerinden de memnunum. Filmin sert olup olmaması da nereden baktığınıza bağlı birşey. Bir filmin senaryosunu yazmaya başladığınız zaman kendi adıma konuşayım, bir senaryo yazayım çok sert olsun diye oturmuyorum. Koşulların, karakterlerin gerektirdiği ve benim nasıl gördüğümle şekilleniyor öykü. Bu anlamda size katılıyorum. Söylenmesi gereken şeyleri, hatta çoktan söylenmesi gereken şeyleri söylediğine katılıyorum. Bu anlamda Türkiye'de bir ilk olması da benim ayrıca gurur duyduğum birşey.

Filmde bir anlamda masumiyeti temsil eden maratoncu genç kız, biraz da bu ülkede suçsuz olduğu halde yönetenlerin kimi hesapları yüzünden hayatı elinden alınanlara tekabül ediyor değil mi?

Evet, kendi halinde, kendi hayatını sürdüren, sürdürmeye çalışan, kendisine ait temiz, aydınlık bir yer olsa, kardeşi sağlığına kavuşsa, kendisi de normal hayatına devam etse çok mutlu olacak olan bir kız. Birdenbire hiç kıyısından köşesinden dahi bulaşmadığı bir dünyanın içersinde buluyor kendini. Bizim yaşadığımız ortam da böyle bir ortam aslında. Siz hiç etliye sütlüye karışmıyorsanız dahi birgün bir şey gelip size çarpabiliyor ve bütün hayatınızı mahvedebiliyor.

Susurluk'tan esinlendiğinizi söylediğiniz filmde, karakterler de doğal olarak bir milletvekiline, bir tetikçiye benzetilebilir endişesi taşıdınız mı? Özellikle Ali Sürmeli'nin Camoka tiplemesi Yeşil'e çok benziyor..

Böyle bir kuşku olma ihtimali her zaman var. Bu acaba o mu? Filmi izlemeye başladığınızda bu filmdeki şu karakter gerçek hayattaki şu karakterin yansıması mı, onu mu temsil ediyor diye bakmaya başladığınız anda iş bir bulmaca çözmeye doğru gidiyor. Bulmaca çözmeye başladığınız anda da filmden almanız gereken zevki almamaya başlıyorsunuz. Çünkü gerçek hayattaki referans kişisi sizin için daha birebir olduğu için, onu temel aldığınız için onun oradaki tepkilerini, konuşma biçimini, jargonunu beyaz perdede görme beklentileriniz o oranda artmaya başlıyor. Bu anlamda insanı yoksullaştırıcı bir izleme biçimi. Tabi ki bu karakterleri yaratırken birtakım esinlenmelere maruz kaldım. Bunu kendi kendime çok rahatlıkla itiraf edebilirim. Kendi hayatlarından çarpıcı bulduğum kimi seksiyonları ayrı yerlere not ettim. Bütün bunlar etkili olmuş olabilir o karakterlerin yaratılmasında. Ama sadece onları beyaz perdeye aktarmak gibi bir niyetim olmadı. Gerçekte yaşamamış bir karakter yarattım çünkü.

Röportaj: Gülcan TEZCAN


Kağıda basmak için tıklayın.

Nobel edebiyat ödülü yarın açıklanıyor
Başkentlilere indirimli tiyatro
Ankara Devlet Tiyatrosu (ADT), yeni sezonda, çarşamba günleri için bilet fiyatlarını 1 milyon lira olarak uygulayacak. ADT Müdürü Murat Atak, "Çarşamba Matinesi" adını verdikleri temsillerin ilgi göreceğine inandıklarını söyledi. Bu matinelerin özellikle dar gelirli tiyatroseverlere önemli bir katkıda bulunacağını belirten Atak, "Bilet fiyatları çok oldu, tiyatroya gidemiyoruz' diyen izleyicimizin artık hiçbir mazereti kalmadı" dedi. Bu uygulamayla öğrencilerin de rahatlıkla tiyatro için harçlıklarından pay ayırabileceklerini ifade eden Murat Atak, her kesimi memnun edecek bir uygulamayı hayata geçirmeyi amaçladıklarını kaydetti. Amaçlarının her kesimden izleyiciye ulaşmak olduğunu ifade eden Atak, amaçlarının her kesimden tiyatro izleyicisine ulaşmak olduğunu söyledi. Yeni sezonda üniversiteleri gezerek kampuslerde genç izleyicinin karşısına çıkacaklarını belirten Atak, ODTÜ ile başlayacak temsiller dizisinin sezon boyunca devam edeceğini kaydetti. ADT'de bilet fiyatları, çarşamba günleri dışında yetişkinlere 3, öğrencilere 2 milyon lira olarak uygulanmaya devam edilecek.


Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Kültür | Yazarlar | Spor | Bilişim | Dizi
İnteraktif: Mesaj Formu | ABONE FORMU | İNTERNET TARAMA FORMU | KÜNYE | ARŞİV


Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED
Bu sitenin tasarım ve inşası, İNTERNET yayını ve tanıtımı, TALLANDTHIN Web tarafından yapılmaktadır. İçerik ve güncelleme Yeni Şafak Gazetesi İnternet Servisi tarafından gerçekleştirilmektir. Lütfen siteyle ilgili problemleri webmaster@tallandthin.com adresine bildiriniz...