YeniSafak.com “ Türkiye'nin birikimi... ” Dünya

 
Ana Sayfa...
Gündem'den...
Politika'dan...
Ekonomiden...
Dünya'dan...
Kültür'den...
Yazarlar'dan
Spor'dan
Dizi...

  Arşivden Arama

 


Sivil otorite şart

AP Dışilişkiler Komisyonu'nda dün oylanan Türkiye raporunda TSK'nın politikada ağırlığının azaltılması ve insan haklarının geliştirilmesi istendi. Değişiklik önergesinde Erbakan'a verilen cezanın demokrasi ile bağdaşmadığı belirtildi.

Avrupa Parlamentosu'nda, Hristiyan Demokrat Grup üyesi Fransız parlamenter Philippe Morillon tarafından hazırlanan, "Türkiye'nin AB'ye tam üyelik başvurusu ve müzakerelerin son durumu" başlıklı rapor, dün Dışişleri Komisyonu'nda son defa ele alındıktan sonra, oylanarak Genel Kurul'a gönderildi.

Dışişleri Komisyonu, bazı siyasi gruplar ve parlamenterler tarafından verilen değişiklik önergelerini de dün görüştü ve oyladı. Bu önergeler arasında, Ermeni soykırımı iddialarının Türkiye tarafından kabul edilmesini isteyen teklifler de yer alıyordu. Türkiye raporu, 90'lı yılların başında BM'nin Bosna'daki barış gücü FORPRONU'nün komutanlığını yapmış eski bir general olan Hristiyan Demokrat Fransız parlamenter Morillon tarafından hazırlandı.

Morillon raporunda, Türk kamuoyunun ve siyasi partilerinin, AB'ye tam üyelik için gerekli reformların boyutları karşısında çeşitli duygulara kapıldıkları; çok bağlı oldukları hükümranlık haklarından kısmen vazgeçmeleri, zihniyet ve alışkanlıklarını değiştirmeleri gereğini fark ettikleri belirtildi.

'TSK'nın politikadaki ağırlığı azalmalı'

"Türkiye'nin AB'ye katılımı, her iki taraf için de gizlilik ve sessizlik içinde gerçekleştirilemeyecek kadar önemli bir karardır" diyen raportör, bu karar öncesinde ulusal parlamentolarda ve AP'de çok uzun tartışmalar gerekeceğine, "zor ve uzun bir yolun" söz konusu olduğuna dikkat çekiyor.

Raporda, "Kıbrıs'ın bölünmüş kalmayı sürdürmesini kimsenin anlayamadığı" görüşü de savunuluyor ve "Terörizmle mücadelenin son bulduğunun kabul edildiği ölçüde, Türk Silahlı Kuvvetleri'nin politikadaki ağırlığı da azalmalıdır" ifadesine yer veriliyor. Son cümlede, Latince "Cedant Arma Togae" deyişinin bugün de geçerli olduğu yazılıyor. Romalılardan kalan bu ifadeler, "Silahlar yerini hukukun cüppesine bırakmalıdır" anlamına geliyor.

'İnsan hakları geliştirilmeli'

Rapora ilişik karar tasarısında, Türkiye'nin AB'ye tam üyelik müzakerelerinin, Kopenhag kıstaslarına tam uyum sağlanmadıkça başlayamayacağı belirtilerek, Türkiye'deki demokratikleşme reformlarına atıfta bulunuluyor ve "atılan adımlara rağmen, insan hakları ve azınlık haklarının geliştirilmesi gereği" üzerinde duruluyor.

Kıbrıs konusunda Ankara'ya baskı amaçlı bazı maddelere de yer verilen karar tasarısında, Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'in seçilmesinin, reformların iyi yönde ilerletilmesi açısından bir koz olduğu görüşü savunuluyor. Türk uçaklarının Irak'taki operasyonlarının eleştirildiği tasarıda, "idam cezasının kaldırılması umudu" yansıtılıyor ve "Türk hükümetinin, ülkenin toprak bütünlüğüne saygı çerçevesinde, Kürt asıllılar dahil tüm vatandaşların insan haklarını geliştirmeye yönelik çabalarına destek" mesajı veriliyor.

Karar tasarısında, AB Konseyi'nden, Türkiye'nin Avrupa Ortak Dış Politika, Güvenlik ve Savunma Kimliği'nde yer alma arzusunu dikkate alması da isteniyor. Türk hükümetine, Kıbrıs sorununun çözümüne katkıda bulunması ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin tüm kararlarına uyması çağrısının da yer aldığı karar tasarısında, Türkiye-AB ilişkilerinin değerlendirileceği bir "tartışma forumu" oluşturulması öneriliyor.

'Amerikalılar aptallık yaptı'

Sözde Ermeni soykırımı iddialarını rapora ve karar tasarısına sokmayı hedefleyen değişiklik önergeleri geri çekildi. Morillon, komisyon üyesi parlamenterleri uyararak, "Amerikalı dostlarımız bir aptallık yapıyorlar diye onları izlememiz gerekmez" dedi. Morillon, "Soykırımdan söz etmeye hakkımız yok. Ermeni Patriği'nin açıklamalarını da dikkate alın" diye konuştu. Yeşiller adına sözde soykırım iddialarını rapora sokmak amacıyla değişiklik önergesi veren TBMM-AP Karma Parlamento Komisyonu Eşbaşkanı Fransız Daniel Cohn-Bendit, "günah çıkartacağını" söyledi ve önergeyi sunduktan sonra Türk Dışişleri Bakanı'nın ve AB Komisyonu'nun bazı üyelerinin kendisine telefon ederek, kendisini uyardıklarını bildirdi. Cohn-Bendit, "Türk kamuoyunun tarihi tartışması gerektiğini", Türk arşivlerinin açılmasının yararlı olacağını savunduktan sonra "Hata yapmışım. Soykırım ifadelerinin rapora girmemesi doğru olacak" dedi.

Erbakan'a ceza verilmesi yanlış

AP Dışişleri Komisyonu'na sunulan diğer değişiklik önerileri de şöyle yer aldı: Andre Brie, Türkiye'nin, siyasi, sosyal ve kültürel haklara ilişkin BM sözleşmelerini imzalamasını kutlayan bir paragrafa ek yaptırarak, "Kürt sorununun bölücülük ve terörizmle özdeştirilmesini kınama" girişiminde bulundu. Lüksemburg eski Dışişleri Bakanı Jacques Poos, "Eski Başbakan Necmettin Erbakan'a verilen cezanın çoğulcu demokrasi ile uyuşmadığını" öne süren bir değişiklik teklifi sundu. İsveçli Lennart Sacredeus, "Türk askerlerinin Kıbrıs'ın kuzeyini işgal altında tuttukları ve adayı böldükleri" ifadelerini rapora sokmayı denedi. Avusturyalı Hannes Swoboda ve Yunanlı Giorgos Katiforis, "TSK'nın Türk politikasındaki rolünün etkileri"ni gündeme sokmak için çaba harcadı ve DGM'lerin kaldırılması çağrısından söz etti. Çok sayıda parlamenter de Türkiye'de idam cezasının kaldırılmasının, katı ifadelerle istenmesi için girişimlerde bulundu.




Kağıda basmak için tıklayın.

Korkulan olmadı
13 gündür Filistin'i harabeye çeviren ve çoğu çocuk 130 Filistinli'yi şehid eden İsrail'in Filistinliler'e tanıdığı süreyi uzatması ve diplomasi trafiği bölgeyi yeniden kana bulayacak bir savaşı erteledi.
Kostunica=
Miloseviç

"Yugoslav anayasası Kosova ve Karadağ'ın bağımsızlığına olanak sağlamıyor" diyen yeni Sırp lider Kostunica, Kosova'da bağımsızlık isteyenleri hayalcilikle suçladı.

İsrail helikopter ve tanklarla saldırıyor
Filistin'de ateşkesi sağlamak için çabalar sürerken çatışmalar dün de devam etti. Gazze Şeridi'nde çıkan çatışmalarda 12 yaşındaki bir Filistinli çocuk kafasına kurşun isabet etmesi sonucu ağır yaralandı. Hastane kaynakları, çocuğun Gazze'nin güneyindeki Rafah kentindeki çatışmalarda vurulduğunu bildirdiler. İsrail, Filistinliler'in binaların arkasına sınığınıp, İsaril askerleri ile çatışmalarını engellemek için Müslüman halka ait evleri tanklarla ve helikopterlerle bombalayıp yerlebir ediyor. İsrail askerleri dün Netzarim bölgesinde Filistinliler'e ait son binayı da Cobra helikopteri ile bir harabeye çevirdi. Filistinliler İsrail askerlerinin kurşunlarına hedef olmamak için bu binalara sığınıyordu. Bölgedeki kaynaklar İsrail askerleriyle Filistin milisleri arasında Yahudi yerleşim bölgesi olan Efrat ve Hebron kentlerinde çatışmalar çıktığı yolunda haberler geldiğini duyurdular.
Ecevit'ten Arafat ve Barak'a mesaj
Başbakan Bülent Ecevit, Filistin Devlet Başkanı Yaser Arafat ile İsrail Başbakanı Ehud Barak'a, çatışmaları önlemek amacıyla zaman geçirmeden biraraya gelmelerini önerdi. Başbakanlık Basın Merkezi'nden yapılan açıklamaya göre, Ecevit dün Arafat ile Barak'a birer mesaj gönderdi. Ecevit, "Ortadoğu'da barışı ciddi olarak tehdit eden son günlerdeki üzücü çatışmalardan çok kaygı duyuyoruz" diyerek başladığı her iki mesajında da şunları kaydetti: "İkinizin de önderlik yetenekleriniz bölgemizde barışın sağlanabilmesi bakımından tarihsel bir fırsattır. Ağır bir felaketi birlikte önleyebileceğinize güveniyorum. Bu sizlerin halklarınıza olan görevinizdir."
Af Örgütü: Derhal soruşturma açılsın
Uluslararası Af Örgütü, BM'nin Filistin'de, İsrail'de ve Güney Lübnan'da sivillerin öldürülmesi konusunda derhal soruşturma açmasını istedi. Londra'da açıklama yapan örgüt, BM'nin vakit geçirmeden bağımsız soruşturma komisyonu oluşturmasını, komisyonda tarafsızlığı ve dürüstlüğüyle tanınan hukuk adamlarının yer almasını istedi. Açıklamada, soruşturma komisyonunun hazırlayacağı raporu İnsan Hakları Komisyonu'na, BM Genel Kurulu'na, Güvenlik Konseyi'ne ve ilgililere sunması gerektiği görüşü dile getirildi. Örgüt, 29 Eylül'de patlak veren şiddet olaylarında İsrail güvenlik güçlerinin göstericilere karşı aşırı şekilde kaba kuvvet kullandığına dikkati çekti.

 


Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Kültür | Yazarlar | Spor | Bilişim | Dizi
İnteraktif: Mesaj Formu | ABONE FORMU | İNTERNET TARAMA FORMU | KÜNYE | ARŞİV


Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED
Bu sitenin tasarım ve inşası, İNTERNET yayını ve tanıtımı, TALLANDTHIN Web tarafından yapılmaktadır. İçerik ve güncelleme Yeni Şafak Gazetesi İnternet Servisi tarafından gerçekleştirilmektir. Lütfen siteyle ilgili problemleri webmaster@tallandthin.com adresine bildiriniz...