YeniSafak.com “ Türkiye'nin birikimi... ” Politika

 
Ana Sayfa...
Gündem'den...
Politika'dan...
Ekonomiden...
Dünya'dan...
Kültür'den...
Yazarlar'dan

  Arşivden Arama

 


Komşulara terör uyarısı

MGK'nın Pazartesi günü yapılacak toplantısında, Suriye, İran, Yunanistan ve Ermenistan'ın PKK ve Hizbullah'a verdikleri destek masaya yatırılacak. MGK bildirisinde, komşuların uyarılması bekleniyor

ANKARA- Türkiye'de faaliyet gösteren terör örgütlerinin komşu ülkeler ve Batılı devletlerden aldığı destek, Milli Güvenlik Kurulu'nda masaya yatırılacak. MGK'nın 27 Mart Pazartesi günü yapılacak toplantısında, başta Suriye, İran, Yunanistan ve Ermenistan olmak üzere komşu ülkeler ile bazı Batılı devletlerin özellikle PKK ve Hizbullah'a verdikleri destek konusundaki bilgiler değerlendirilecek. MİT, Genelkurmay ve İçişleri Bakanlığı raporlarının değerlendirileceği toplantı sonrasında yayınlanacak bildiride, bazı komşu ülkelerin isim vermeden uyarılması bekleniyor. Hizbullah terörünün görüşüldüğü Ocak ayı toplantısından itibaren MGK öncesinde biraraya gelmeyi gelenek haline getiren askeri kanat, bu kez de Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hüseyin Kıvrıkoğlu'nun başkanlığında toplanarak durum değerlendirmesi yapacak. Askeri kanadın ön toplantısına kuvvet komutanları katılacak. Milli Güvenlik Kurulu, 27 Mart Pazartesi günü Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel'in başkanlığında Çankaya Köşkü'nde toplanıyor. Abdullah Öcalan'ın Türkiye'ye getirilerek yargılanmaya başlanması ve Hizbullah'ın önemli ölçüde çökertilmesinden sonra, gündemine ağırlıklı olarak terör ve güvenlik konularını alan MGK, Mart toplantısında da Türkiye'de faaliyet gösteren terör örgütlerinin dış ülkelerden aldığı siyasi ve maddi desteğe ilişkin bilgileri değerlendirecek.

Raporlar görüşülecek

Toplantıya sunulacak MİT, MGK ve İçişleri Bakanlığı raporlarında, Öcalan'ın yakalanmasından sonra etkinliği azalan PKK'nın, özellikle Suriye ve Yunanistan'dan destek gördüğüne dikkat çekiliyor. Raporlarda, Öcalan'ın yakalanmasından sonra, PKK'ya verilen desteğin "siyasi niteliğe dönüştüğü" belirtiliyor. PKK'ya destek veren komşu ülkeler arasında Rusya ve Ermenistan'ın da ismi geçiyor. Raporlarda, Ermenistan'ın PKK militanlarını topraklarında barındırdığı kaydediliyor. MGK'nın terör ağırlıklı gündeminde, Ocak ayında ortaya çıkarılan mezar evlerle Türkiye'yi sarsan Hizbullah terörü de ele alınacak. Sözkonusu raporlarda, Hizbullah'ın İran bağlantılarına ilişkin bilgiler yer alıyor. Operasyonlarda yakalanan militanların verdikleri ifadelere dayanan raporlarda, önde gelen Hizbullah militanlarının sık sık İran'a gidip geldikleri ve bu ülkede eğitim gördükleri belirtiliyor.

Batılı ülke yetkililerinin ziyareti

Toplantıda, Türkiye'nin AB'ye adaylığının açıklanmasından sonra Ankara'yı ziyaret eden Batılı ülke temsilcilerinin, Güneydoğu sorununa yaklaşımlarının da gündeme gelmesi bekleniyor. Batılı ülke yetkililerinin Güneydoğu sorunu ile insan haklarını özdeşleştirmelerinden ve resmi yetkililerden önce HADEP yöneticileri ile görüşmelerinden duyulan rahatsızlığın MGK'da dile getirileceği belirtiliyor.

 


Kağıda basmak için tıklayın.

 

 

 


Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Kültür | Yazarlar
İnteraktif: Mesaj Formu | ABONE FORMU | İNTERNET TARAMA FORMU | KÜNYE | ARŞİV


Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED

Bu sitenin tasarım ve inşası, İNTERNET yayını ve tanıtımı, TALLANDTHIN Web tarafından yapılmaktadır. İçerik ve güncelleme Yeni Şafak Gazetesi İnternet Servisi tarafından gerçekleştirilmektir. Lütfen siteyle ilgili problemleri webmaster@tallandthin.com adresine bildiriniz...