YeniSafak.com “ Türkiye'nin birikimi... ” Dünya

 
Ana Sayfa...
Gündem'den...
Politika'dan...
Ekonomiden...
Dünya'dan...
Kültür'den...
Yazarlar'dan
Spor'dan
Dizi...

  Arşivden Arama

 


ZORAKİ ATEŞKES

Şarm El Şeyh'teki zirveden ateşkes kararı çıktı. Mübarek, "Karar halkın beklentilerini karşılamayabilir" dedi. HAMAS zirveyi sahtekarlıkla suçladı.

Mısır'ın Şarm El Şeyh kentinde önceki gün başlayan Ortadoğu Zirvesi'nden dün zoraki ateşkes kararı çıktı. Zirve sonrası yapılan açıklamalarda ateşkes konusunda anlaşma sağlandığı duyurulurken tedirginlik özellikle dikkat çekti. Oldukça gergin geçen ve sert tartışmaların yaşandığı zirvenin dünkü bölümünde Arafat ve Barak ateşkesi kabul etti. ABD Başkanı Bill Clinton, Mısır Devlet Başkanı Hüsnü Mübarek, AB Temsilcisi Javier Solana ve Ürdün Kralı Abdullah, tarafları ikna etmek için yoğun çaba harcandı.

Zirvenin sona ermesinden sonra bir açıklama yapan Clinton, tarafların şiddeti sona erdirmek için derhal kesin önlemler alınması konusunda anlaştıklarını söyledi. Tarafların, şiddetin sona erdirilmesi için çağrıda bulunacaklarını belirten Clinton, tarafların ayrıca, bölgede devam eden çatışmalarla ilgili uluslararası soruşturma başlatılması amacıyla bir komite kurulmasını kabul ettiklerini kaydetti. ABD Başkanı Clinton, İsrail'in, Batı Şeria ve Gazze'deki ablukayı kaldıracağını ve Gazze Havaalanı'nı açacağını bildirdi. Clinton, ABD'nin, Ortadoğu barış görüşmelerinin 2 hafta içinde yeniden başlatılması için taraflarla görüşeceğini söyledi.

Beklentileri karşılamayabilir

Clinton'ın ardından, kısa konuşmayla zirvenin resmen sona erdiğini açıklayan Mübarek, "Zirvenin sonucu, halkın beklentilerini karşılamayabilir. Bölgede istikrar sağlandıktan sonra daimi barış çabalarına yeniden başlamaya yönelik bir adımdır" dedi.

Ürdün Dışişleri Bakanı Abdulillah El Katip ise, "Önemli olan, İsrail'in şiddete son vermek amacıyla alacağı önlemlerin ne olacağıdır. Ürdün, İsrail'in Filistin topraklarında uyguladığı ablukayı kaldırmasını istiyor. Güç kullanımının sona ermesi, İsrail'in niyetlerini göstermek bakımından gerçek bir sınav olacak" diye konuştu.

Barak yine tehdit etti

Zirvenin ardından basın toplantısı düzenleyen Barak ise, şiddete son verilmesi konusunda anlaşmaya varılmasına rağmen, acil ulusal uzlaşma hükümeti kurma konusunun halen gündemde olduğunu belirtti. Barak, şiddetin sona ermemesi halinde ise İsrail'in "ne yapacağını bildiğini" söyledi. Zirvenin ardından liderler Şarm el-Şeyh'ten ayrıldı.

Ateşkes açıklaması liderlerin anlaşmadan umutlarını kestikleri sırada yapıldı. Yoğun ikili temaslardan sonra taraflar "durumu kurtarma" konusunda anlaştı. İsrail Dışişleri Bakan Vekili Şolomo Ben Ami, ateşkesi sağlamak için anlaşma yapılamadığını ve sonuçta ABD için, tarafların ortaklaşa hazırladığı bir bildirgeyi yayınlamanın daha iyi olacağına karar verdiklerini söyledi.

Ateşkes sokaklara yansımadı

Batı Şeria'nın Nablus ve Beytüllahim kentlerinde çatışmalar dün de devam etti. Nablus'ta bir Filistinli daha şehid edilirken Beytüllahim'de ise 1 kişi öldü, 5 Filistinli yaralandı. Çatışmaların önceki gün İsrail askerleri tarafından öldürülen bir Filistinli'nin cenaze töreninden sonra çıktığı belirtildi. Nablus'taki Beyt Furik köyü sakinleri, 28 yaşındaki Farid Musa Nassasreh'in zeytin toplarken Yahudi yerleşimciler tarafından öldürüldüğünü söylediler. Öte yandan, Gazze Şeridi'nde, dün sabah Filistinli işçilerle İsrail askerleri arasında çatışma çıktı. Erez sınır kapısından geçmek isteyen 1500 kadar Filistinli işçi askerlerce durduruldu. Gazze'nin sanayi bölgesine çalışmaya gitmelerine izin verilmeyen işçiler, askerlere taşla saldırdılar. Askerler, Filistinliler'i dağıtmak için gözyaşartıcı gaz kullandı ve gerçek mermiyle ateş açtı. Sırtından yaralanan Filistinli'nin durumu ağır.




Kağıda basmak için tıklayın.

Yine memnun olmadı
Türkiye'nin açık destek verdiği, özel timlerini eğittiği, silah gönderdiği Özbekistan lideri Kerimov, Özbek muhaliflerin Türkiye'den yardım gördüğüne dair suçlamalarını sürdürdü.
'Eylül'de müzakere başlar'
Verheugen, taslak niteliğindeki Katılım Ortaklığı Belgesi'ni Mesut Yılmaz ve İsmail Cem'e sundu. 40 sayfalık taslakta Ankara'nın tepkisine neden olacak şartlara yer verilmedi. Verheugen Eylül'de müzarekerelerin başlayacağını söyledi.

Öğrencilerden İsrail'e protesto
İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi merkez kampüsünde ayrı ayrı toplanan farklı görüşteki öğrenciler, ABD ve İsrail bayrakları yakarak, İsrail saldırılarını protesto etti. Edebiyat Fakültesi'nde toplanan öğrenciler, tekbir getirip "Kahrolsun İsrail", "Kahrolsun Amerika" ve "Yaşasın Filistin mücadelemiz" şeklinde sloganlar atarak, fakülte önüne çıkmak istedi. Polis izin vermeyince Filistin'de öldürülen çocuk ve gençler için gıyaplarında cenaze namazı kılıp, dua ettiler. Eylemde ABD ve İsrail bayrakları yakıldı. Aynı saatlerde Beyazıt Meydanı'nda toplanan bir başka öğrenci grubu da ABD ve İsrail bayraklarını yakarak, İsrail katliamlarını protesto etti.
HAMAS: Zirve sahtekarlıktır
Hamas lideri Ahmed Yasin, Filistin halkının İsrail'e karşı savaşmaktan başka çaresinin olmadığını açıkladı. İtalya'da yayınlanan Il Giornale gazetesine demeç veren Hamas lideri, "Filistin halkının tek alternatifinin aziz topraklar ve İslam için düşmanla yüz yüze savaşmak" olduğunu söyledi. Mısır'daki zirve için "Sahtekarlık, sonunu beklemeye gerek yok" diyen Yasin, "Düşmanımızı çok iyi tanıyoruz. Yahudi devleti asla yapılan anlaşmalara saygı göstermedi" dedi. Barışın sadece, bir insanın yurdu olduğunda ve kutsal yerlerde istediği gibi dua ettiğinde mümkün olacağını belirten Hamas lideri, "Biz de barıştan yanayız, ama bunlar sağlanmazsa düşmana karşı taş, silah, patlayıcılar ve bomba kullanacağız" dedi.

 


Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Kültür | Yazarlar | Spor | Bilişim | Dizi
İnteraktif: Mesaj Formu | ABONE FORMU | İNTERNET TARAMA FORMU | KÜNYE | ARŞİV


Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED
Bu sitenin tasarım ve inşası, İNTERNET yayını ve tanıtımı, TALLANDTHIN Web tarafından yapılmaktadır. İçerik ve güncelleme Yeni Şafak Gazetesi İnternet Servisi tarafından gerçekleştirilmektir. Lütfen siteyle ilgili problemleri webmaster@tallandthin.com adresine bildiriniz...