YeniSafak.com “ Türkiye'nin birikimi... ” Ekonomi

 
Ana Sayfa...
Gündem'den...
Politika'dan...
Ekonomiden...
Dünya'dan...
Kültür'den...
Yazarlar'dan
Spor'dan
Bilişim'den

  Arşivden Arama

 


Şirket kurtarmayın

Ajay Chhibber İflas halinde olan kuruluş ve şirketleri kurtarmanın acıyı arttırmaktan başka bir işe yaramadığını ileri süren Ajay Chhibber, "Bütün bu hataların faturası sonunda vergi ödeyenlere çıkıyor" dedi.

Dünya Bankası Türkiye Direktörü Ajay Chhibber, hükümetin son günlerde başlattığı şirket kurtarma operasyonlarının yanlış olduğunu söyledi.

Finans-Diyalog Konferans Heyeti tarafından düzenlenen "Türk Bankacılığında ve Sermaye Piyasalarında Yeni Eğilimler" konulu toplantıda konuşan Chhibber, enflasyonu düşürme programının bankacılık sektörüne ciddi tehditler getirdiğinin de unutulmaması gerektiğini belirterek, "Bankacılık sistemi bugün çok zor bir durumdan geçiyor. Yeni sistem içinde rekabet gücünü kazanıncaya kadar çok zorlanacağını bildiğimiz bazı bankalara elbette, uzun vadeli finansman projeleri bulmakta yardımcı olmak gerekir" dedi.

Fatura halka çıkıyor

Asya krizinde ve Güney Amerika`da görülen, iflas halinde olan kuruluş ve şirketleri kurtararak, istihdam sorunu yaratmama uygulamasının, "acıyı artırmaktan başka bir işe yaramadığını ve kaçınılmaz şekilde yeniden yapılanmayı gerektirdiğini" de anlatan Chhibber, "Kayıpları artırıyor, bütün bu hataların faturası da vergi ödeyenlere çıkıyor" diye konuştu.

Chhibber, hazine bonolarından artık kar edemeyen bankaların daha çok tüketici kredilerine yöneldiklerine işaret ederek, "Tüketici kredilerinin bu kadar hızla artması, ciddi risk analizi yapılamaması endişeye sebep olacak bir konudur" dedi.

Risk analizi yapılmıyor

Kamu bankalarında yeniden yapılanmanın mutlaka bir hedefi olması gerektiğini vurgulayan Chhibber, "Emlakbank bir ipotek bankası olarak gelişebilir. Türkiye`nin buna ihtiyacı var. Ziraat Bankası daha küçük bir Ziraat Bankası olabilir, bunlar örneklerdir" dedi.

Chhibber, reformların kararlı bir şekilde uygulanmasının Türk ekonomisine ve Türk bankacılık sektörüne büyük yararları olacağını de dile getirerek, "Bazı yol kazaları geçirilebilir ama Türkiye`deki bankacılık sektörü sistem içindeki bankaların sayısı ile değil, mali aracılığın kuvveti ile ölçülür" diye konuştu.

Yavuz Canevi de bankaların sadece finans sektörünün değil, ekonominin de yumuşak karnı olduğuna dikkat çekti.




Kağıda basmak için tıklayın.

Amcasız şirketler batıyor
Hükümet, 10 bankanın şirketlerini kurtarmanın yollarını araştırıken, yılın ilk sekiz ayında "amcasız" toplam 9 bin 983 şirket, firma ve kooperatif battı.
G. Doğu'ya da el attı
Doğan Grubu ile Türkiye İş Bankası'nın ortaklaşa aldığı Petrol Ofisi, akaryakıt ve madeni yağ konusunda 'tekel' oluyor. Petrol istasyonları baskı altında.
'Toprağa saygı' için yürüdüler
Türkiye Erozyonla Mücadele Ağaçlandırma ve Doğal Varlıkları Koruma Vakfı (TEMA) tarafından her yıl geleneksel olarak düzenlenen 'Erozyonla Mücadele Haftası' etkinlikleri başladı. Tepebaşı Tüyap önünden saat 11.00'de başlayan "Toprağa Saygı Yürüyüşü"ne, Orman Bakanı Nami Çağan, işadamı Sakıp Sabancı, TEMA Vakfı Başkanı Hayrettin Karaca, milletvekilleri ve Türkiye'nin çeşitli illerinden gelen TEMA Vakfı gönüllüleri katıldı. Etkinliğe katılan TEMA Vakfı Başkanı Hayrettin Karaca ve işadamı Sakıp Sabancı, Beyoğlu İstiklal Caddesi'nde elele yürüdü. İşadamı Sakıp Sabancı, toprağın öneminden bahsetti. Orman Bakanı Nami Çağan ise "Herşeyi devletten beklememek gerekiyor" dedi.

 


Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Kültür | Yazarlar | Spor | Bilişim
İnteraktif: Mesaj Formu | ABONE FORMU | İNTERNET TARAMA FORMU | KÜNYE | ARŞİV


Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED
Bu sitenin tasarım ve inşası, İNTERNET yayını ve tanıtımı, TALLANDTHIN Web tarafından yapılmaktadır. İçerik ve güncelleme Yeni Şafak Gazetesi İnternet Servisi tarafından gerçekleştirilmektir. Lütfen siteyle ilgili problemleri webmaster@tallandthin.com adresine bildiriniz...