YeniSafak.com “ Türkiye'nin birikimi... ” Gündem

 
Ana Sayfa...
Gündem'den...
Politika'dan...
Ekonomiden...
Dünya'dan...
Kültür'den...
Yazarlar'dan
Spor'dan
Dizi...

  Arşivden Arama

 


Aydınların buluşma yeri DGM

"Düşünceye Özgürlük 2000" kitabına yayıncı oldukları için DGM'de sanık sandalyesine oturan aydınlar, yasakların kaldırılması için böyle bir girişimde bulunduklarını söylediler.

Düşünceye Özgürlük 2000" kitabına yayıncı olmayı kabul eden 16 aydının 7'şer yıldan 15.5'er yıla kadar hapis cezası istemiyle yargılanmalarına devam edildi. DGM salonunu dolduran aydınlar, düşünce özgürlüğü önündeki engellerin kaldırılması için bir mesaj vermek amacıyla kitaba imza attıklarını söylediler.

STK'lar hakim önünde

İstanbul 5 No.'lu DGM'de görülen duruşmaya Hak-İş Genel Başkanı Salim Uslu, Mazlum-Der Genel Başkanı Yılmaz Ensaroğlu, KESK Genel Başkanı Siyami Erdem, İnsan Hakları Vakfı Başkanı Yavuz Önen, Türkiye Yazarlar Birliği Başkanı Atilla Maraş, İHD Genel Başkanı Hüsnü Öndül, Türkiye Yazarlar Sendikası Başkanı Cengiz Bektaş, müzisyen Şanar Yurdatapan, radyocu Ömer Madra, gazeteci-yazar Etyen Mahçupyan, film oyuncusu Lale Mansur, Aziz Nesin'in oğlu Ali Nesin ve kitabı basan matbaanın sahibi Sadık Taşdöğen katıldı. Duruşmayı, İnsan Haklarından Yana Hekimler temsilcisi Len Rubenstein ve Avrupa İşçi Sendikaları Konfederasyonu temsilcisi Wim Bergens de izledi. Rubenstein bir soru üzerine davanın yargılananlar için değil ama Türkiye için bir test olduğunu söyledi.

"Anayasa'ya aykırı"

Mahkeme heyeti, duruşmanın başında avukatların DGM'nin görevsizlik kararı vermesi gerektiği yönündeki talebini kabul etmedi. "Kanunun cürüm saydığı neşriyatı nakletmek, terör örgütüne yardım ve yataklık etmek ile halkı, sınıf, ırk, din, mezhep ve bölge farklılığı gözeterek, kin ve düşmanlığa yayın yoluyla açıkça tahrik etmek" suçlarından yargılanan aydınlar, savunmalarında düşünce ve ifade özgürlüğünün sağlanmasına katkıda bulunmayı amaçladıklarını söylediler. Şanar Yurdatapan, davanın Anayasa'ya aykırı olduğuna inandığını belirterek savunmasını daha sonra yapacağını ifade etti. Yılmaz Ensaroğlu ise kitabı imzalamakla suç işlediklerine inanmadığını söyledi. Ömer Madra ise Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer ve Başbakan Bülent Ecevit'in düşünce özgürlüğü ile ilgili çeşitli zamanlarda yaptıkları konuşmalardan alıntılar yaparak Türkiye'nin AB'ye girmesi için özgürlüğün şart olduğunu dile getirdi. Savunmasında kitabın içeriği ile hiçbir ilgisinin olmadığını belirten Etyen Mahcupyan, "Düşünce özgürlüğü barış ve demokrasinin temelidir. Bunun için imzaladım" dedi.

"Bu girişim gerekli"

Atilla Maraş ise düşünce ve ifade özgürlüğüne duyduğu saygıdan dolayı girişime katıldığını belirtti. Kitabın demokratik bilince katkıda bulunacağına inandığını ifade eden Salim Uslu ise kendini sorumlu hissettiği için kitabı imzaladığını söyledi.

 


Kağıda basmak için tıklayın.

 

 

 


Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Kültür | Yazarlar | Spor | Bilişim | Dizi
İnteraktif: Mesaj Formu | ABONE FORMU | İNTERNET TARAMA FORMU | KÜNYE | ARŞİV


Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED

Bu sitenin tasarım ve inşası, İNTERNET yayını ve tanıtımı, TALLANDTHIN Web tarafından yapılmaktadır. İçerik ve güncelleme Yeni Şafak Gazetesi İnternet Servisi tarafından gerçekleştirilmektir. Lütfen siteyle ilgili problemleri webmaster@tallandthin.com adresine bildiriniz...