YeniSafak.com “ Türkiye'nin birikimi... ” Yazarlar

 
Ana Sayfa...
Gündem'den...
Politika'dan...
Ekonomiden...
Dünya'dan...
Kültür'den...
Yazarlar'dan
Spor'dan
Dizi...

  Arşivden Arama

  I Explorer Kullanıcıları, TIKLAYIN.

 

Millî Güvenlik Kurulu kimlerden oluşur?

Yüz kişiye sorduk: "Millî Güvenlik Kurulu kimlerden oluşmaktadır?"

Soru, gördüğünüz gibi son derece kısa, net ve anlaşılır cinsten. Cevaplar da öyle oldu. Çoğunluk doğru cevap verdi.

Biz, sorduğumuz kişilerin MGK üyelerinin tamamını sayıp sayamamasına değil, ilk sırada kimi saydığına bakarak bir değerlendirme yaptık. İşte cevaplarda ilk sırada sayılanlar ve oranları:

- Askerler: Yüzde 83

- Bakanlar: Yüzde 8

- Başbakan: Yüzde 5

- Cumhurbaşkanı: Yüzde 4

"Askerler" cevabını verenlerin kendi aralarında tasnifi de var. "Genel Kurmay Başkanı", "Generaller", "Silahlı Kuvvetler", "Paşalar", "Kuvvet Komutanları" gibi. (Ayıptır söylemesi, "Doğan Güreş" diyen bile çıktı.)

Yüzde 83'lük oran, bunların toplamından oluşuyor.

Şimdi siz bu tabloya bakın ve istediğiniz şekilde düşünün.

Paşa gönlünüz nasıl düşünmeyi arzularsa... İster kara kara düşünün, ister gri gri, isterseniz haki haki...

MGK sivilleştirilecekmiş...

Nasıl? Sivil üye sayısı artırılarak. Halbuki vakti zamanında yazmıştık. Önemli olan sayısı değil, etkinliğidir.

Bu durumda, MGK'yı sivilleştirdik, sivilleştireceğiz, sivilleştiriyoruz diye boğazınızı da yırtsanız, sokaktaki adamın kafasından, yüzde 83'ü yüzde 73'e bile düşüremezsiniz.

Binaenaleyh, bunu da açık seçik ifade edelim netekim.

Bir de dışarıya göz atalım

Avusturya'da bizim MGK'ya benzer yapıdaki kuruluşun adı Ülke Savunma Kurulu. Başbakan, Başbakan Yardımcısı, Savunma Bakanı, Dışişleri Bakanı, Genel Kurmay Başkanı, Savunma Bakanlığı Temsilcisi, Parlamentodaki en güçlü dört partinin temsilcileri, Parlamentodaki ikinci derece güçlü olan partilerin üç temsilcisi, Parlamentodaki diğer partilerden birer temsilci ve Cumhurbaşkanı'nın gönderdiği bir gözlemci ile gereğinde konularla ilgili uzmanların katılımıyla toplanıyor.

Almanya'da ise Federal Güvenlik Konseyi'ni Federal Başbakan, F. Dışişleri Bakanı, F. İçişleri Bakanı, F. Adalet Bakanı, F. Maliye Bakanı, F. Ekonomi ve Teknoloji Bakanı, F. Savunma Bakanı, F. Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Bakanı, F. Başbakanlık Dairesi Başkanı oluşturuyor.

Bizde de öyle olsun desek...

Şimdi desek ki bizde de parlamentodaki bütün siyasi partilerin temsilcileri Millî Güvenlik Kurulu'na katılsın, hatta sivil toplum kuruluşlarının da katkısı talep edilsin; emin olun bizim yetkililer tıpkı "Ben müteahhit miyim?.. İstanbul'da arsa var mı?.." diyen Banu Alkan'a bakan kestaneci gibi bakarlar bunu söyleyenin yüzüne. Denemesi bedava.

Bir film, birçok düşünce

Cesur Yürek filminin tekrar gösterildi geçenlerde televizyonda. Bu siyasi entrikaları en ince noktasına kadar resmetmeyi başaran filmi tekrar seyrettik zevkle.

Filmin bir sahnesinde, "Bir kral, her durumdan çıkar sağlamayı bilmelidir" cümlesi sarfedildi. Çok çıkar sağlayıcı oluyormuş demek ki o zamanki yöneticiler! (Karga)

Avrupa'dan bir ombudsman tanımı

Batılılar hem 'Batılı' hem de epeyce tuhaf adamlar. Ombudsman için bir tarif geliştirmişler. Şöyle tanımlıyorlar Ombudsman'ı: "Ombudsman, bekçi köpeğine benzer. Havlar ama ısırmaz!"


Faks: +90 (212) 613 14 92 - 93
11 EKİM 2000


Kağıda basmak için tıklayın.

 


Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Kültür | Yazarlar | Spor | Bilişim | Dizi
İnteraktif: Mesaj Formu | ABONE FORMU | İNTERNET TARAMA FORMU | KÜNYE | ARŞİV

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED

Bu sitenin tasarım ve inşası, İNTERNET yayını ve tanıtımı, TALLANDTHIN Web tarafından yapılmaktadır. İçerik ve güncelleme Yeni Şafak Gazetesi İnternet Servisi tarafından gerçekleştirilmektir. Lütfen siteyle ilgili problemleri webmaster@tallandthin.com adresine bildiriniz...