YeniSafak.com “ Türkiye'nin birikimi... ” Politika

 
Ana Sayfa...
Gündem'den...
Politika'dan...
Ekonomiden...
Dünya'dan...
Kültür'den...
Yazarlar'dan
Spor'dan
Bilişim'den

  Arşivden Arama

 


Sonuna kadar gidilmeli

Cumhurbaşkanı Sezer, yolsuzluktan türeyen zenginlerin ekonomiyi ele geçirmesine imkan verilmemesi gerektiğini vurgulayıp, "Yolsuzluklarla savaşın sonuna kadar gidilmesi gerekir" dedi.

Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer, yolsuzluğun türedi zenginlerinin ülke ekonomisine egemen olmalarına olanak verilmemesi gerektiğini vurgulayarak, "Belirsizliklerden arındırılmış, tüm kurallarıyla işleyen, yolsuzluğu yapanın yanına kar bırakmayan, saydam bir ekonomik yapının oluşturulması hedefimizdir" dedi.

Cumhurbaşkanı Sezer, Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu'nun Çırağan Sarayı'nda yapılan 14. Olağan Genel Kurul toplantısında yaptığı konuşmada, küreselleşen dünyada, bir ülkenin dış politikasının oluşturulmasında ve uluslararası toplum içindeki ağırlığının belirlenmesinde ekonomik alandaki başarısının temel rol oynadığına dikkati çekti. Türkiye'nin, kendi bölgesinin ekonomik dinamosu olma şansının bulunduğunu hatırlatan Sezer, kendisini Avrupa'da kanıtlamış Türk girişimicisinin başta Balkanlar, Ortadoğu ve Ortaasya olmak üzere, dünya piyasalarında başat rol oynayacak olgunluğa eriştiğini söyledi.

Yolsuzluktan türeyen zenginler

Çağdaş devletin görevinin özel kesime destek vermek ve gerekli hukuksal altyapıyı oluşturmak olduğunu belirten Cumhurbaşkanı Sezer, şöyle devam etti: "Başta yönetenler olmak üzere, kurallara herkes uymak zorundadır. Bunun sağlanması, devlet ile özel kesim arasında karşılıklı güveni artıracaktır. Belirsizliklerden arındırılmış, tüm kuralları ile işleyen, yolsuzluğu yapanın yanına kar bırakmayan saydam bir ekonomik yapının oluşturulması temel hedefimizdir. Toplumun etik ve hukuksal kurallarını bozan, dar bir çevreye kamu kaynaklarından büyük çıkarlar sağlanmasına imkan veren, kıt kaynakların eşitlik ve adalet ilkelerine uygun olarak kullanımına engel olan tüm siyasal, yönetsel ve ekonomik yolsuzluklarla savaşım üzerinde özenle durulması ve sonuna kadar gidilmesi gereken bir boyut kazanmıştır. Yolsuzluğun türedi zenginlerinin ülke ekonomisine egemen olmalarına imkan verilmemelidir. Ekonomik istikrar programının kararlılıkla uygulanmakta olması, ekonomimizin yakın bir gelecekte sağlıklı temeller üzerinde işlemesinin sağlanacağı umudumuzu arttırmaktadır. Hükümetimizin çabalarının, özel kesimimizin beklentilerine cevap verdiğine inanıyorum."

Dünya Avrupa'dan ibaret değil

Cumhurbaşkanı Sezer'in, Türk girişimcisinin önündeki ufuklara değindiği konuşmasında, "Dünyanın Avrupa'dan ibaret olmadığının da bilincindeyiz" demesi dikkat çekti. Cumhurbaşkanı Sezer, Türkiye'nin Ortadoğu'ya ve Körfez bölgesine daha çok önem vermek zorunda olduğunu belirterek, Afrika, Latin Amerika, Uzakdoğu ülkeleri ve Çin'in yeni işbirliği olanakları sunduğunu söyledi. Cumhurbaşkanı Sezer, Rusya Federasyonu, Kafkaslar ve Orta Asya cumhuriyetlerinin Türkiye'nin ekonomik açılım politikasında önemli bir yer tuttuğunu da kaydederek, bu ülkelerle Türkiye'nin ekonomik ve ticari ilişkilerinin yeniden tanımlanması ve kurumsal yapılara kavuşturulmasının bir zorunluluk durumuna geldiğini belirtti. Sezer, tüm bu konularda özel kesime ve DEİK'e önemli görevler düştüğünü vurguladı.

Hüseyin LİKOĞLU


Kağıda basmak için tıklayın.

Tek umutları yasakta
Banka hortumlayanları affetmeyi planlayan hükümet ortakları, Erbakan, Erdoğan ve Güzel için 'ceza ertelemesi' yaparak, siyaset meydanının kendilerine kalmasını hasaplıyor.
AB için kritik toplantı
Türkiye-Avrupa Parlamentosu Karma Komisyonu Antalya'da toplanıyor. Türkiye ve AB'nin yükümlülüklerinin görüşüleceği toplantıda "diyalog eksikliği" ve "yanlış anlamalar" giderilecek.
'Mecburen affedeceğiz'
Banka hortumlayanların affı konusunda MHP'den çatlak sesler yükseliyor, Bazı MHP'li yönetici ve bakanlar hortumcuuların afffını istemediklerini belirtirken, bazıları da "batık parayı kurtarmak için mecburen affedeceğiz" diyorlar.
Devlet Bakanı Abdulhalük Çay, devletin banka soygununa karışanları borçlarını ödemeleri karşılığında affetmek zorunda olduğunu, çünkü 6,1 milyar dolar gibi bir paranın sözkonusu olduğunu söyledi. Çay, "6,1 milyar dolar az para değil. Bir yıldır ekonomik proğram uyguluyoruz. Devlet bu parayı temin edemezse ekonomik istikrar bozulur" diye konuştu. Bakan Çay banka soyguncularını hapse atmanın çözüm olmadığını, hükümetin ekonomiyi düşünmek zorunda olduğunu vurguladı.
MHP Grup Başkanvekili Mehmet Şandır ise bankaların içini boşaltanların affına karşı olduklarını belirterek, "Ekonomik suça ekonomik ceza" mantığına karşı olduklarını, bunun, toplumdaki adalet duygusunu zedeleyeceğini, parası olanın affedileceği gibi bir durum yaratacağını kaydetti.
Bayındırlık ve İskan Bakanı Koray Aydın da, daha yumuşak bir üslup kullandı. Aydın, bankalarda batırılan paraların daha fazlasıyla tahsil edilerek bunların sorumlularının affedilmesiyle ilgili bir tartışma yaşandığını belirterek, "Biz konuya daha dikkatli yaklaşıyoruz, doğrusu pek olmasını istemiyoruz" dedi. Bir gazetecinin "Bankaların içini boşaltanların da af kapsamına alınmasını MHP nasıl değerlendiriyor?" sorusuna Aydın'ın cevabı "doğrusu pek olmasını istemiyoruz" oldu.


Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Kültür | Yazarlar | Spor | Bilişim
İnteraktif: Mesaj Formu | ABONE FORMU | İNTERNET TARAMA FORMU | KÜNYE | ARŞİV


Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED
Bu sitenin tasarım ve inşası, İNTERNET yayını ve tanıtımı, TALLANDTHIN Web tarafından yapılmaktadır. İçerik ve güncelleme Yeni Şafak Gazetesi İnternet Servisi tarafından gerçekleştirilmektir. Lütfen siteyle ilgili problemleri webmaster@tallandthin.com adresine bildiriniz...