YeniSafak.com “ Türkiye'nin birikimi... ” Gündem

 
Ana Sayfa...
Gündem'den...
Politika'dan...
Ekonomiden...
Dünya'dan...
Kültür'den...
Yazarlar'dan

  Arşivden Arama

 


Akın akın Nevruz

Nevruz yurdun büyük bir bölümünde geniş katılımlarla kutlandı. Kutlamalar genelde olaysız geçerken, polis yoğun güvenlik önlemi aldı.

DİYARBAKIR- Yurdun büyük bir bölümünde geniş katılımlarla gerçekleşen nevruz kutlamaları genelde olaysız geçti. Diyarbakır ve Batman'da valiliklerce izin verilen alanlarda Nevruz kutlamalarına, dün sabah erken saatlerde başlandı. Diyarbakır'da Ticaret ve Sanayi Odası'na ait fuar alanında Batman'da da Şafak Mahallesi'nde araç lastikleri yakılarak başlayan kutlamalar olaysız geçti. Güvenlik güçlerince Diyarbakır ve Batman'daki kutlama alanlarının etrafında yoğun önlemler alındı. Her iki ilde de çok sayıda vatandaş, davul zurna eşliğinde yaktıkları ateşlerin etrafında halaylar çekti. Alanlarda yer alan, "idam cezası, OHAL, koruculuk, Nevruz, barış ve kardeşlikle" ilgili dövizler de dikkati çekti. Nevruz kutlamalarını çok sayıda yabancı gazeteci de izledi. Hakkari'nin Kıran, Aşağı Biçer, Keklikpınar ve Bağışlı mahallelerinde ise izinsiz kutlama yapıldı. Vatandaşlara müdahale etmeyen güvenlik güçleri, zaman zaman vatandaşlarla birlikte halay çekti. Siirt'te ise valilikçe izin verilmemesine rağmen, Cumhuriyet, Çakmak, Conkbayır ve Evren mahallelerinde dün öğleden sonra toplanan gruplar, araç lastikleriyle ateşler yakarak, davul zurna eşliğinde halaylar çekti. Geniş güvenlik önlemi alan polis, izinsiz kutlama yapanlara müdahale etmedi. Siirt'in HADEP'li Belediye Başkanı Selim Özalp, burada yaptığı açıklamada, kutlamalar için istenilen iznin valilikçe reddedildiğini belirterek, "Tek amacımız, iç barışı sağlamaktır" dedi.

Van'da da valiliğin izin verdiği Van Kalesi çevresindeki alanda kutlamalar yapıldı. 5 bin kişinin katıldığı kutlamalarda ateş yakıldı, toplu halde halaylar çekilip çeşitli sloganlar atıldı.

ADANA'DA POLİSE SALDIRI

adana'nın kenar mahalleleri Dağlıoğlu ve Gülbahçesi'nde, ana yollarda lastik yakan PKK yandaşları ile polis çatıştı. Gülbahçesi Mahallesi'nde boş arsaların yanısıra ana yollarda da lastik yakarak trafiği engelleyen PKK yandaşlarına müdahale eden polise taşlı saldırı yapıldı. Çatışmalar sırasında yüzüne taş gelen bir polis yaralanırken, polis araçlarının camları ve farları kırıldı. Polis 21 Mart Nevruz Kutlamaları dolayısıyla gece boyunca kenar mahallelerde ekip otoları, panzerler eşliğinde devriye gezerken, sıkı güvenlik tedbiri aldı. Boş arsalarda ateş yakanlara müdahale etmeyen güvenlik güçleri, ana yollarda lastik yakılmasına müsaade etmedi. Adana Büyükşehir Belediyesi itfaiye araçlarından yardım alan güvenlik güçleri, yol ortasında yanan lastikleri demir çengellerle ara sokaklara sürükledi.

URFA VE MERSİN'DE 80 GÖZALTI

Şanlıurfa ve Mersin'de Nevruz dolayısıyla izinsiz kutlama yapmak üzere ateş yakan ve şüpheli görülen 80 kişi gözaltına alındı. Güvenlik güçleri, Nevruz nedeniyle yoğun güvenlik önlemleri alarak, Şanlıurfa'nın giriş ve çıkışlarında üst araması ve kimlik kontrolü yaptı. Kentin başta Haleplibahçe Fuar Alanı olmak üzere çeşitli semtlerdeki açık alanlarında izinsiz ateş yakmak isteyen ve şüpheli görülen 30 kişinin kişinin gözaltına alındığı belirtildi. Mersin'de de mahalle aralarında lastik yakıp, gösteri yapanlar, polise güç anlar yaşatırken, yaklaşık 50 kişi gözaltına alındı. Mersin polisini alarma geçiren olaylarda, özellikle Yenipazar, Siteler, Çay, Çilek ve Demirtaş mahallelerinde sokaklara dökülen küçük çocuklar, otomobil lastiklerini yakarak, çevresinde dönüp "Biji Apo" şeklinde slogan attılar.

Başkentte coşkulu kutlama

Nevruz Bayramı, Türk cumhuriyetlerinden gelen öğrencilerin katıldığı törenle Milli Eğitim Bakanlığı'nda da kutlandı. Milli Eğitim Bakanlığı önünde düzenlenen törene Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti, Kırgızistan, Başkurdistan, Azerbaycan, Türkmenistan, Tataristan, Yakutistan'dan gelen öğrenciler katıldı. Kalaba Lisesi öğrencilerinin halk oyunları gösterisinin ardından tüm öğrenciler Nevruz ateşi yakmak için Güvenpark'a geçtiler. Burada Nevruz ateşini Azerbaycan Kültür Bakanı Bülbüloğlu yaktı. Öğrenciler, Nevruz ateşinin üzerinden atlayarak, halaylar çektiler. Daha sonra Türk cumhuriyetlerinden gelen öğrencilerin temsilcileri Azerbaycan Kültür Bakanı Bülbüloğlu'nun başkanlığında Milli Eğitim Bakanı Bostancıoğlu'nu ziyaret etti. Bostancıoğlu, Başöğretmen Salonu'nda gerçekleşen ziyaret sırasında yaptığı konuşmada, Nevruz'un dostluk, kardeşlik, temizlik, saflık, bahar ve uyanış anlamına geldiğini ifade etti. Daha sonra Polad Bülbüloğlu, içinde fındık, fıstık, ceviz, incir, üzüm, boyalı yumurta, çimen ve 3 mumun yer aldığı baharın gelişini ve bereketi simgeleyen "semeni" adı verilen bir tepsiyi Milli Eğitim Bakanı Bostancıoğlu'na sundu.

Talay yumurta tokuşturdu

Bu arada Kültür Bakanı İstemihan Talay, "Türk Dünyası Öğrenci Gençliği Müzik ve Folklor Festivali"ne katılan gençleri, Nevruz yürüyüşünün ardından makamında kabul etti. Kabulde konuşan Bakan Talay, Nevruz'un, Türk Dünyası'nın birbirini tanıması ve anlaması için anlamlı bir vesile olduğunu ifade etti. KKTC'li bir öğrencinin de çeşitli kitaplar sunduğu Kültür Bakanı Talay, daha sonra Çuvaşistan'dan gelen bir kız öğrenciyle yumurta tokuşturdu. Öte yandan Ankara'da Nevruz kutlamaları, HADEP, ÖDP, SİP ve EMEP tarafından ''Demokrasi, Barış, Emek, Kardeşlik İçin Nevruz'a" adı altında gerçekleştirildi. Sıhhiye Toros Sokak'ta toplanan yaklaşık 2 bin kişi, Abdi İpekçi Parkı'na yürürken grubun en önünde "Yaşasın Nevruz" yazılı pankart yer aldı. Kutlamaya katılanlar sık sık Kürtçe sloganlar attı.


 


Kağıda basmak için tıklayın.

Alemdaroğlu'na Sayıştay şemsiyesi
Sayıştay'ın İstanbul Üniversitesi'nin 1999 yılı hesapları için denetçi göndermeyerek bir skandal uygulamaya imza attığı ortaya çıktı. Karar yargısal denetimin siyasallaştığı kuşkusunu doğurdu.
Kayseri'de konuşan yanıyor
MÜSİAD Başkanı Ali Bayramoğlu'nun yaptığı bir konuşma nedeniyle mahkûm edilmesiyle birlikte Kayseri'de yaptığı konuşmadan ötürü ceza alan 312 kurbanlarının sayısı dörde çıktı
Hukuk dileniyoruz
Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nde Türkiye aleyhine açılan dava sayısı yaklaşık 3 bini geçerken sene sonunda bu rakamın iki katına kadar çıkması bekleniyor.
Memleketimden 'vahşet' manzaraları N'OLUYORUZ?
Son günlerde Türkiye'nin çeşitli bölgelerinde ardarda tüyler ürpertici olaylar yaşanıyor.
ABD'de Osmanlı rüzgârı
Corcoran Müzesi'nde sergilenen 'Topkapı Hazineleri'ni 2 haftada 8 bin kişi ziyaret etti. Sergide Osmanlı dönemine ait 200 parçadan oluşan paha biçilmez eserler yer alıyor.
Çocuğu dayakla eğitiyoruz
Çocukluğunda şiddete maruz kalan anne ve babaların kendi çocuklarını daha çok dövdüğü, eğitimin çocuk üzerindeki şiddet kullanmayı hiç de azaltmadığı belirlendi

'Kimseye hakaret etmedim'
İSTANBUL- Recep Tayyip Erdoğan'ın, Diyarbakır DGM'nin verdiği 10 aylık hapis cezasının Yargıtay tarafından onanmasından sonra yaptığı basın açıklamasıyla "mahkeme heyetine hakaret ettiği" gerekçesiyle 1.5 yıla kadar hapis cezası istemiyle yargılanmasına devam edildi. İstanbul 13. Asliye Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmaya, Recep Tayyip Erdoğan katıldı. Erdoğan savunmasında, yaptığı basın açıklamasında kimseye hakaret etmediğini ve hakaret etme düşüncesi içinde olmadığını söyledi. Hakkında verilen ve kesinleşen karara ilişkin hemen hemen her yazarın görüş belirttiğini ve kanaat açıkladığını ifade eden Erdoğan, "Yargı sürecinde ve özellikle Yargıtay aşamasında kararın onanmasının beklendiği, Yargıtay'da havanın belli olduğu, rüşvet verildiği, kararın bozulması halinde rüşvet alınmış izleniminin doğacağı gibi akıl ve mantık dışı manipülasyonlar yapılmıştır" dedi. Haksız yayınlara herhangi bir eleştiride bulunulmadığını ve bu gibi yayınların adalet anlayışına zarar verdiği düşüncesinde olduğunu belirten Erdoğan, "Herkesin aklına geleni söylediği bir karar hakkında davanın sanığı ve hükümlüsü olarak değerlendirme yapmanın savunma hakkı kapsamında olduğu kanaatindeyim" dedi. Duruşma, ertelendi.
Güzel'in davası ertelendi
KAYSERİ- Kayseri'de yaptığı bir konuşmada, "devletin kurumlarını küçük düşürdüğü, TBMM, Cumhurbaşkanı ve Türk Silahlı Kuvvetleri'ne hakaret ettiği" iddiasıyla Kayseri Cumhuriyet Savcılığı'nca hakkında dava açılan YDP eski Genel Başkanı Hasan Celal Güzel'in yargılanmasına devam edildi. Kayseri 2. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmaya, Güzel'in avukatı Kadir Hikmet Beyazıt katıldı. Beyazıt, bilirkişi raporunu inceledikten sonra nihai savunmayı yapacaklarını belirterek süre istedi. Mahkeme heyeti, Beyazıt'ın isteğini kabul ederek duruşmayı erteledi. Hasan Celal Güzel, 3 Ekim 1997 tarihinde Kayseri Şehir Tiyatrosu'nda yaptığı konuşmada, "Gidin, imam hatip okullarının kapısına yığılın" dediği gerekçesiyle, Ankara 1 No'lu DGM tarafından açılan bir başka davada, 1 yıl hapis cezasına çarptırılmıştı. Güzel, halen Ankara Ayaş Cezaevi'nde kalıyor.


Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Kültür | Yazarlar
İnteraktif: Mesaj Formu | ABONE FORMU | İNTERNET TARAMA FORMU | KÜNYE | ARŞİV


Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED
Bu sitenin tasarım ve inşası, İNTERNET yayını ve tanıtımı, TALLANDTHIN Web tarafından yapılmaktadır. İçerik ve güncelleme Yeni Şafak Gazetesi İnternet Servisi tarafından gerçekleştirilmektir. Lütfen siteyle ilgili problemleri webmaster@tallandthin.com adresine bildiriniz...