YeniSafak.com “ Türkiye'nin birikimi... ” Gündem

 
Ana Sayfa...
Gündem'den...
Politika'dan...
Ekonomiden...
Dünya'dan...
Kültür'den...
Yazarlar'dan

  Arşivden Arama

 


Alemdaroğlu'na Sayıştay şemsiyesi

Sayıştay'ın İstanbul Üniversitesi'nin 1999 yılı hesapları için denetçi göndermeyerek bir skandal uygulamaya imza attığı ortaya çıktı. Karar yargısal denetimin siyasallaştığı kuşkusunu doğurdu.

İSTANBUL- Hakkındaki yolsuzluk ve usûlsüzlük iddiaları nedeniyle TBMM'de YÖK Araştırma Komisyonu kurulan İstanbul Üniversitesi Rektörü Kemal Alemdaroğlu'nun 1999 yılı hesaplarının incelenmesi için Sayıştay'ın bu yıl ilk kez olarak denetçi göndermediği ortaya çıktı. Skandal haber üniversite çevrelerinde şok etkisi yaptı. Edinilen bilgilere göre bu yıl İstanbul Üniversitesi hesaplarının denetimi yerinde değil merkezde yapılacak. Sayıştay denetçilerinin İstanbul Üniversitesi'nin 1998 yılı hesapları için geçen yıl yaptıkları incelelemelerde katma bütçeden inşaat ve diğer yapım işleri için yüzmilyarlarca lira fazla ödeme yapıldığı tespit edilmiş, bu ödemeler yapılan ikaz üzerine firmalardan geri tahsil edilmişti. Sayıştay'ın bu yıl teamüllere aykırı olarak İstanbul Üniversitesi'ne ilk kez denetçi göndermemesi, yargısal denetimin de siyasallaştırıldığı kuşkusunu doğuruyor.

Hangi kurum ve kuruluşa denetçi gönderilmesine Sayıştay Genel Kurulu'nun karar verdiği, hangi denetmenin gönderileceğine ise Sayıştay Başkanlığı'nın karar verdiği öğrenildi. Uzmanlar Türkiye'de 15-20 bin arasında saymanlık bulunduğunu, her yıl bunların en az 4-5 bininin yerinde denetimlerinin yapılabildiğini belirttiler. Büyük hesapların rutin olarak yerinde incelendiğini belirten uzmanlar, üniversitelerin ve belediyelerin en çok harcama yapan katma bütçeli kuruluşlar olduğuna dikkat çektiler.

Bayram değil seyran değil

TBMM adına yargısal denetim yapan Sayıştay'ın İstanbul Üniversitesi Bütçe Dairesi Başkanlığı'na rutin dışı olarak denetçi göndermemesi, Kemal Alemdaroğlu'nun kollandığı iddialarını gündeme getiriyor. İlk defa böyle bir uygulamanın gerçekleştiğini belirten uzmanlar, "Sayıştay'ın öne süreceği hiçbir gerekçenin izahı olamaz. Sayıştay her yıl düzenli ve periyodik olarak İstanbul Üniversitesi'ne denetçi gönderir. Bunun şimdiye kadar istisnası olmadı. Hangi güçler devreye girerek, bu kararın alınmasını sağladı? Çünkü Sayıştay yargısal denetim yapan bir organdır. Kimler Alemdaroğlu'nu gerçek bir yargısal denetimden kaçırıyor? İstanbul'daki çeşitli üniversitelerin hesaplarının

incelenmesi için bu yıl 30 kadar denetçi görevlendirildi. İstanbul Üniversitesi gibi katrilyonlara varan dev bütçeye sahip bir üniversitenin yerinden denetime tâbi tutulmaması skandal bir uygulamadır" dediler.

 


Kağıda basmak için tıklayın.

 

 

 


Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Kültür | Yazarlar
İnteraktif: Mesaj Formu | ABONE FORMU | İNTERNET TARAMA FORMU | KÜNYE | ARŞİV


Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED

Bu sitenin tasarım ve inşası, İNTERNET yayını ve tanıtımı, TALLANDTHIN Web tarafından yapılmaktadır. İçerik ve güncelleme Yeni Şafak Gazetesi İnternet Servisi tarafından gerçekleştirilmektir. Lütfen siteyle ilgili problemleri webmaster@tallandthin.com adresine bildiriniz...