YeniSafak.com “ Türkiye'nin birikimi... ” Politika

 
Ana Sayfa...
Gündem'den...
Politika'dan...
Ekonomiden...
Dünya'dan...
Kültür'den...
Yazarlar'dan
Spor'dan
Dizi...

  Arşivden Arama

 


Ecevit'e ikinci şok

Demirel'in görev süresinin uzatılması sırasında yaptığı dayatma Meclis'ten dönen Ecevit, dün de ikinci uyarıyı aldı. Meclis, "MHP'nin adayını seçin" dayatmasına tepkisini oylarıyla gösterdi

Meclis Başkanlığı seçiminin üçüncü turundan da sonuç çıkmadı. Hükümet ortakları DSP ve MHP'nin "hükümetin istikrar ve uyumu" gerekçe göstererek, MHP'li Ömer İzgi'yi destekleme kararı ters tepti. Hükümetin küçük ortağı ANAP ve muhalefet partileri ANAP Adayı Murat Başesgioğlu üzerinde ittifak ederek DSP ve MHP'ye darbe vurdu.

Üçüncü tur oylama sonunda 260 oy alan Murat Başesgioğlu, 251 oy alan MHP'li Ömer İzgi'yi geçmesine rağmen 276 rakamına ulaşamadı.

Önceki gün yapılan liderler zirvesinde ANAP lideri Yılmaz'ı Bahçeli ile birlikte ikna odasına alan ve MHP'li İzgi'nin seçilmesi için partisine baskı yapmasını isteyen Ecevit, yine istediği sonucu alamadı. Ecevit, bir gazetecinin "Bu sonuçlar koalisyon adabına uygun mu?" sorusuna, "Bu konuda şu aşamada bir şey söylemem doğru olmaz" karşılığını verdi. Başbakan Ecevit, son tur seçim sonuçları için de tahmin yapmaktan kaçındı. Bahçeli ise "Yorum yok şimdi" demekle yetindi.

Çekilmeler alkış aldı

TBMM Başkanı'nı belirlemek üzere üçüncü tur oylamaya saat 15.09'da başlandı. Geçici Başkan Vekili Murat Sökmenoğlu, ANAP Bursa Milletvekili Ertuğrul Yalçınbayır, FP Bolu Milletvekili İsmail Alptekin ve DYP İçel Milletvekili Turhan Güven'in adaylıktan çekilme önergelerini okuturken, salondan büyük alkış yükseldi.

Boş oylar DSP'den

DYP'li Turhan Güven ve FP'li İsmail Alptekin'in çekilmesinin ardından başkanlık yarışı Başesgioğlu ile İzgi arasında geçti. Bağımsız aday Mail Büyükerman ise sadece bir oy alabildi. 522 milletvekilinin katıldığı üçüncü tur oylamada 6 oy boş, 4 oy da geçersiz sayıldı. Boş oyların tamamının DSP'den çıktığı belirtildi.

Başkan 4. tura kaldı

TBMM Başkanlığı için yapılan üçüncü tur oylama sonunda ANAP Kastamonu Milletvekili Murat Başesgioğlu, 260 oyla MHP'li Ömer İzgi'yi geçti. İzgi ise Başbakan Ecevit'in desteğine rağmen 251 oyda kaldı. Cumhurbaşkanlığı seçimi sırasında DSP lideri ve Başbakan Ecevit'in dayatmalarına tepki göstererek DSP'den istifa eden Eskişehir bağımsız milletvekili Mail Büyükerman ise sadece kendi oyunu alabildi. 522 milletvekilinin katıldığı oylamada 6 oy boş, 4 oy da geçersiz sayıldı. Boş oyların tamamının DSP'den çıktığı belirtildi. Başkan, yarın yapılacak 4 turda belli olacak. Bugünkü oylamada, milletvekillerinin yarısından bir fazlasının desteğini alan aday Meclis Başkanı seçilecek. Bu durumda Başesgioğlu'nun seçileceği belirtiliyor.




Kağıda basmak için tıklayın.

Koltuk hırsımız yok
ANAP lideri Yılmaz, ortaklarına grup toplantısında cevap verdi: "Hükümette bulunmamızın nedeni koltuk hırsı değildir. Biz iktidar müptelası değiliz. Yalnız konuşma ve kavga yerine üretici olalım."
Saldırının sınırı yok
Ankara Büyükşehir Belediyesi'nin CHP'li eski Meclis üyesi, belediyede başörtülü eleman çalıştırıldığı gerekçesiyle 'laiklik karşıtı odak' olduğunu iddia ettiği FP'nin kapatılmasını istedi
Kutan: Başesgioğlu 4. turda seçilir
FP Genel Başkanı Recai Kutan, TBMM Başkanı seçiminin üçüncü tur oylama sonuçlarını değerlendirirken, "Meclis Başkanlığı seçiminin, koalisyonu etkilememesi gerektiğini düşünüyorum" dedi. Recai Kutan, bir gazetecinin, TBMM Başkanı üçüncü tur oylamasında çıkan sonucu anımsatarak, koalisyonda bir sorun yaşanıp yaşanmayacağını sorması üzerine, Meclis Başkanı seçiminin koalisyon ile alakası olmadığını kaydetti. FP lideri, bugünkü son tur oylamada kimin daha şanslı olduğu sorusu üzerine de "Bir değişiklik olmazsa, bugün Murat Başesgioğlu`nun Meclis Başkanı olması lazım" dedi. Kutan, "Siz de bir değişiklik olur mu?" yönündeki bir soruyu, "Tahminim, olmaz" diye yanıtladı.


Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Kültür | Yazarlar | Spor | Bilişim | Dizi
İnteraktif: Mesaj Formu | ABONE FORMU | İNTERNET TARAMA FORMU | KÜNYE | ARŞİV


Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED
Bu sitenin tasarım ve inşası, İNTERNET yayını ve tanıtımı, TALLANDTHIN Web tarafından yapılmaktadır. İçerik ve güncelleme Yeni Şafak Gazetesi İnternet Servisi tarafından gerçekleştirilmektir. Lütfen siteyle ilgili problemleri webmaster@tallandthin.com adresine bildiriniz...