YeniSafak.com “ Türkiye'nin birikimi... ” Dünya

 
Ana Sayfa...
Gündem'den...
Politika'dan...
Ekonomiden...
Dünya'dan...
Kültür'den...
Yazarlar'dan

  Arşivden Arama

 


İsrail 'lütfen' çekildi

Filistin ile yapılan geçici anlaşma çerçevesinde Batı Şeria'nın 6.1'lik kesiminden dün çekilmeye başlayan İsrail, Filistin'in tüm ısrarlarına rağmen, Kudüs ve çevresini devretmeye yanaşmadı.

BEYTUNYA- İsrail, Filistin ile yapılan geçici barış anlaşması çerçevesinde, Batı Şeria'nın 6,1'lik kesiminden dün çekilmeye başladı. Görgü tanıkları, İsrail askeri yetkililerinin, Batı Şeria'nın Ramallah kenti yakınlarındaki Beytunya askeri üssünde Filistinli güvenlik yetkilileriyle el sıkışarak toprak teslimini kutladıklarını belirttiler. Tanıklar, İsrailli yetkililerin, Filistinliler'e teslim edilen bölgeleri gösteren haritaların 5 nüshasını verdiklerini de ifade ettiler. Filistinli güvenlik yetkilisi Fuaz Davud da, teslimatın başladığını ve gayet yolunda gittiğini söyledi. Batı Şeria'nın El Halil ve Nablus kentlerinde de benzer törenler yapıldığı kaydedildi. Son teslimatla birlikte Ramallah, Beytüllahim, El Halil, Eriha ve Cenin yakınlarındaki köyler dahil olmak üzere, Batı Şeria'nın yüzde 41'inin kontrolü Filistin'e geçmiş oldu.

Kudüs ve çevresi anlaşmada yer almadı

Buna karşın, Filistin'in tüm ısrarlarına rağmen İsrail, Kudüs ve çevresindeki kasabaları bu çekilmede de devretmeye yanaşmadı. Batı Şeria bölgesinden sorumlu General Moşe Yolon, Batı Şeria'daki Filistin güçleri Komutanı Hacı İsmail ile geri çekilmeye ilişkin haritaları önceki gece karşılıklı olarak imzaladı. Mısır'da imzalanan Şarm El-Şeyh anlaşmasına göre, İsrail'in, Batı Şeria'dan yapacağı üçüncü çekilme, 20 Ocak tarihinde gerçekleşecekti. Ancak, Filistin tarafıyla haritalar üzerinde yaşanan anlaşmazlık sebebiyle çekilme planı Başbakan Ehud Barak tarafından ertelenmişti. İsrail, ara dönem barış anlaşması çerçevesinde, geçtiğimiz Ocak ayında Filistin tarafına Batı Şeria'da yüzde beşden fazla bölgeyi devretmişti.

İsrail askerleri ateş açtı

Bu arada İsrailli bir asker, Batı Şeria'da seyir halindeki Filistinli bir çiftin aracına ateş açtı. Arabada bulunan kadın olay yerinde öldü, kocası ağır yaralandı. Filistinli yetkililer, olayın Batı Şeria'da bir karakol yakınında meydana geldiğini, İsrailli askerin dur ihtarı üzerine anında durmayı başaramayan çiftin arabasına ateş açtığını ve kadının kalbine isabet eden bir kurşunla olay yerinde öldüğünü, kocasının ise yaralandığını açıkladı. Filistinli kaynaklar, olayın, aynı bölgede üç İsrailli'nin Filistinli silahlı kişiler tarafından yaralanmasından hemen sonra gerçekleştiğini ifade ettiler.




Kağıda basmak için tıklayın.

PKK'lı Rus casuslar infaz edildi
Çeçenler'in, Rus Askeri İstihbarat Örgütü'nün Güney Kıbrıs'ta eğitip direnişçilerin arasına casus olarak soktuğu PKK'lıları kurşuna dizdiği iddia edildi.
Nükleer taahhüt
Hindistan bundan böyle nükleer deneme yapmayacağını açıkladı. Clinton ise, Keşmir için yeni görüşme sürecinin başlatılması gerektiğini söyledi.

Türkmen gazı 'geciktiriliyor'
AŞKABAT- Türkmenistan Cumhurbaşkanı Saparmurat Türkmenbaşı, Trans Hazar Doğalgaz Boru hattı projesinde Konsorsiyum'un yeni istekler ve şartlar öne sürerek projenin gecikmesine neden olduğunu öne sürdü. Türkmenbaşı, Trans Hazar Doğalgaz boru hattı projesini gerçekleştirecek olan konsorsiyum başkanı Edward Smith başkanlığındaki heyeti kabulünde yaptığı konuşmasında, konsorsiyumun Türkmen tarafının isteklerinin yerine getirilmediğini söyledi. Türkmenistan'ın konsorsiyum ile yaptığı anlaşmaya tamamen uyduğunu dile getiren Türkmenbaşı, "konsursuyumun yeni istekler ve şartlar öne sürerek projenin gecikmesine neden oluyor" dedi. Rusya ve İran'a doğalgaz ihraç etmek için görüşmelerin devam ettiğini belirten Türkmenbaşı, Türkmenistan'ın yılda 120 miyar metreküp doğalgaz ihrac edebilecek kapasitede olduğunu ve Hazar geçişli doğalgaz boru hattından Türkiye ve Avrupa'ya yılda 30 milyar metreküp doğalgaz ihrac edebileceklerini yineledi. Konsorsiyuma dahil şirketler, yeni teklifler hazırlamak için Türkmenbaşı'dan tekrar süre istediler. Bu isteklerini kabul eden Türkmenbaşı, proje hakkında ayrıntılı bilgilerin en kısa zamanda kendisine iletilmesini talep etti. Türkmenbaşı daha önce de Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı Cumhur Ersümer'i 'fırçalamış' Türkiye'nin Türkmen gazına yeterli ilgi göstermemesinden şikayet etmişti.

 


Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Kültür | Yazarlar
İnteraktif: Mesaj Formu | ABONE FORMU | İNTERNET TARAMA FORMU | KÜNYE | ARŞİV


Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED
Bu sitenin tasarım ve inşası, İNTERNET yayını ve tanıtımı, TALLANDTHIN Web tarafından yapılmaktadır. İçerik ve güncelleme Yeni Şafak Gazetesi İnternet Servisi tarafından gerçekleştirilmektir. Lütfen siteyle ilgili problemleri webmaster@tallandthin.com adresine bildiriniz...