YeniSafak.com “ Türkiye'nin birikimi... ” Gündem

 
Ana Sayfa...
Gündem'den...
Politika'dan...
Ekonomiden...
Dünya'dan...
Kültür'den...
Yazarlar'dan
Spor'dan

  Arşivden Arama

 


MAli Suçları Araştırma Kurulu Başkanı Coşkun:
60 milyon $'a el koyduk

Karapara kapsamında 60 milyon dolarlık bir sermaye üzerinde tedbir kurdurduklarını belirten MASAK Başkanı Nejat Coşkun, üstü kapalı olarak Emniyet'i de eleştirerek, teşkilatın karaparanın asıl sahiplerinin kaçmasına neden olduğunu vurguladı.

ANKARA- Son günlerde istenilen düzeyde başarılı olup olmadığı tartışma konusu olan Mali Suçları Araştırma Kurulu (MASAK), kurulduğu tarihten bu yana kapılarını ilk kez basına açtı. Bir grup gazeteciyi özel olarak davet eden MASAK Başkanı Nejat Coşkun, bugüne kadar karaparayla ilgili 277 dosyayı incelediklerini, incelemesi tamamlanan dosyalardan 32'si hakkında ise suç duyurusunda bulunulduğunu bildirdi. Coşkun, karapara kapsamında bugüne kadar 60 milyon dolarlık sermayeye el konulduğunu vurguladı.

Mali Suçları Araştırma Kurulu (MASAK), faaliyete geçtiği Şubat 1997 tarihinden bu yana ilk kez kapılarını basına açtı. MASAK Başkanı Nejat Coşkun ve başkan yardımcıları, bir grup basın mensubuna kurum çalışmaları hakkında yaklaşık 5 saat bilgi verdi. Coşkun, bugüne kakdar kurula, 568 şüpheli işlem bilgi formu, 314 adet de ihbar olmak üzere toplam 872 adet bildirim geldiğini ifade ederek, bu bildirimlerden 277 adedinin incemele kapsamına alındığını kaydetti. Coşkun, 277 dosya içinden incelenmesi tamamlananlardan 32'si hakkında suç duyurusunda bulunulduğunu belirtti. Coşkun, karapara ile mücadele kapsamında bugüne kadar yaklaşık 60 milyon dolarlık sermayeye el konulduğunu da bildirdi.

Çakıcı ile ilgili geniş operasyon...

MASAK'ın halen üzerinde çalıştığı dosyalar hakkında da bilgi veren Coşkun, 55. hükümetin yıkılmasında büyük rol oynayan Alaaddin Çakcı ile ilgili geniş kapsamlı bir incemelenin sürdürüldüğünü vurguladı. Coşkun, gizlilik ilkesi kapsamında, dosya ile ilgili geniş kapsamlı bir bilgi veremeyeceğini ifade ederek, ancak Çakıcı'nın tüm ilişkilerinin mercek altına alındığını vurguladı. Coşkun ayrıca, Aslıtürk hakkındaki incelemenin sürdürüldüğünü, Anadolu Aslanları ile ilgili geniş çaplı inceleme başlattıklarını, Hüseyin Baybaşin, Ömer Lüftü Topal ile ilgili incemeleri de tamamladıklarını kaydetti. Coşkun, PKK'nın mali kaynakları konusunda da incemeler yapıldığını vurguladı.

Coşkun, Maliye Bakanı Sümer Oral'ın, akrabası olması nedeniyle, Orhan Aslıtürk ile ilgili dosyanın aksamasının sözkonusu olmadığını belirterek, "Sayın Bakan istese de dosyayı engelemeyez. Çünkü, karapara ile ilgili yaklaşık altı ayrı denetim grubu incemele yapıyor. Ve bu grupların her biri başka bakanlara bağlı. Aslıtürk ile ilgili incemelede ise Barbaros Holding ile ilgili rapor tamamlandı, alt şirketlerle ilgili incemeler devam ediyor" dedi.

Emniyete üstü kapalı eleştiri

İçişleri Bakanlığı'na bağlanması gündemde olan MASAK'ın, Maliye Bakanlığı bünyesinde kalmasının daha doğru olacağını ifade eden Coşkun, üstü kapalı olarak Emniyet teşkilatını da eleştirerek, emniyetin kurye niteliğindeki sanıkları televizyonları çıkarıp, karaparın asıl sahiplerinin kaçmasına neden olduğunu söyledi.

MİT başta olmak üzere, istihbarat teşkilatları ile büyük bir uyum içinde çalıştıklarını ifade eden Coşkun, bir karapara aklama örneği de verdi. Coşkun'un verdiği bilgiye göre, dört kişilik bir grup, Kıbrıs'taki bir off-shore bankada bulunan karaparalarını teminat göstererek Türkiye'deki bir bankadan kredi çekiyorlar ve krediyi ödemeyerek, Kıbrıs'taki paranın aracı banka tarafından Türkiye'ye gelmesini sağlıyorlar. Coşkun, sözkonusu olayladaki karapara tutarının 5.2 milyon dolar olduğunu vurguladı.

Hüseyin ÖZAY


Kağıda basmak için tıklayın.

İnfaz timi tatbikatta
Hizbullah'ın infaz timine suç bölgesi İçel'in Tarsus ilçesinde yer gösterme tatbikatı yaptırıldı. İnfaz timinin üç üyesi cesetleri nereye gömdüklerini hatırlayamadı.
Güneydoğu'da bahar
BİR grup gazeteciyi Güneydoğu turuna çıkaran Genelkurmay, bölgede askerin yaptığı çalışmaları gösterdi. Basın turuna katılanlar zaman zaman ilginç olaylara tanık oluyor.
SOLUN ARTİSTLERİ

Yasaklı öğretmen sınavı 16 Temmuz'da yapılacak öğretmen alım sınavına başvurular Pazartesi günü sona erecek. Sınava girmek için başörtülü fotoğraf verenlerin başvurusunun geçersiz sayılacağı bildirildi.

Yönden, Konca Kuriş'i kaçırmış
ADANA- Adana'da, Hizbullah'ın kullandığı Mithatpaşa Mahallesi'ndeki hücre eve düzenlenen operasyonda yaralı olarak ele geçirilen ve sorgusu tamamlandıktan sonra DGM'ye sevk edilen Ali Rıza Yönden tutuklandı. Dün hakkında düzenlenen evrakla Adana DGM'ye sevk edilen Yönden (28), tutuklanarak Kürkçüler E-Tipi Kapalı Cezaevi'ne konuldu. Bu arada örgüt evinde yapılan aramada ele geçirilen, bir adet kalaşnikof otomatik silah, 2 yarı otomatik tabanca, bu silahlara ait bol miktarda mühimmat, örgütsel dokümanlar ve bir adet sahte kimlik, basın mensuplarına gösterildi. Yaralı ele geçirilen Ali Rıza Yönden'in daha önce oturduğu merkez Yüreğir ilçesi Kiremithane mahallesindeki evde yapılan aramada silah ve mühimmat saklamak için yapılan "zula" tabir edilen yerlerin de belirlendiği kaydedildi. Ali Rıza Yönden'in, Ahmet, Salman ve en son olarak Ziya adını kullandığı, üzerinde de Hafız Karadaş adına düzenlenmiş sahte kimlik çıktığı bildirildi. Yöndem'in, Mersin'de Konca Kuriş'in kaçırılması, Antalya'da soyadı belirlenemeyen Ahmet adlı kişinin, Mersin'de de Abdülhaluk Önen'in öldürülmesine olayına karıştığı belirtildi. Öte yandan Ali Rıza Yönden'in, DGM savcısı gözetiminde, Mersin'e götürülerek yer göstermesi yaptırıldığı öğrenildi.

 


Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Kültür | Yazarlar | Spor | Bilişim
İnteraktif: Mesaj Formu | ABONE FORMU | İNTERNET TARAMA FORMU | KÜNYE | ARŞİV


Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED
Bu sitenin tasarım ve inşası, İNTERNET yayını ve tanıtımı, TALLANDTHIN Web tarafından yapılmaktadır. İçerik ve güncelleme Yeni Şafak Gazetesi İnternet Servisi tarafından gerçekleştirilmektir. Lütfen siteyle ilgili problemleri webmaster@tallandthin.com adresine bildiriniz...