YeniSafak.com “ Türkiye'nin birikimi... ” Kültür

 
Ana Sayfa...
Gündem'den...
Politika'dan...
Ekonomiden...
Dünya'dan...
Kültür'den...
Yazarlar'dan
Spor'dan

  Arşivden Arama


Nerede eski gladyatörler

'BİLGİSAYAR icat oldu mertlik bozuldu' dedirtecek cinsten teknolojik atraksiyonlara yer verilse de Ridley Scott'ın Gladyatör'ü etkileyici bir film.

Yaşı gereği sinema tarihinin klasiklerinden sayılan Gladyatör filmlerini izleyemeyenler gişe rekorları kıran zamane gladyatörünün filmiyle bu türün de tadına bakmış olacaklar Ridley Scott'un sayesinde. 'Bilgisayar icat oldu mertlik bozuldu' dedirtecek cinsten teknolojik atraksiyonlara yer verilse de hakkını yemeyelim etkileyici bir film. Ne de olsa Oscar'a aday gösterilen "Thelma&Louise" ve hikâyesi, görüntüleri ve müziğiyle kolay kolay hafızalardan silinmeyen 1492 gibi filmlerin yönetmeninin elinden çıkmış. Yakın zamanda Köstebek'te izlediğimiz Russell Crowe başarılı bir oyunculuk çıkarmış (gerçi hep mesaisini bitirip eve dönmeyi düşünen memur edasında, etliye sütlüye dokunmak istemez bir tavırda ortada dolaştığı için bir türlü 'kahraman' olduğu hissini uyandırmadı bende.

Prodüksiyon anlamında hiçbir masraftan kaçınılmamış, film için Malta'da Roma İmparatorluğu'nun kalbi sayılan Colosseum, üçte bir boyutlarında yeniden inşa edilmiş, savaş sahneleri için çok uğraşılmış -içiçe geçen görüntüler ve ağır çekimlerle seyircinin gözünü yormayı amaçlıyordu bu planlar sanırım, belki de yönetmenin estetik, sanatsal bir kaygısı vardı bilemiyorum-, üstelik sürekli kamereya sıçrayan kan, dehşet ve vahşet filan da fazlasıyla var Gladyatör'de...

Ölüme çok yaklaştığını hisseden Roma İmparatoru Marcus Aurelius (Richard Harris)'in bütün hayali Roma'nın yönetimini senatoya devretmek ve ülkenin demokrasiyle yönetilmesini sağlamaktır. Ancak tahta geçmek için sabırsızlanan oğlu Commodus, İmparator'la aynı fikirde değildir. Ona göre halk için hiçbir şey yapmaya gerek yoktur. Romalılar ayak takımıdır ve onları oyalayacak oyunlar olduğu sürece iktidarı elinde tutmak ve o halk üzerinde istediği oyunları oynamak mümkündür.

GLADYATÖR

Yönetmen:Ridley Scott
Oyuncular:Russell Crowe,Joaquin Phoenix,Connie Nielson
Senaryo:David H. Franzoni,John Logan,William Nicholson

Gülcan TEZCAN


Kağıda basmak için tıklayın.

O edebiyatın soluğuydu

Üniversite şenlikleri Trakya Üniversitesi'nin şenlikleri kapsamında düzenlenen, "Yöresel Kıyafetler Defilesi" izleyicilerden büyük ilgi gördü. Üniversitenin Ayşekadın Kampüsü'nde gerçekleşen programda Trakya, Kafkas, Bingöl, Diyarbakır, Karadeniz, Silifke, Adıyaman, Ege, Tokat, Artvin, Bindallı, Şanlıurfa ve Gaziantep yöresel kıyafetleri, öğrenciler tarafından mani ve müzik eşliğinde sergilendi. Defileden önce bir konuşma yapan Halkbilim Topluluğu'ndan,Trakya Üniversitesi öğrencisi Gülay Özpolat, kaybolmaya yüz tutan değerlere sahip çıkmak, onları öğrenmek ve öğretmek amacıyla "Halkbilim Topluluğu"nu kurduklarını bildirdi. Özpolat, "Yöresel kıyafetlerimizi tanıtarak geçmişten bugüne köprü kurmak ve Anadolu insanının yaratıcılığını sergilemek için bu defileyi düzenledik" dedi.
Necip Fazıl şiirleriyle anıldı Türk edebiyatının en büyük şairlerinden biri olan Necip Fazıl Kısakürek, vefatının 17. yıldönümünde İstanbul Büyükşehir Belediyesi Gösteri Merkezi'nce hazırlanan bir programla anıldı. Muammer Karaca Tiyatrosu'nda gerçekleşen program, Necip Fazıl'ın şiirlerinden oluşan dramatizasyon gösterisi biçiminde sunuldu. Necip Fazıl'ın "Canım İstanbul" adlı şiiriyle başlayan dramatizasyon "Sakarya" adlı şiirinin okunmasıyla sona erdi. İzleyicilerden yoğun ilgi gören dramatizasyonda Üstün İnanç, Harun Yöndem, H. Hüseyin Karabağ, Caner Bilginer, Sündüs Özdemir, Murat Cahit Cıngı gibi sanatçılar yer aldı.


Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Kültür | Yazarlar | Spor | Bilişim
İnteraktif: Mesaj Formu | ABONE FORMU | İNTERNET TARAMA FORMU | KÜNYE | ARŞİV


Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED
Bu sitenin tasarım ve inşası, İNTERNET yayını ve tanıtımı, TALLANDTHIN Web tarafından yapılmaktadır. İçerik ve güncelleme Yeni Şafak Gazetesi İnternet Servisi tarafından gerçekleştirilmektir. Lütfen siteyle ilgili problemleri webmaster@tallandthin.com adresine bildiriniz...