YeniSafak.com “ Türkiye'nin birikimi... ” Dünya

 
Ana Sayfa...
Gündem'den...
Politika'dan...
Ekonomiden...
Dünya'dan...
Kültür'den...
Yazarlar'dan
Spor'dan

  Arşivden Arama

 


İsrail: REZİL OLDUK

ASKERLERİNİ 22 yıldır işgal altında tuttuğu Güney Lübnan'dan çeken İsrail'de şiddetli bir tartışma başladı. Barak'a karşı ağır ithamlarda bulunan muhalefet Lideri Şaron, çekilmenin tam bir hezimet olduğunu, geride büyük miktarda silah ve malzeme bırakılmasının büyük bir hata olduğunu söyledi.

TEL AVİV- Lübnan'dan hızla geri çekilmenin getirdiği ilk şoku atlatan İsrail, "Bu bir zafer mi yoksa hezimet mi?" tartışmasına başladı. Muhalefet Lideri Ariel Şaron, önceki gün Kiryat Şimona'da yapılan parlamento oturumundaki konuşmasında, Başbakan Ehud Barak'ı ağır ifadelerle eleştirdi. Geri çekilmenin tam bir hezimet olduğunu dile getiren Şaron, geride büyük miktarda silah ve malzeme bırakılmasının büyük bir hata ve ihmalkarlık olduğunu belirterek, "10 aydır Lübnan'dan geri çekilme hazırlığı yapılıyordu bu konuda niçin gerekli önlemler alınmadı?" diye sordu. Bu arada muhalefetin geri çekilme konusunda parlamentoya bir soru önergesi sunmaya hazırlandığı bildirildi. Uzun süredir geri çekilmeyi isteyen sol çevreler ise, "Önemli olan başka bir ülkenin topraklarından geri çekilmiş olmamız" görüşünü savunuyor.

'Hizbullah'la başedemedi'

Ancak özellikle geri çekilme sonrasında evleri ön cephede Hizbullah ile karşı karşıya kalan Kuzey sınırındaki İsrailliler, Barak'ı Hizbullah ile başedememek ve teslimiyetçilikle suçluyor. İsrail'de büyük ağırlığı olan emekli generaller ise, "Rezil olduk, bu aşağılayıcı bir geri çekilmedir" derlerken, bunun gurur meselesinden çok bir güvenlik endişesi olduğunun altını çiziyor. Bu çevrelere göre, İsrail askerlerinin her şeyi arkada bırakarak kaçmalarıyla "güçlü İsrail ordusu imajı" kayboldu. Generallere göre, Filistinliler, Hızbullah'ın zaferine özenerek, "Barış görüşmeleriyle değil savaşarak topraklarımızı geri alalım" düşüncesiyle yeniden intifada başlatacak.

Yeni güç savaşı: İran-Suriye yarışı

İsrail'in alalecele geri çekilmesiyle bölgede otorite yarışı başladı. İsrail'in apar topar çekilmesini takiben bölgeye yönelik ziyaretler, güç kavgasının kimlerin arasında geçeceği de kendini belli ediyor. İran Dışişleri Bakanı Kemal Harrazi'nin ani ziyareti, G. Lübnan'ın kontrolü konusunda İran ile Suriye arasında bir yarışın başladığını simgeliyor. Fırsatı değerlendiren Hizbullah'ın köylere yerleşmesi güç dengeleri açısından önemli bir işaret olarak değerlendiriliyor.

Suriye'nin İsrail'in tek taraflı çekilmesine karşı çıkmasının özellikle bölgedeki güç savaşı açısından değerlendirilmesi gerektiğini belirten diplomatlar, İran'ın Güney Lübnan üzerine planlar yaptığını ileri sürüyorlar. Önümüzdeki günlerde iyice alevlenmesi beklenen rekabet Şam ile Tahran arasında yeniden başlayan diplomatik yakınlaşma açısından bir tehdit olarak görülüyor.

'ŞEBAA İÇİN SAVAŞIRIZ'

BEYRUT- Hizbullah, Suriye sınırındaki Şebaa çiftliklerinden çekilmemesi halinde İsrail'e karşı savaşmaya hazır olduğunu açıkladı. Hizbullah'ın siyasi büro başkanı Muhammed Raad, "Şebaa çiftlikleri Lübnan'ındır ve bu bölgeyi geri almak için güç kullanarak direnmeye söz verdik. İsrail yarın değil, bugün Şebaa'dan çekilmeli" dedi. Raad, İsrail'in Lübnan'a saldırması halinde, Hizbullah üyelerinin İsrail yerleşim birimlerini vuracağı uyarısında da bulundu.

TAHRAN'DAN ANİ ATAK

BEYRUT- Lübnan'ı ziyaret eden İran Dışişleri Bakanı Kemal Harrazi, önceki gece başkent Beyrut'ta Hizbullah lideri Şeyh Hasan Nasrallah ile görüştü. Hizbullah'tan yapılan açıklamada, Beyrut'un güneyindeki örgüt merkezinde yapılan görüşmede, İsrail'in Güney Lübnan'dan çekilmesi konusunun ele alındığı belirtildi. Lübnan'a önceki gün gelen Harrazi, "Lübnan halkının ve İsrail'e karşı direnişin zaferini paylaşmak için" bu ülkeye geldiğini söylemişti. Lübnan Devlet Başkanı Emile Lahud ile görüşen Harrazi dün Suriye'nin başkenti Şam'a geçti.




Kağıda basmak için tıklayın.

Çeçenler 66 Rus askerini avladı
Rus askeri kaynakları, Çeçen komutanların bir hafta içinde Dağıstan'a saldıracaklarını iddia etti
Sezer Tahran'a gitmeli
RUSYA Devlet Başkanı Putin'in Orta Asya'da atağa geçmesi ve birçok projeye İran'la birlikte girişmesi karşısında Cumhurbaşkanı Sezer'in İran'a gitmemesi Türkiye'ye, bilhassa Orta Asya'da çok şey kaybettirecek.
CIA kendi binasını bile koruyamadı
WASHINGTON- ABD Kongresi'nin, çeşitli hükümet kuruluşlarındaki güvenlik önlemlerini incelemek için oluşturduğu komitenin araştırma ekibi, Dışişleri ve Adalet bakanlıkları, Savunma Bakanlığı ile FBI ve CIA'e yanlarında silah bulunduğu halde sahte kimlikle girmeyi başardı. Adalet Bakanı Janet Reno, ekibin çeşitli kurumlara girmekte gösterdiği başarıdan hayrete düştüğünü, ancak zayıf yönleri ortaya çıkarmaktan çekinmemenin çok olumlu bir davranış olduğunu söyledi. İki Kongre araştırmacısının, polis kimliğiyle iki kez Adalet Bakanlığı'na girmeye çalıştığı ve bu kişilerin geri çevrildikleri belirtildi. Ancak bir otomobille girişe gelen sahte polisler, silahlarıyla birlikte içeri alındılar. Araştırma ekibi, diğer kurumlarda da benzer şekilde içeri girmeyi başardı.

Avrupa'dan Bakü'ye hayır, Erivan'a evet
BAKÜ- Avrupa Konseyi Parlamento Asamblesi (AKPA) Hukuk ve İnsan Hakları Komitesi, Azerbaycan'ın komusyona üyelik başvurusunu reddetti. Toplantıya katılan siyasi uzmanların çoğu Azerbaycan'ın üyeliğine karşı çıkarak, Ermenistan'ın başvurusunun ele alınmasını istedi. Üyeler, "Bakü yönetimi AK üyeliğine hazır değil. Kafkasya bölgesinde, teşkilata katılabilecek tek devlet Ermenistan'dır" diye konuştular. Bakü yönetimi ise, AKPA Hukuk ve İnsan Hakları Komitesi'nin son toplantısınında alınan kararı, Azerbaycan'a yönelik baskı şeklinde niteledi. Azerbaycan Meclis Başkan Yardımcısı Arif Rahimzade, "Azerbaycan'ın İslam ülkesi olması sözkonusu kararı etkiledi. Avrupa'nın Azeri-Ermeni ayırımı doğaldır. Türkiye'yi bile yıllardır üyeliğe kabul etmiyorlardı"dedi.

 


Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Kültür | Yazarlar | Spor | Bilişim
İnteraktif: Mesaj Formu | ABONE FORMU | İNTERNET TARAMA FORMU | KÜNYE | ARŞİV


Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED
Bu sitenin tasarım ve inşası, İNTERNET yayını ve tanıtımı, TALLANDTHIN Web tarafından yapılmaktadır. İçerik ve güncelleme Yeni Şafak Gazetesi İnternet Servisi tarafından gerçekleştirilmektir. Lütfen siteyle ilgili problemleri webmaster@tallandthin.com adresine bildiriniz...