YeniSafak.com “ Türkiye'nin birikimi... ” Dünya

 
Ana Sayfa...
Gündem'den...
Politika'dan...
Ekonomiden...
Dünya'dan...
Kültür'den...
Yazarlar'dan
Spor'dan
Dizi...

  Arşivden Arama

 


Yine memnun olmadı

Türkiye'nin açık destek verdiği, özel timlerini eğittiği, silah gönderdiği Özbekistan lideri Kerimov, Özbek muhaliflerin Türkiye'den yardım gördüğüne dair suçlamalarını sürdürdü.

Orta Asya ziyaretini sürdüren Cumhurbaşkanı A. Necdet sezer Özbekistan'daki temaslarını tamamlayarak dün Türkmenistan'a geçti. Cumhurbaşkanı Sezer Özbekistan'dan ayrılmadan önce Taşkent'teki Timuriler Tarihi Devlet Müzesi'ni gezerken, Türk gazetecilerin sorularını yanıtlayan Özbekistan Cumhurbaşkanı İslam Kerimov, Özbekistan'ın Türkiye'den gerekli silah ve taçhizat satın alması ve bazı Özbek askeri birimlerin Türkiye'de eğitimi dahil birçok konuda sağlıklı ilişkilerin yeniden kurulduğunu söyledi. Türk Silahlı Kuvvetleri'ne büyük ümit ve saygı beslediğini ve Genelkurmay Başkanlığı'nın siyaseti ile fikir ve görüşlerini çok beğendiğini belirten Kerimov, Türkiye'nin terörle mücadele konusundaki birikim ve tecrübelerinden yararlanacaklarını bildirdi.

İçişleri Bakanı Sadettin Tantan'ın bir süre önce Özbekistan'a yaptığı ziyareti anımsatan Kerimov, bu ziyarette yapılan görüşmeler sırasında Özbekistan'ın ihtiyaçlarının saptandığını kaydetti ve "Artık bu ihtiyaçlara göre anlaşmalar yapılacak ve buna göre çalışma yapılacak. Bunda her iki tarafın da kendi sorumluluğu ve yükümlülüğü olacak" dedi. Türkiye'nin Özbekistan'a yönelik terör hareketlerine hiçbir zaman destek vermediğini vurgulayan Kerimov, "Ancak, Özbekistan'dan kaçan, Türkiye'de, İstanbul'da kendisine yer ve sığınak bulan bizim yaramazlarımız var. Maalesef bunların kendilerine Türkiye'de himaye bulduklarını söylemem gerekir" diye konuştu.

Köktendinci hareketlerin kaynakları hakkında bilgi veren Kerimov, okullarla ilgili bir soru üzerine şunları söyledi: "Türkiye'den gelip Özbekistan'da lise ve kolejler açan birçok kurumlar oldu. Bunların arasında lisansı olmayanlar bile var. Bununla birlikte Nurculuk hareketini burada yaygınlaştırmaya çalışanlar da var. Bizim Türkiye Milli Eğitim Bakanlığı işbirliğiyle açılacak okullara herhangi bir itirazımız olmaz."

'Her türlü yardımı yapmaya hazırız'

Özbek gazetecilerin sorularını yanıtlayan Sezer de, "büyük bir sevinçle geldiği Özbekistan'da kendisini Türkiye'de hissettiğini" belirtti. Sezer, yanlış anlaşılmadan kaynaklanan aksaklıkların giderildiğini ve bundan sonra Özbekistan ile askeri, ekonomik, kültürel ve diğer ilişkilerin en üst düzeyde yürütüleceğini kaydetti. Sezer, Türkiye'nin imkanları ölçüsünde Özbekistan'a her türlü yardımı yapmaya hazır olduğunu sözlerine ekledi. Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer, Orta Asya Türk Cumhuriyetleri'ne yaptığı gezinin ikinci durağı olan Türkmenistan'a geldi. Sezer, başkent Aşkabat'daki havaalanında Türkmenistan Cumhurbaşkanı Saparmurat Türkmenbaşı tarafından karşılandı. Sezer ve Türkmenbaşı, daha sonra Cumhurbaşkanlığı Köşkü'ne geçerek başbaşa görüştü.

 


Kağıda basmak için tıklayın.

 

 

 


Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Kültür | Yazarlar | Spor | Bilişim | Dizi
İnteraktif: Mesaj Formu | ABONE FORMU | İNTERNET TARAMA FORMU | KÜNYE | ARŞİV


Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED

Bu sitenin tasarım ve inşası, İNTERNET yayını ve tanıtımı, TALLANDTHIN Web tarafından yapılmaktadır. İçerik ve güncelleme Yeni Şafak Gazetesi İnternet Servisi tarafından gerçekleştirilmektir. Lütfen siteyle ilgili problemleri webmaster@tallandthin.com adresine bildiriniz...