YeniSafak.com “ Türkiye'nin birikimi... ” Ekonomi

 
Ana Sayfa...
Gündem'den...
Politika'dan...
Ekonomiden...
Dünya'dan...
Kültür'den...
Yazarlar'dan
Spor'dan
Dizi...

  Arşivden Arama

 


Sürünmeye devam et

Hükümet, 2001 yılı için memura, verdiği yüzde 10'luk zamla, sürünmeye devam et, dedi. Gayrıresmi rakamlara göre Türkiye'de 20 milyon insan açlık sınırında yaşıyor.

Batık bankalara 8 milyar dolar aktarmakta bir mahzur göremeyen hükümetin 2001 yılı için memura vereceği yüzde 10 zam, gelir dağılımını daha da bozacak. Memur Sendikaları Konfederasyonu Genel Başkanı Mehmet Fatih Uğurlu, hükümetin "milyonlarca aç insanın sesine kulak tıkadığını" öne sürerek, "Sosyal ve ekonomik politikalarla vatandaşlar güçlendirileceğine, tam tersi olmaktadır" dedi.

Uğurlu, Memur-Sen Genel Merkezi'nde düzenlediği basın toplantısında, hükümetin memura, "sürünmeye devam et" dediğini söyledi.

Memur açlık sınırında

Uğurlu, Devlet İstatistik Enstitüsü (DİE), Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) ve Türk-İş tarafından yapılan araştırmalara göre, "insanca bir yaşam düzeyi için" 4 kişilik bir ailenin tüm masraflarının, aylık 500 milyon lira civarında olduğunu belirtti.

Ülkede resmi olarak 13 milyon, gayri resmi olarak da 20 milyon kişinin açlık sınırında yaşadığını ifade eden Uğurlu, "Korkunç bir gelir eşitsizliği var. Fakirleşme hızla artmaktadır" dedi.

Uğurlu, hazine gelirinin yüzde 47'sinin memur ve işçi maaşlarından kesilen vergilerle sağlandığına işaret ederek, "toplanan paraların rant kesimlerine aktarıldığını, bakan, müsteşar ve diğer yöneticilerin saltanatları için harcandığını" ileri sürdü.

Mutfak enflasyonu yüzde 47

Öte yandan Hak-İş tarafından yapılan araştırmaya göre mutfak harcamaları, bir önceki aya göre de yüzde 3,7 artarak 191 milyon 767 bin 320 lira oldu. Mutfak harcamaları, bir ayda 6 milyon 842 bin 220 lira arttı.

Türkiye Kamu Çalışanları Sendikaları Konfederasyonu tarafından yapılan araştırmaya göre ise, 4 kişilik bir ailenin geçen ay yoksulluk sınırı 567 milyon 95 bin, açlık sınırı ise 182 milyon 175 bin lira oldu.




Kağıda basmak için tıklayın.

Yeni yılda zam yağacak
KİT zamları 2001'de serbest bırakılıyor. Bu yıl zam yapmaları frenlendiği için bütçelerinde açık veren KİT'lerden önümüzdeki yıl iğneden ipliğe zam yağacak.
Vakıfbank direkten döndü
Anayasa Mahkemesi, yetki kanununa dayanarak çıkarılan Vakıfbank'la ilgili kararnameyi de iptal etti.
Sabancı: Memura yüzde 10 zam az
Sabancı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Sakıp Sabancı, "Memura yüzde 10 zam az. Fakat sebepleri, mecburiyetleri var" dedi. Enflasyondan kurtulamayan Türkiye'nin daha ağır koşullarla karşı karşıya kalacağını ifade eden Sabancı, şöyle devam etti: "Bu fedakar oğlu fedakar dar gelirliler, ağır gelen bu reçeteyi, sonunda mutluluk varsa, onu görürse kabul eder. Yüzde 10'luk zam çok az. Ancak söylediğim gibi mecburiyetleri var, sebepleri var."

 


Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Kültür | Yazarlar | Spor | Bilişim | Dizi
İnteraktif: Mesaj Formu | ABONE FORMU | İNTERNET TARAMA FORMU | KÜNYE | ARŞİV


Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED
Bu sitenin tasarım ve inşası, İNTERNET yayını ve tanıtımı, TALLANDTHIN Web tarafından yapılmaktadır. İçerik ve güncelleme Yeni Şafak Gazetesi İnternet Servisi tarafından gerçekleştirilmektir. Lütfen siteyle ilgili problemleri webmaster@tallandthin.com adresine bildiriniz...