YeniSafak.com “ Türkiye'nin birikimi... ” Ekonomi

 
Ana Sayfa...
Gündem'den...
Politika'dan...
Ekonomiden...
Dünya'dan...
Kültür'den...
Yazarlar'dan

  Arşivden Arama

 


Finans ve siyasetle demokrasi atbaşı

Amerikan finans çevrelerinin etkin yayın organı FORBES dergisi, "finans piyasaları demokratik değilse, siyasi demokratikleşmenin de istikrarlı olamayacağı" görüşünü ortaya attı.

Türkiye, sermayeye erişim konusunda 80 ülke arasında 66. sırada bulunuyor. Türkiye'nin puanı 3556. Son sayısında bu konuda bir değerlendirme yayınlayan Amerikan finans çevrelerinin etkin yayın organı FORBES dergisi, "finans piyasaları demokratik değilse, siyasi demokratikleşmenin de istikrarlı olamayacağı" görüşünü ortaya attı. FORBES, "Şayet bir ülke sermayeye erişim indeksinde yukarı doğru tırmanıyorsa bu ülkenin yatırım açısından daha istikrarlı olacağını beklemek yanlış olmayacaktır" yorumunda da bulundu. Dergi bu bağlamda, "Yabancı yatırımcılara paralarını Türkiye ya da Kenya gibi ülkelere yönlendirmesinler tavsiyesinde bulunmuyoruz.

Muhakkak ki bu ülkelerde de çok sayıda iyi yatırım aracı bulunmaktadır. Ancak bu ülkelerde finansal risk —örneğin İsrail ya da Güney Afrika'dan— daha yüksektir. Dolayısıyla sağlanacak avantaj da riskle orantılı bulunmalı, diğer bir deyişle diğer piyasalardan yüksek olmalıdır" görüşünü savundu. "Estonya'nın, sermaye piyasalarının açıklığı açısından Almanya, Kanada ve Japonya gibi devlerin önüne geçmiş olmasının takdir uyandırdığına" işaret eden FORBES, "bir ülkenin sermaye piyasaları ne oranda gelişiyorsa, yaşam düzeyinin de o oranda arttığına" işaret etti.

Yatırımcı korunmalı

"Bir ülkede yatırımcının korunmasının o ülkeye sermaye akışını hızlandırdığına" dikkat çeken dergi, "İsviçre ve Lüksemburg gibi ülkelerin finansal açıdan açıklık politikası izleyerek refaha eriştiklerini" vurguladı. Asya ve Latin Amerika ülkelerinin de mukayese edildiği değerlendirmede, "Asya ülkelerinin Latin Amerika'ya oranla çok daha gelişmiş bankacılık sistemi ve kredi piyasalarına sahip oldukları, bu nedenle de karşılaştıkları krizi daha kolaylıkla atlatabildikleri" savunuldu.

 


Kağıda basmak için tıklayın.

 

 

 


Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Kültür | Yazarlar
İnteraktif: Mesaj Formu | ABONE FORMU | İNTERNET TARAMA FORMU | KÜNYE | ARŞİV


Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED

Bu sitenin tasarım ve inşası, İNTERNET yayını ve tanıtımı, TALLANDTHIN Web tarafından yapılmaktadır. İçerik ve güncelleme Yeni Şafak Gazetesi İnternet Servisi tarafından gerçekleştirilmektir. Lütfen siteyle ilgili problemleri webmaster@tallandthin.com adresine bildiriniz...