YeniSafak.com “ Türkiye'nin birikimi... ” Ekonomi

 
Ana Sayfa...
Gündem'den...
Politika'dan...
Ekonomiden...
Dünya'dan...
Kültür'den...
Yazarlar'dan

  Arşivden Arama

 


Herkese indirimli hisse

Tüpraş'ın yüzde 15'lik halka arzıyla ilgili ön kayıt işlemleri, bugün başlıyor. Tüpraş işçisine satış fiyatından yüzde 15, kredi kartıyla ödemelerde ise yüzde 7 tenzilat yapılacak.

Türkiye Petrol Rafineleri A.Ş.'nin (Tüpraş), yüzde 15'lik hissesinin halka arz yöntemiyle özelleştirilmesine ilişkin ön talepler, 22 Mart'ta (bugün) başlıyor. Ön talep dönemi 29 Mart tarihine kadar sona erecek. Tüpraş hissesi almak isteyen küçük ve büyük yatırımcılar, yetkili kılınan aracı kurum ve bankalara ön kayıt yaptırabilecekler. Kesin talep işlemleri ise 5-6-7 Nisan tarihlerinde yapılabilecek. Tüpraş Genel Müdürü Hüsamettin Danış, kurumun kâr etmesinin akaryakıt ürünlerine yapılan zamma bağlı olduğunu belirterek, akaryakıt ürünlerine 1994 ve 1997 yılları arasında istenilen düzeyde zam yapılmadığı için, kurumun dört yılda toplam 1 milyar dolarlık zarar ettiğini bildirdi.

Talep sınırlayıcı değil

Türkiye'nin dev KİT'i Tüpraş'ın yüzde 15'lik hissesinin halka arz yöntemiyle satışı kurum çalışanlarının tepkilerine rağmen, bugün başlıyor. Yatırımcılar, hükümetin büyük önem verdiği halka arz için ön kayıt işlemlerini 22-29 Mart tarihleri arasında yaptırabilecekler. Ön kayıt yaptıran yatırımcılar, bir yükümlülük altına girmeyecekler. Ön kayıtta hiçbir bedel ödenmediği gibi, kesin talep sırasında ön kayıttaki rakam da sınırlayıcı olmayacak. Yatırımcılar, kesin kayıt sırasında ön kayıttaki miktarların altında ya da üstünde hisse alabilecekler.

İşçisine yüzde 15 tenzilat

Tüpraş'ın halka arz işleminde, 200 lot ve altı küçük tasarruf sahipleri, 201 lot ve üstü de alım gücü yüksek yatırımcılar olarak kabul edilecek. Küçük tasarruf sahiplerine, peşin ödemelerde satış fiyatından yüzde 12, kredi kartıyla yapılan ödemelerde ise yüzde 7 oranında indirim sağlanacak. Tüpraş mensuplarına ise satış fiyatından yüzde 15 oranında, kredi kartıyla ödemelerde ise yüzde 7 oranında tenzilat yapılacak. Küçük tasarrufçulara ve kurum personeline ayrıca, taksit imkanı da veriliyor. Küçük yatırımcılar ve kurum personeli alacakları hisselerin bedellerini 7 eşit taksitte ödeyebilecekler. Alım gücü yüksek bireysel yatırımcılar ile yerli kurumsal yatırımcılara, peşin ödemelerde yüzde 4 oranında indirim sağlanırken, her iki yatırımcı grubuna kredi kartıyla ödeme ve taksit imkanı verilmiyor.

Hisselerin fiyatı ne olacak?

Hisse senetlerinin satış bedelleri, kesin talep döneminin sona ermesiyle elde edilecek yurtiçi ve yurtdışı toplam talebe bağlı olarak tespit edilecek. Ön talep ve kesin talep avantajları sadece yurtiçi yatırımcılar için geçerli olacak.




Kağıda basmak için tıklayın.

"Aktık, daha da aklandık"
Yimpaş Holding Yönetim Kurulu Başkanı Dursun Uyar, halka açılmalarının, "zaten ak" olan Yimpaş'ın daha da aklanması anlamına geldiğini söyledi.
Finans ve siyasetle demokrasi atbaşı
Amerikan finans çevrelerinin etkin yayın organı FORBES dergisi, "finans piyasaları demokratik değilse, siyasi demokratikleşmenin de istikrarlı olamayacağı" görüşünü ortaya attı.
TÜPRAŞ'IN KADERİ ZAMLARA BAĞLI
Tüpraş Genel Müdürü Hüsamettin Danış, kurumla ilgili TBMM KİT Komisyonu'na sunduğu bilgi notunda, kurumun kâr etmesinin akaryakıt ürünlerine yapılan zamma bağlı olduğunu belirterek, akaryakıt ürünlerine 1994 ve 1997 yılları arasında istenilen düzeyde zam yapılmadığı için, kurumun dört yılda toplam 1 milyar dolarlık zarar ettiğini bildirdi. Danış, akaryakıtta otomatik fiyatlandırmaya geçilmesinden sonra ise, kurumun 1998 yılında 112 trilyon liralık, 1999 yılında ise 333 trilyon liralık vergi öncesi kâr elde ettiğini kaydetti. Hükümetin enflasyon hedefini tutturabilmek için akaryakıt ürünlerine yapılan zam oranlarını aylık enflasyon oranı ile sınırlamasının, Tüpraş'ın mali yapısını olumsuz etkilediği belirtildi.

 


Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Kültür | Yazarlar
İnteraktif: Mesaj Formu | ABONE FORMU | İNTERNET TARAMA FORMU | KÜNYE | ARŞİV


Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED
Bu sitenin tasarım ve inşası, İNTERNET yayını ve tanıtımı, TALLANDTHIN Web tarafından yapılmaktadır. İçerik ve güncelleme Yeni Şafak Gazetesi İnternet Servisi tarafından gerçekleştirilmektir. Lütfen siteyle ilgili problemleri webmaster@tallandthin.com adresine bildiriniz...