YeniSafak.com “ Türkiye'nin birikimi... ” Dünya

 
Ana Sayfa...
Gündem'den...
Politika'dan...
Ekonomiden...
Dünya'dan...
Kültür'den...
Yazarlar'dan
Spor'dan
Bilişim'den

  Arşivden Arama

 


Türkiye'ye haksızlık

Fransa ve Avrupa Parlamentosu'nda kabul edilen soykırım tasarılarına tepki gösteren The Wall Street Journal gazetesi, Türkiye'nin sözde Ermeni soykırımından sorumlu tutulması halinde Yunanistan'ın da Birinci Dünya Savaşı'ndan sonra Türkiye'yi işgali yüzünden hesap vermesi gerektiğini vurguladı.

Dünyaca ünlü The Wall Street Journal gazetesi, Avrupa baskısında yeralan baş makalesinde, Batıdan ve özellikle AB'den Türkiye'yi aşağılamayı bırakmasını istedi. Sözde Ermeni soykırımı tasarısının Fransız Senatosu'nun ardından Avrupa Parlamentosu'nda da tanınmasına dikkat çeken gazete, bu durumda AP'nin Yunanistan'dan da Birinci Dünya Savaşı sonrası Türkiye topraklarını işgali sırasında yaşananlardan dolayı hesap vermesini istemesi gerektiğini vurguladı. Aynı şekilde Sevr Anlaşması ile Ermenistan topraklarını Sovyetler Birliği'ne veren İngiltere ve Fransa'nın da, Ermenilerin daha sonra başına gelen olaylar nedeniyle hesap vermelerinin istenebileceğini belirtilen yazıda, Birinci Dünya Savaşı sırasında hayatını kaybeden 600 bin kadar Ermeni'nin gerçekte neyin kurbanı olduğuna tarihçilerin karar vermesi gerektiği savunuldu.

'Siyasi amaç için kullanılıyor'

"Açık olan birşey varsa, bu iddiaların gündeme getirilmesi, tarihi bir amaç taşımaktan çok, AB'nin genişlemesi konusunda bir siyasi araç olarak kullanılıyor. Bu aptalca bir numara" ifadelerine yer verilen yazıda, AB'nin geçen ay Temsilciler Meclisi'ne gelen sözde soykırım tasarısının geçmesini engelleyen ABD Başkanı Bill Clinton'ı takip etmesi gerektiği kaydedildi. ABD'deki tasarıyı geçirme çabalarının seçim öncesi Ermeniler'in oylarını kapmak için siyasi bir jest anlamı taşıdığını belirten gazete, Amerikan yönetiminin stratejik önemi, Ortadoğu'daki tek laik Müslüman Demokrasi ve sadık bir Batı müttefiki olması nedeniyle, Türkiye ile ilişkileri zedelemekten kaçındığını ve bu jeste izin vermediğini hatırlattı.

'Türkiye Avrupanın kirli işlerini yaptı'

"Ama Avrupalılar, bunu yapmak yerine, bugüne kadar bölgesel istikrarı korumak için Türkiye'nin yaptığı fedakarlıkları, daha da açık söylemek gerekirse, Avrupa'nın kirli işlerini görme misyonunu yüklenmesini gözardı ettiler" ifadelerine yer verilen yazıda, Türkiye sayesinde Soyvetler'in doğu Akdeniz'e hiçbir zaman egemen olamadığı ve sırf Avrupa'nın sınırlarını korumak için Türk ordusunun sürekli büyümeye zorlandığı hatırlatıldı. Yazının devamında şu ifadeler kullanıldı: "Avrupa her fırsatta, Türkiye'yi kötülemek ve aşağılamaktan neredeyse zevk aldı. Ermeni, Kıbrıs, idam cezası, Kürtler, Ege ve insan hakları gibi konularda da, aynı şey yapıldı. Sonuncusu gerçekten ciddi bir mesele ve Türkiye'nin AB'ye girmeden önce kötü kayıtlarını temizlemesi için yapması gereken çok iş var. Ancak diğer konular sadece eziyet etmek anlamına geliyor. Türkiye'nin AB'ye girmesini sağlamak için övgü ve cesarete ihtiyacı var."

'Bu utancı üstlenirsiniz'

"Türkiye'nin Avrupa'ya katılması her iki tarafın da yararına olacaktır. Türkler Batı pazarlarına girme imkanı kazanırken, Avrupa ise ABD'nin Meksika'dan sağladığı şekilde ucuz iş gücüne ulaşacak. Daha da kazançlısı, Türkiye'den gelen göç dalgası AB'ye üyelikten bir süre sonra duracak. Bu nedenlerden dolayı, geçen yıl Helsinki'de alınan karar tarihi bir başarıydı. Özellikle de Avrupa'nın salt Hristiyan kimliğini kırarak, bu ülkeyi kendisine katma çabası açısından takdire değer bir adımdı. Ama, şimdi kalkıp da, Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluşundan bile önce gerçekleştiği öne sürülen şeyler için bu ülkeyi suçlamanın kimseye yararı olmaz. Tam tersine Türkiye'yi Batı'dan ve Avrupa'dan uzaklaştırır. Avrupalılar'a ise ortaya çıkacak sonuçlardan dolayı utancı üstlenmek kalır."




Kağıda basmak için tıklayın.

AİHM'de şehitler günü
Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin 1. Dairesi'nde bugün yapılacak duruşmada, Abdullah Öcalan'ın avukatlarının yaptığı başvuru ele alınacak.
KOB'da kriz rötarı
AB Konseyi, Türkiye'ye ilişkin Katılım Ortaklığı Belgesi'yle ilgili tartışmaları sonuçlandıramadığını, sonucu aralık ayına ertelediğini açıkladı.

HADEP'TEN AİHM AÇIKLAMASI
HADEP Genel Başkanı Ahmet Turan Demir, bugün Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nde (AİHM) görülmeye başlanacak Abdullah Öcalan ile ilgili davada, "yeni şiddet ve çatışma ortamlarına değil, toplumsal barışa, kardeşliğe, özgür birlikteliğe ve Türkiye'nin demokratikleş-mesine hizmet edecek bir karar"ın çıkmasını temenni ettiklerini bildirdi. Demir, yaptığı yazılı açıklamada, davanın "Türkiye'nin toplumsal barışı ve demokratikleşmesi açısından hayati önem taşıdığını" belirtti. Bugüne kadar soruna çözüm getirmeyen "inkarcı politikaların Türkiye'de yaşanan son 15 yıllık çatışma sürecine damgasını vurduğunu" savunan Demir, bugün yapılacak duruşmanın ve davanın tarihselliği ve öneminin burada yattığını belirtti. Demir, parti olarak davada, "yeni şiddet ve çatışma ortamlarına değil, toplumsal barışa, kardeşliğe, özgür birlikteliğe ve Türkiye'nin demokratikleş-mesine hizmet edecek bir kararın çıkmasını temenni ettiklerini" kaydetti.

 


Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Kültür | Yazarlar | Spor | Bilişim
İnteraktif: Mesaj Formu | ABONE FORMU | İNTERNET TARAMA FORMU | KÜNYE | ARŞİV


Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED
Bu sitenin tasarım ve inşası, İNTERNET yayını ve tanıtımı, TALLANDTHIN Web tarafından yapılmaktadır. İçerik ve güncelleme Yeni Şafak Gazetesi İnternet Servisi tarafından gerçekleştirilmektir. Lütfen siteyle ilgili problemleri webmaster@tallandthin.com adresine bildiriniz...