T ü r k i y e ' n i n   B i r i k i m i

D Ü N Y A

Amerika tuzağa düşüyor

Bush'un, "Haçlı Seferi" sözünü eleştiren The Independent yazarı Fisk, "Müslümanları kızdırmak için bundan uygun bir kelime bulunamazdı" diye yazdı ve ABD'nin bu savaşta yalnız kalacağını belirtti.

The Independent gazetesinin yazarlarından Robert Fisk, Afganistan topraklarında başlayacak bir savaşın tehlikelerine dikkat çekti. ABD Başkanı George Bush'un, Haçlı Seferleri'nden sözetmesine değinen yazar, "Müslümanları kızdırmak için daha uygun bir kelime bulmak zor olurdu. Ama eğer bunu Afganistan'da yürütmeyi düşünüyorsa, ABD Vietnam'dan daha yüklü ve daha masraflı bir askeri kampanyayla karşılaşacak. Bin Ladin'i ele geçirmek için kara birliklerine gerek olabilir; ama bu birlikler, Sovyet işgal kuvvetlerinin bıraktığı ve topraklarının yüzde 80'inde dünyadaki mayınların onda birini barındıran bir ülkeye girecekler" ifadesini kullandı.

ABD yalnız kalacak

Afganistan'ı işgal etmek isteyen kimsenin arkadaşlara ihtiyaç duyacağını yazan Fisk, "Ruslar komünist hükümet Babrak Karmal'a sahipti. Ancak, Taliban'ın tek ciddi muhalifi Ahmed Şah Mesud'un Arap intihar bombalarıyla 9 gün önce öldürülmesiyle, ABD'nin yabancı ordular mezarlığında tek bir arkadaşı kalmadı. O zaman, Amerikalılar sadece cruise füzeleri ile mi bir saldırı planlıyor? Nairobi ve Dar-us Selam'daki Amerikan Büyükelçiliklerinin bombalanmasının ardından, Bin Ladin'in kamplarına 70 füze attılar. Kampların nerede olduklarını tabii ki biliyorlardı, çünkü Afgan-Rus savaşı sırasında o kamplar CIA tarafından inşa edilmişlerdi. Ancak, Ladin'e dokunmadılar. Şimdi, Ladin'in yaşadığı bölgelere inmek için paraşüt ünitelerini kullanmayı mı planlıyorlar?" diye sordu.

Fisk, yazısında şu cümlereri kullandı: "Bugün, Afganistan'da 10 milyondan fazla mayın var. Tarlalarda, dağ yataklarında, yollarda, büyük şehirlerin civarında, sulama kanallarında... Ortalama olarak hergün 20 ile 25 arasında Afgan erkeği, kadını ya da çocuğu mayınlarla havaya uçuyor. Sadece son 10 yıl içinde, mayınlara 73 bin sivil kayıp verildi. Askeri saldırı, bu durumda bir mayın temizleme uzmanı ordusunun yanısıra, bir askeri hücum birliğinin, dünyanın en zor topraklarında, saldırı altında, yolları Amerika ve müttefikleri için güvenli hale getirecek mayın temizleme uzmanlarına da ihtiyacı olacaktır. Afganistan'ın 29 bölgesinden 27'si mayınlarla kaplı. 10 yıllık zalim işgalleri sırasında, Ruslar, "güvenli bölgelere" binlerce mayın yerleştirdi, Afganistan'ın havaalanlarına, hükümet binalarına... Ülkede çalışan batılı sivil kuruluşları, iki yıl önce yaptıkları bir araştırmada, Afganistan'daki 10 milyonu mayını temizlemede yapılacak çalışmalarda, bir mayını temizleme bedelinin 80 pound, ve bir mil kare (259 hektar) alanın mayınlardan arındırılması için 45 gün gerekeceği tahmininde bulunulmuştu. Hiçbir asker bu alanda yürüyemez."

Ancak harabeleri bombalar

Pakistan, kendi askerlerinin bir sefere katılmasına izin vermeyeceğini açıkladı bile. Eğer Amerikalılar Müslüman Afganistan'ı işgal etmeye gelirlerse, hissedilen rahatsızlığın iç savaşa dönüşme ihtimali kuvvetli görünüyor. Batılı bir ordunun geçeceği sınır bölgeleri Taliban'a sadık kişiler tarafından tutulmuş durumda. Sınırın Pakistan tarafında, sadece muhtemel mücahitlere değil, Çeçen ve Tacik savaşçılara da eğitim veren 2 bin Taliban medresesi bulunuyor. Amerikalılar, Afganistan'a girse bile, mermileri ancak harabelerin üstüne işleyecektir. Bush'un, 'onları inlerinden bulup çıkartacağız' şeklindeki uygunsuz ifadesini kullanamadılar.

Bush'un 'Haçlı Seferi', ülkenin içinde hiçbir dostu olmaksızın, dağlarda ve şehirlerdeki 10 milyon mayın da göz önüne alındığında çok tehlikeli görünüyor. ABD'nin artık kazalardan korkmadığı belirtiliyor. ABD, kayıpları kabul etmek zorunda. Haklı gibi gözüküyor."


 
Çin ve Rusya'dan rest
Pekin ve Moskova, ABD'nin Afganistan'a yönelik operasyonunun BM Güvenlik Konseyi kararına ve kesin kanıtlara dayanmasını ve uluslararası hukuku ihlal etmemesini istedi.
Afganistan yıkılsa vermeyiz
Saldırılardan sorumlu olduğu kanıtlanmadan Bin Ladin'i vermeyeceklerini açıkça ilan eden Afgan uleması, "Biz daha önce onların İngiliz dedelerini ve Rus kardeşlerini yendik" dedi.
Afganistan'ın komşuları diken üstünde
İsrail saldırıları durdurdu
Arafat'ın tek taraflı ateşkes ilanına karşılık olarak İsrail de Filistinlilere yönelik askeri operasyonlarını durdurduğunu açıkladı. İsrail Savunma Bakanlığı'nın bu açıklamasının ardından, İsrail Dışişleri Bakanı Şimon Peres de, Filistin lideri Yaser Arafat'la görüşme zamanı geldiğini söyledi. İsrail Savunma Bakanlığı sözcüsü Yarden Vatikay, operasyonların Savunma Bakanı Binyamin Ben Eliezer'in emriyle durdurulduğunu söyledi. Sözcü, "Operasyonlar durduruldu, ancak ordu saldırılara karşılık verme hakkını saklı tutmaktadır" dedi. Ordu tarafından yapılan açıklamada, "Filistin yönetiminin denetimindeki topraklarda bulunan güçlerin, bu bölgelerden tamamen çekileceği kaydedildi. Bu arada, İsrail ordusunun Cenin civarında işgal ettiği topraklardan çekildiği bildirildi. Filistinli güvenlik yetkilileri, İsrail ordusunun Batı Şeria`nın kuzeyindeki Cenin kenti civarındaki Filistin kontrolündeki topraklardan çekildiğini kaydettiler.
19 Eylül 2001
Çarşamba
 
Künye
Temsilcilikler
Reklam Tarifesi
Abone Formu
Mesaj Formu
Ana Sayfa | Gündem | Politika| Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon| Hayat| Arşiv
Bilişim
| Aktüel | Dizi | Röportaj | Karikatür

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED