T ü r k i y e ' n i n   B i r i k i m i

P O L İ T İ K A

Anayasa 'idam'a takıldı

Anayasa değişikliği paketi, "idam cezasının kaldırılması"na takıldı. DYP lideri Çiller, "Bu ortamda idam cezası kaldırılamaz" derken, MHP'li Köse, "Anayasa'dan kalksın ama TCK'da kalsın" dedi

DYP, 37 maddelik Anayasa değişikliği paketinden desteğini çekti. DYP lideri Tansu Çiller, "Bir bölümüne yeniden bakmak ihtiyacı hasıl olmuştur. Bu ortamda idam cezası kaldırılmamalıdır" dedi. MHP Grup Başkanvekili İsmail Köse de, 37 maddeden "iskonto" yapılması taraftarı olmadıklarını belirterek, idam, af ve uluslararası sözleşmelerle ilgili hükümlerin değişmemesi yönünde duyumlar aldıklarını söyledi.

Çiller: İdam kaldırılmamalı

ABD'den önceki gün dönen Çiller, gazetecilerle parti genel merkezinde sohbet toplantısı yaptı. TBMM Anayasa Komisyonu'nun bugün görüşeceği 37 maddelik Anayasa değişikliği paketine verdikleri desteği çektiklerini açıklayan Çiller, "TBMM'nin tatile girmesinden önce hükümete Anayasa değişikliğinin yapılması yönünde öneride bulunmuştuk. Ancak verdiğimiz fırsatı kullanamadılar. Bunların bir bölümüne yeniden bakma ihtiyacı hasıl olmuştur. Türkiye bu ortamda idam cezasını kaldırmamalıdır. Hükümet Öcalan'ın idam kararını da bugün hemen Meclis'e indirmelidir. Bin Ladin teröristse Öcalan da teröristtir" diye konuştu.

DYP'li hükümet arayışı

DYP lideri Çiller ayrıca, "ülkeyi enkazdan çıkarmak amacıyla", TBMM'de DYP'nin de içinde bulunacağı yeni bir hükümet yapılanması çalışacaklarını da açıkladı. Çiller, tutum değişikliğinin gerekçesini de şöyle açıkladı: "DYP'nin hükümete girme değil ülkeyi enkazdan çıkarma isteği vardır. Hükümete girmek intiharla eşdeğer. Bu hükümetin bir an önce gitmesi için ne gerekiyorsa bunu yapmaya hazırız. Türkiye ateşe gidiyor, ülke hükümetsiz."

MHP: Tavrımız müsbet olacak

MHP Grup Başkanvekili İsmail Köse de, idam, af ve uluslararası sözleşmelerle ilgili hükümlerin Anayasa'da olduğu gibi muhafaza edilmesi yönünde duyumlar aldıklarını söyledi. Gazetecilerin sorularını cevaplayan Köse, "Bizim, 37 maddeden iskonto yapmak gibi bir niyetimiz yok. İdam cezası TCK'da kalabilir. Değişiklik paketinde çekincelerimiz olmasına rağmen Anayasa Komisyonu'nda müspet tavrımızı tüm milletimiz görecektir. Ama aldığımız duyum şöyle: İdamın 87. Madde'de aynen korunması ve 14. Madde'deki afla ilgili hükümlere dokunulmaması ve uluslararası sözleşmelere ilişkin 90. Madde'de herhangi bir değişiklik yapılmasına ilişkin bir duyum aldık. Ama bu duyumların ne derece doğru olduğunu ancak bugün öğrenme fırsatımız olacak." Köse, "duyumun kaynağına" ilişkin sorulara da "bilmiyorum" karşılığını verdi.

MHP'nin ayrıca, "milletlerarası anlaşmaların yasaların üstünde" olmasını öngören düzenleme konusunda ortakları ile görüş birliği bulunmadığı belirtiliyor.

Kim ne çekince öne sürüyor?

Bu arada, hükümet ortağı partilerin Anayasa Komisyonu'ndaki üyeleri, Cumhurbaşkanı Sezer, Genelkurmay ve Anayasa Mahkemesi'nin Anayasa değişiklikleri konusundaki talepleri konusunda yaptıkları toplantılarda bir sonuca varamadılar. Toplantılarda, Meclis Uzlaşma Komisyonu'ndan geçen metnin Meclis Anayasa Komisyonu'nda olduğu gibi ele alınmasını kararlaştırıldı.

Cumhurbaşkanı Sezer, milletvekili, bakan ve başbakanların dokunulmazlıklarını düzenleyen maddelerle, konut dokunulmazlığını düzenleyen 21. maddenin yeniden ele alınmasını istiyor. Anayasa Mahkemesi Başkanlığı ise Yüce Divan yargılamalarının kendilerinden alınarak Yargıtay Davalar Genel Kurulu'na verilmesini istiyor.

Genekurmay da, 13 ve 14. maddelerde bazı düzenlemeler yapılarak, "bölücülüğü teşvik" suçunun anayasaya konmasını öneriyor. Genelkurmay ayrıca, MHP gibi, düşünceyi ifade etme konusunda Türkçe'nin dışında diller kullanılmasını yasaklayan 26. maddenin de korunmasından yana.

 
Erdoğan ve Kutan'dan destek
Tayyip Erdoğan ve Recai Kutan, "Anayasa mutlaka değişmeli" dedi
Yılmaz: Terör oluyor diye özgürlükten vazgeçmeyiz
ANAP lideri Yılmaz, terörle mücadele uğruna bireysel özgürlüklerden vazgeçilemeyeceğini belirterek, "Ancak geçici fedakarlıklar olabilir. Ama bu da kalıcı olamaz" dedi.
'Haçlı Seferi' sözü bilinç altı ifadesi
SP Genel Başkan Yardımcısı psikiyatrist Prof. Bekaroğlu, Bush'un 'Haçlı Seferi'nden bahsetmesini "bilinçaltındaki duyguların yansıması" diye değerlendirdi.
Ecevit: 23 madde AB için çok önemli
Başbakan Bülent Ecevit, Anayasa değişikliği paketinde özellikle 23 maddenin AB için önemli olduğunu söyledi. DSP Grup toplantısında konuşan Ecevit, Anayasa değişikliği paketinin Meclis'te kabul edilmesinin iktidar ve muhalefet partilerinin ortak başarısı ve kıvancı olacağını ifade ederek, 37 maddelik paketin 23 maddesinin AB'ye katılım süreci açısından büyük önem arzettiğini vurguladı. Ecevit, Anayasa değişiklik paketinin kısa zamanda kesin çözüme kavuşturulacağına inandığını da vurguladı. Ecevit, idam cezası ve egemenlik hakkını düzenleyen maddelerin değişiklik paketinden çıkarılmasıyla ilgili haberler üzerine de, "Bana öyle bir haber gelmedi. Daha Anayasa Komisyonu çalışmaya başlamadı" şeklinde konuştu.

19 Eylül 2001
Çarşamba
 
Künye
Temsilcilikler
ReklamTarifesi
AboneFormu
MesajFormu
Ana Sayfa | Gündem | Politika| Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon| Hayat| Arşiv
Bilişim
| Aktüel | Dizi | Röportaj | Karikatür

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED