YeniSafak.com “ Türkiye'nin birikimi... ” Kültür

 
Ana Sayfa...
Gündem'den...
Politika'dan...
Ekonomiden...
Dünya'dan...
Kültür'den...
Yazarlar'dan
Spor'dan
Dizi...

  Arşivden Arama


Kalan Müzik'ten 2 albüm

Senem Diyici'nin Pop, Rock, Caz tarzı albümü "Takalar" ve arşiv serisinden Feyzi Aslangil'in "Piyano ile Saz Eserleri' Kalan Müzik vitrininden müzikseverlerle buluşuyor..

Kalan Müzik, arşiv serisine en tanınmış Türk müziği piyanisti Feyzi Aslangil'in Klasik Türk saz eserlerini ustalıkla yorumladığı bir albümüyle devam ediyor. Taşplak'tan CD'ye aktarılan, Aslangil'in titizlikle seçilmiş bir repertuarı ustalıkla yorumladığı albümdeki bazı eserler obua ve viyolonsel eşliğinde icra edilmiş. 1950'li ve 1960'lı yılların başında seslendirilen eserler "Piyano İle Saz Eserleri ve Taksimler" adıyla CD ve kaset olarak meraklılarının ilgisine sunuldu. Suzidil Peşrev'den Suzidil Saz Semaisi'ne, Kürdilihicazkar Peşrev'den Sultaniyegah Sirto'ya, Nihavend Saz Semaisi'ne Türk saz eserlerine piyanosuyla ses veren Feyzi Aslangil, müzik hayatına Saint Benoit Lisesi'ndeki öğrenimini yarım bırakarak başladı.

Piyanoyla saz eserleri

Keman ve piyano dersleri veren Setrak Efendi adlı bir hocadan aldığı derslerle musıkî bilgisini ilerleten Aslangil bir süre sonra Darüttalim-i Musıki Heyeti'ne alındı. Feyzi Aslangil o dönemin en seçkin musıkî topluluğu olan bu heyetin turneleri ile çeşitli konserlerinde üç yıl piyano çaldı. Daha sonra Hafız Ahmet ile Hafız Burhan'ın fasıl heyetlerinde çalışan Aslangil, kısa zamanda tanınmış bir sazende oldu. 1933'te Münir Nurettin Selçuk'un konserlerine de piyanosuyla eşlik etmeye başladı. Aslangil, İstanbul'un çeşitli gazinoları ile saz salonlarında yıllarca piyano çaldı, fasıllara katıldı. İstanbul radyosundaki "Piyano i1e Saz Eserleri" programları onun ülke çapında tanınmasını sağladı. Ünlü sazende 22 Ağustos 1965'te İstanbul'da hayata veda etti. Aslangil, şair Mehmet Akif Ersoy'un kızkardeşinin kızı Halide Aslangil'le (Çobanoğlu) evliydi.

Gülcan TEZCAN


Kağıda basmak için tıklayın.

Acar'dan 'Bombalar'
Yenişafak Gazetesi Spor Müdürü Hüsamettin Acar, "Bombalar" adlı kitabında, spor dünyasında meydana gelen ilginç olayları öyküleştiriyor.
Fazıl Say'a bir ödül de Almanya'dan
Dünyaca ünlü piyanistimiz Fazıl Say, yeni çıkan CD'si "Bahar Ayini" ile Fransa'da "Diapason D'Or-Altın Plak" Ödülü'ne değer bulundu. "Classica" dergisinin "Yılın Plağı" ve Repertoire'ın "En İyi Plak-R10" ödüllerine de layık görüldü. Alman ve Fransız basını Say'ın çalışmasıyla ilgili olarak, "şimdiye kadar ulaşılmamış en büyük kayıtlardan biri" yorumunu yaptı. Almanya'nın önde gelen müzik eleştirmenlerinden Peter Cosse, Say'ın albümünü, "Nefes kesen bir olay. Eserdeki ritm cümbüşü, renkler ve folklorik canlılık, şimdiye değin böyle iyi verilmemişti" sözleriyle nitelendirdi. Repertoire dergisi eleştirmenlerinden Eric Taver ise ünlü sanatçının sürekli olarak müzik dünyasına "sürprizler" yaptığını belirtti.


Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Kültür | Yazarlar | Spor | Bilişim | Dizi
İnteraktif: Mesaj Formu | ABONE FORMU | İNTERNET TARAMA FORMU | KÜNYE | ARŞİV


Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED
Bu sitenin tasarım ve inşası, İNTERNET yayını ve tanıtımı, TALLANDTHIN Web tarafından yapılmaktadır. İçerik ve güncelleme Yeni Şafak Gazetesi İnternet Servisi tarafından gerçekleştirilmektir. Lütfen siteyle ilgili problemleri webmaster@tallandthin.com adresine bildiriniz...