YeniSafak.com “ Türkiye'nin birikimi... ” Dünya

 
Ana Sayfa...
Gündem'den...
Politika'dan...
Ekonomiden...
Dünya'dan...
Kültür'den...
Yazarlar'dan
Spor'dan
Bilişim'den

  Arşivden Arama

 


KOB'da kriz rötarı

AB Konseyi, Türkiye'ye ilişkin Katılım Ortaklığı Belgesi'yle ilgili tartışmaları sonuçlandıramadığını, sonucu aralık ayına ertelediğini açıkladı.

AB Konseyi, Türkiye'ye ilişkin Katılım Ortaklığı Belgesi'yle ilgili tartışmaları sonuçlandıramadığını, sonucu aralık ayına ertelediğini açıkladı. AB üyesi ülkelerin dışişleri bakanlarından oluşan AB Genel İşler Konseyi'nin, aylık olağan toplantısı Brüksel'de başladı. Konsey, yürütme organı olan AB Komisyonu tarafından hazırlanan ve 8 Kasım'da açıklanan Türkiye'ye ilişkin Katılım Ortaklığı Belgesi'ni (KOB) görüştü. Geçen hafta Ankara'da hükümet yetkililerinin yaptığı açıklamalar ve AB üyesi ülkelerin büyükelçileri aracılığıyla yansıtılan rahatsızlık, AB Konseyi'nin gergin bir havada başlamasına neden oldu. KOB'daki Kıbrıs konulu paragrafın kısa vadeli beklentiler bölümüne girmesi Ankara'yı rahatsızlık etmiş, bu konunun, tam üyelik stratejisi kapsamına alınmak istenmesine karşı çıkmıştı. Helsinki'de Ankara'ya verilen güvencede, Kıbrıs sorununun bir önkoşul olarak gündeme getirilmeyeceği çok açık ifadelerle belirtilmiş ve AB Komisyonu'nun genişlemeden sorumlu üyesi Günter Verheugen, geçen hafta Strasbourg'da yaptığı konuşmada bunu teyit etmişti.

Tepkilerin yatışması beklenecek

AB Konseyi dün bir karar vermeyerek, zaman kazanmaya çalıştı. Konuyu, Aralık ayına kadar askıya almış oldu. Böyle bir yaklaşımın hazır gerekçesi bulunuyor. Aralık ayında, Nice kentinde yapılacak zirvede, AB'nin genişleme için gereken reformları ve ilk etapta Birliğe dahil edilecek ülkeler için takvim belirlemesi bekleniyor. Yunanistan'ın veto engeliyle karşılaşmak istemeyen AB aynı zamanda, Türkiye'nin tepkisinin de zamanla yumuşaması için çalışacak. Hatta AB Dönem Başkanı Fransa'nın Aralık'taki onayı Şubat'a kadar erteleyerek, topu başkanlığı devralacak İsveç'e atması ihtimaller arasında görülüyor.

Çünkü Şubat ayında, Avrupa Parlamentosu Çerçeve Yönetmeliği görüşüp Konsey'e havale edecek. Son dönemde ikinci planda kalan ve fazla sözü edilmeyen Çerçeve Yönetmelik, Katılım Ortaklığı Belgesi'nin hukuki temelini oluşturuyor. Mali desteğe yeşil ışık yakıp boyutlarını belirliyor. Bu yönetmelik olmadan, Katılım Ortaklığı Belgesi fiili işlerlik kazanamıyor.

 


Kağıda basmak için tıklayın.

 

 

 


Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Kültür | Yazarlar | Spor | Bilişim
İnteraktif: Mesaj Formu | ABONE FORMU | İNTERNET TARAMA FORMU | KÜNYE | ARŞİV


Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED

Bu sitenin tasarım ve inşası, İNTERNET yayını ve tanıtımı, TALLANDTHIN Web tarafından yapılmaktadır. İçerik ve güncelleme Yeni Şafak Gazetesi İnternet Servisi tarafından gerçekleştirilmektir. Lütfen siteyle ilgili problemleri webmaster@tallandthin.com adresine bildiriniz...