YeniSafak.com “ Türkiye'nin birikimi... ” Gündem

 
Ana Sayfa...
Gündem'den...
Politika'dan...
Ekonomiden...
Dünya'dan...
Kültür'den...
Yazarlar'dan
Spor'dan
Dizi...

  Arşivden Arama

 


Nüfusları oranınca ödenek alacak belediyeler, sayım telaşına düştü

1nüfus 1.5 milyon lira

Bolu Belediyesi, sayımda ili terkedenlere kalıcı konut verilmeyeceğini açıklarken, Gölbaşı Belediyesi, 'Alo Kaçan' hattı kurdu.

22 Ekim'de yapılacak genel nüfus sayımında, belediyeler nüfuslarını artırma kavgası veriyor. Devlet İstatistik Enstitüsü, nüfus sayımında optik okuyucular ile değerlendirerek mükerrer yazımları iptal edecek. Türkiye'nin toplam gelirinin yüzde 6'sı belediyelere yüzde 1,75'i ise Özel İdareler'e aktarılıyor. Nüfusları oranınca bu gelirden pay alan mahalli idarelere, kişi başına 1 milyon 500 bin lira ödenek veriliyor. Belediyeler, işte bu ödeneği artırabilmek için sayımda fazla nüfusa sahip olma telaşına düştüler.

Marmara Belediyeler Birliği Genel Sekreteri Fikret Toksöz, tehdit ve promosyonun büyük bir nüfus hareketine yolaçacağını sanmadığını söyledi. Toksöz, "Bu çabalarla nüfus sayımında binde 1 oranında bir değişme olur" dedi. Bu arada geçen sayımda olduğu gibi polisin bu sayımda da aranan kişilerin peşine düşmesi bekleniyor. Sayımı fırsat bilen Karayolları ve bazı belediyeler de yol çizgilerini yenileyecek.

'Konut vermeyiz'

Öte yandan Genel Nüfus Sayımı öncesi belediyeler kentlerinin nüfusunun sağlıklı olarak ortaya çıkmasına yönelik çeşitli önlemler alıyorlar. Bolu'da Belediye Başkanı Yüksel Ceylan, vatandaşlara sayımda kenti terketmemeleri çağrısında bulundu. Ceylan, Bolu'da sayılmayanlara yaptıracakları kalıcı konutlardan vermeyeceklerini bildirdi. Ceylan, 9 bine yakın üniversite öğrencisinin sayım günü kentte kalması için bir gün önce büyük bir konser düzenlemeyi planladıklarını belirterek, üniversite öğrencilerinin hazırlanan afişlerin dağıtımında gönüllü olarak görev alacaklarını söyledi.

'Alo Kaçan' hattı...

Ankara'nın Gölbaşı ilçesinde, sayımda vatandaşların ilçe dışına çıkmalarını engellemek için "Alo Kaçan Hattı" adı altında bir ihbar telefonu açıldı. Gölbaşı Belediye Başkanı Cevdet Kara, nüfus sayımında vatandaşların ilçe dışına çıkmalarını engellemek için çeşitli tedbirler aldıklarını belirterek, bunlardan birinin, (4841082) numaralı telefonun "Alo Kaçan Hattı" olarak tahsis edilmesi olduğunu bildirdi. Kara, "Sayımda Gölbaşı dışına çıkan vatandaşlara doğalgaz bağlanmayacak, belediye yardımları ve sosyal haklardan mahrum kalacak, su parasını yüzde 20 zamlı ödeyecek, 65 yaşındaki kişilerin toplu taşıma kartı iptal edilecek, kaçtıkları tespit edilen kişiler hakkında 'yalan beyandan' savcılığa suç duyurusunda bulunulacak" dedi. Ankara'nın Polatlı İlçesi Belediye Başkanı Sami Çay ise, nüfus sayımında ilçeyi terk edenlerin belediye yardımlarından yararlanamayacağını belirtti. Çay, "Sayım günü evde olmayanlar belediyeden yakacak ve gıda yardımı, öğrenci bursu, serbest seyahat kartı ve belediyenin iş imkanlarından yararlanamayacaklar" dedi.

 


Kağıda basmak için tıklayın.

 

 


Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Kültür | Yazarlar | Spor | Bilişim | Dizi
İnteraktif: Mesaj Formu | ABONE FORMU | İNTERNET TARAMA FORMU | KÜNYE | ARŞİV


Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED

Bu sitenin tasarım ve inşası, İNTERNET yayını ve tanıtımı, TALLANDTHIN Web tarafından yapılmaktadır. İçerik ve güncelleme Yeni Şafak Gazetesi İnternet Servisi tarafından gerçekleştirilmektir. Lütfen siteyle ilgili problemleri webmaster@tallandthin.com adresine bildiriniz...