YeniSafak.com “ Türkiye'nin birikimi... ” Politika

 
Ana Sayfa...
Gündem'den...
Politika'dan...
Ekonomiden...
Dünya'dan...
Kültür'den...
Yazarlar'dan
Spor'dan
Bilişim'den

  Arşivden Arama

 


AB için kritik toplantı

Türkiye-Avrupa Parlamentosu Karma Komisyonu Antalya'da toplanıyor. Türkiye ve AB'nin yükümlülüklerinin görüşüleceği toplantıda "diyalog eksikliği" ve "yanlış anlamalar" giderilecek.

TBMM ile Avrupa Parlamentosu (AP) arasında düzenlenen 46. Karma Parlamento Komisyonu (KPK) toplantısı bugün Antalya'da başlıyor. Falez Otel'de yapılacak ve iki gün sürecek olan toplantıda, son dönemde Türkiye'nin AB, özellikle de AP ile gerginleşen ilişkileri ele alınacak.

KPK'nın eşbaşkanlıklarını Aksaray Milletvekili Kürşat Eser ve 1968 öğrenci olaylarının ünlü lideri, AP Yeşiller Grubu'nun Fransız üyesi Daniel Cohn-Bendit yapacaklar.

Diyalog sorunu aşılacak mı?

Toplantının gündeminde, ilişkilerdeki anlaşmazlık noktalarının yanı sıra, AB adaylarına tanınan olanaklardan Türkiye'nin yararlanması, mali işbirliği ve vize sorunları ile Avrupa Güvenlik ve Savunma Kimliği (AGSK) konuları ele alınacak.

Diplomatik kaynaklar, Türkiye'nin AB Komisyon ve Konseyi'ne görüşlerini aktarırken bir sorunla karşılaşmadığını, ancak AP ile Türkiye arasındaki iletişimin yeterli düzeyde olmadığına dikkat çekiyorlar. Dışişleri Bakanı İsmail Cem de aynı görüşte olduğunu bildirmiş, Eylül ayında Brüksel'de temaslarda bulunduktan sonra, "AB Komisyonu ve AB Konseyi ile sağlıklı bir diyalog sürdürülüyor. Avrupa Parlamentosu kanadında ise diyalog sorunu yaşanıyor" demişti.

AP'nin Türkiye'ye ilişkin hazırlanan Morillon Raporu'nda sözde Ermeni soykırımı iddilarını içeren değişiklikler yapması, KPK toplantısının iptalini gündeme getirmişti. KPK'nın Türkiye kanadı, 16 Kasım Perşembe günü AB Genel Sekreteri Volkan Vural'ın da katılımıyla biraraya gelmiş ve Antalya'daki toplantıya katılma kararı almıştı.

Eser: Yanlış anlamalar kalkacak

Türkiye-AB Karma Parlamento Komisyonu Eş Başkanı Kürşat Eser, Antalya'daki toplantının, iki taraf arasındaki yanlış anlamaların ortadan kaldırılmasına yardımcı olacağına inandığını bildirdi.

Eser, yaptığı yazılı açıklamada, Katılım Ortaklığı Belgesi'nin açıklanması ve Avrupa Parlamentosu tarafından Türkiye hakkında alınan kararlar ertesinde, toplantının yumuşama ve diyalog havasını devam ettirmesi açısından önem taşıdığını belirtti.

Eser, şunları kaydetti: "Toplantı süresince, KOB kapsamında taraflarca gerçekleştirilecek çalışmalar, genişleme sürecinde Türkiye'nin diğer aday ülkelere sağlanan imkanlardan yararlandırılması, Türkiye-AB mali ilişkileri, Gümrük Birliği'nin işleyişi ve vize sorunları gibi konular görüşülecek. Toplantının, Türkiye-AB ilişkilerinin gelecekte alacağı şekle ilişkin olumlu sonuçlar vereceği ve iki taraf arasındaki yanlış anlaşılmaların ortadan kaldırılacağına olan inancımı dile getirmek isterim."

 


Kağıda basmak için tıklayın.

 

 

 


Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Kültür | Yazarlar | Spor | Bilişim
İnteraktif: Mesaj Formu | ABONE FORMU | İNTERNET TARAMA FORMU | KÜNYE | ARŞİV


Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED

Bu sitenin tasarım ve inşası, İNTERNET yayını ve tanıtımı, TALLANDTHIN Web tarafından yapılmaktadır. İçerik ve güncelleme Yeni Şafak Gazetesi İnternet Servisi tarafından gerçekleştirilmektir. Lütfen siteyle ilgili problemleri webmaster@tallandthin.com adresine bildiriniz...