YeniSafak.com “ Türkiye'nin birikimi... ” Dünya

 
Ana Sayfa...
Gündem'den...
Politika'dan...
Ekonomiden...
Dünya'dan...
Kültür'den...
Yazarlar'dan
Spor'dan
Dizi...

  Arşivden Arama

 


Kostunica=Miloseviç

"Yugoslav anayasası Kosova ve Karadağ'ın bağımsızlığına olanak sağlamıyor" diyen yeni Sırp lider Kostunica, Kosova'da bağımsızlık isteyenleri hayalcilikle suçladı.

Yugoslavya'nın yeni Devlet Başkanı Vojislav Kostunica, Yugoslav anayasasının şu anda BM kontrolünde olan Kosova'nın bağımsızlığına olanak tanımadığını belirtti. "Yugoslav anayasası Kosova ve Karadağ'ın bağımsızlığına olanak sağlamıyor, çünkü Kosova ve Karadağ, Yugoslavya Federal Cumhuriyeti'ni oluşturuyor" diyen Kostunica, "Arnavut ayrılıkçılar gibi, Kosova'nın bağımsızlığını uman ya da hayal edenler, Yugoslavya'nın toprak bütünlüğü ve egemenlik haklarının, Güvenlik Konseyi'nin 1244 sayılı maddesiyle güvence altına alındığını bilmeliler" diyerek, Kosova sorununun bu madde çerçevesinde çözüme kavuşturulması gerektiğini söyledi.

Kostunica, BM Kosova Misyonu Başkanı Bernard Kouchner'i görüşmek üzere Belgrad'a davet ettiği yönündeki BM açıklamasını da yalanladı. BM tarafından önceki gün yapılan açıklamada, "Kouchner, Başkan Kostunica tarafından Belgrad'a davet edildi, açıktır ki o da durumun uygun olması halinde (Belgrad'a) gitmeyi amaçlıyor" denilmişti.

Kraliyet ailesini geri çağıracak

Kostunica, Yugoslav kraliyet ailesi Karacorceviç'lerin ülkeye dönüş yolunu açtı. İngiliz The Times gazetesinde yayınlanan haberde, Kostunica'nın kraliyet ailesinin ülkeye dönüşü için bir referandum yapılmasına sıcak baktığı ve Miloseviç'in, resmi ikametgahı olan ve 1918-1941 arasında kraliyet ailesinin yaşadığı saraydan ayrılması için ısrar ettiği belirtildi. İngiltere'nin başkenti Londra'da yaşayan, Yugoslav tahtının sahibi 55 yaşındaki Aleksander Karacorceviç, ülkeye dönmek istediğini belirterek, "Dönüşüm, halkı incitmeyecek şekilde olmalıdır" dedi. Kostunica'ya desteğinin tam olduğunu söyleyen Karacorceviç, 18 üyeli koalisyonun birliğinin bozulmamasını ümit ettiğini belirterek, "Ülkenin korkunç adam Miloseviç'ten kurtulması için 10 yıldır çaba sarfettim" diye konuştu.

Arnavut ve Türkler evlerine dönüyor

Miloşeviç'in iktidardan gitmesiyle Preşova vadisinde de tansiyon bir anda düştü. Sırp güvenlik güçlerinin uyguladığı şiddet eylemleri nedeniyle evlerini terk etmek zorunda kalanlar evlerine dönmeye başladılar. Sırbistan ve Kosova idari sınırına yakın Preşova, Buyanovça ve Medvece belediyelerinde yaşayan Arnavutlar ve belirli sayıda Türk, NATO güçlerinin Kosova'ya girmesiyle Sırp güvenlik güçlerince düzenlenen şiddet eylemleri üzerine evlerini terk etmek zorunda kalmışlardı.

Kosova-Sırbistan sınırında Kosova Barış Gücü tarafından belirlenen 5 kilometrelik güvenlik şeridi içinde kalan Koncül (Goncagül) köyünde silah seslerinin durduğu, Sırp polislerinin çekildiği haberleri geliyor. Yugoslavya'da seçimler yapılırken bu bölgede Sırp güvenlik güçleri ve Preşova, Medvece, Buyanovça Kurtuluş Ordusu mensupları arasında çatışma haberleri duyuluyordu. Preşova vadisine en yakın Kosova kenti Gilan'a, söz konusu dönemde binlerce kişi sığınmıştı.

 


Kağıda basmak için tıklayın.

 

 

 


Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Kültür | Yazarlar | Spor | Bilişim | Dizi
İnteraktif: Mesaj Formu | ABONE FORMU | İNTERNET TARAMA FORMU | KÜNYE | ARŞİV


Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED

Bu sitenin tasarım ve inşası, İNTERNET yayını ve tanıtımı, TALLANDTHIN Web tarafından yapılmaktadır. İçerik ve güncelleme Yeni Şafak Gazetesi İnternet Servisi tarafından gerçekleştirilmektir. Lütfen siteyle ilgili problemleri webmaster@tallandthin.com adresine bildiriniz...