YeniSafak.com “ Türkiye'nin birikimi... ” Dünya

 
Ana Sayfa...
Gündem'den...
Politika'dan...
Ekonomiden...
Dünya'dan...
Kültür'den...
Yazarlar'dan

  Arşivden Arama

 


Nükleer taahhüt

Hindistan bundan böyle nükleer deneme yapmayacağını açıkladı. Clinton ise, Keşmir için yeni görüşme sürecinin başlatılması gerektiğini söyledi.

YENİ DELHİ- ABD Başkanı Bill Clinton'ın Hindistan ziyareti önemli bir meyve verdi ve Hindistan, bundan böyle nükleer bomba denemeleri yapmayacağını açıkladı. Hindistan Başbakanı Atal Bihari Vajpayi, dün Clinton ile görüşmesinden sonra düzenlenen ortak basın toplantısında bu yaşamsal açıklamayı yaptı, ancak ülkesinin, bugüne dek nükleer silah sanayiindeki kazanımlarında "asgari caydırıcı güç" konumunu muhafaza edeceğini bildirdi. Clinton da, Hindistan ve Pakistan arasında bölünmüş durumda bulunan Keşmir için yeni görüşme sürecinin başlatılması gerektiğini söyledi. Resmi ziyaret için Hindistan'ın başkenti Yeni Delhi'de bulunan Clinton, "Keşmir'deki şiddet durmak zorunda. Soğukkanlılık, Denetim Hattı'na (Keşmir'i ikiye ayıran BM Yeşil Hattı) uyum gerekli. İki ülkenin iletişiminde yeni kanallar açılması lazım" dedi. Clinton, nükleer silahlanmada garantili sınırlama olması bakımından Vajpayi ile görüşmesinin "gayet cesaretlendirici" olduğunu vurguladı. Clinton, Hindistan'ın nükleer test yasağını öngören Kapsamlı Test Yasağı Antlaşması'nı nihai olarak imzalayıp onaylayacağını umduğunu kaydetti. Clinton ayrıca geçen yıl antlaşmayı reddeden ABD Senatosu'ndan da onay isteyeceğini sözlerine ekledi.

Savaş tehlikesi yok

Bu arada Vajpayi, Hindistan ile Pakistan arasında savaş tehlikesi bulunmadığını söyledi. Yeraltı ve yerüstü zenginlikleriyle belirgin Himalaya bölgesi Keşmir topraklarının üçte biri "Azad (Özgür) Keşmir" adı altında Pakistan yönetimi altında, üçte ikisi de Cammu Keşmir özerk eyaleti adıyla Hindistan yönetimi altında bulunuyor. Cammu Keşmir, Hindistan'da Müslüman nüfus çoğunluğunun bulunduğu tek eyalet. İki ülke 1947'de İngiltere'den bağımsızlıklarını kazandıklarından beri, aralarındaki üç sıcak savaşın ikisini Keşmir yüzünden yaptılar. Clinton, Keşmir'i "dünyanın en tehlikeli sorunlu bölgelerinden biri" olarak tanımlamasına rağmen, Vajpayi, Clinton'a verdiği yanıtta, "Sayın Başkan, dünyanın bu köşesini ziyaret ettikten sonra durumun yansıtıldığı kadar o denli vahim olmadığı sonucuna varacaktır" dedi. Kıbrıs'a benzer şekilde Keşmir'deki BM Yeşil Hattı, 1971'deki Simla Anlaşması ile çizildi. Resmi adıyla "Denetim Hattı", bugün halen BM görevlilerince denetleniyor.

 


Kağıda basmak için tıklayın.

 

 

 


Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Kültür | Yazarlar
İnteraktif: Mesaj Formu | ABONE FORMU | İNTERNET TARAMA FORMU | KÜNYE | ARŞİV


Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED

Bu sitenin tasarım ve inşası, İNTERNET yayını ve tanıtımı, TALLANDTHIN Web tarafından yapılmaktadır. İçerik ve güncelleme Yeni Şafak Gazetesi İnternet Servisi tarafından gerçekleştirilmektir. Lütfen siteyle ilgili problemleri webmaster@tallandthin.com adresine bildiriniz...