T ü r k i y e ' n i n   B i r i k i m i

K Ü L T Ü R

Beyazperde çiçekleniyor

Birkaç istisnanın dışında tekrarlar ve vasatlarla durgun geçen yaz sezonunun ardından beyazperde çiçekleniyor. Altı Türk filminin vizyona gireceği yeni sezonda edebiyat uyarlamaları da dikkat çekiyor

Birkaç istisnanın dışında eski filmlerin tekrarıyla durgun geçen yaz sezonunun ardından beyazperde, yeni sezonda birbiri ardına vizyona girecek yeni filmlerle şenlenecek. Film şirketlerinden alınan bilgiye göre izleyiciler hem çok okunan romanlardan uyarlanan filmlerle, hem de Türk Sineması'nın yeni yapımlarıyla karşılaşacağı sezonda perdeler çiçeklenecek.

Edebiyattan perdeye uyarlanan filmlerin başında J.R.R Talkien'in, fantezi edebiyatın klasikleri arasında yer alan ve Türkiye'de de uzun süre en çok satanlar listesinde kalan "Yüzüklerin Efendisi" geliyor. Yeni sezonda üçlemenin kahramanları, ete-kemiğe bürünmüş halleriyle hayranlarıyla buluşacak. Çekimleri yaklaşık 2 yıl süren filmin, Aralık sonunda vizyona girmesi planlanıyor. Peter Jackson'ın yönettiği filmde başrolleri Elijah Wood, Sir Ian Mc Kellen ve Liv Taylor paylaşıyor.

Çok satan bir başka kitap "Harry Potter" da, bu sezon vizyona girecek bir başka edebiyat uyarlaması. Çocuklar için yazılan ancak büyükler arasında da bir hayli okuyucu bulan kitabın uyarlaması Chris Columbus tarafından beyazperdeye aktarılmış. Daniel Radcliffe ve Sean Biggerstaff'ın başrolleri paylaştığı filmin sömestr tatilinde vizyona girmesi planlanıyor. Helen Fielding'in, çok okunan kitabı "Brigitte Jones'un Günlüğü" ile çizgi roman dünyasından "Spider Man-Örümcek Adam" da bu sezonun kağıt üzerinden perdeye aktarılanlardan.

Altı yeni Türk filmi

Bu sezon toplam 6 Türk filmi vizyona girecek. Ferzan Özpetek'in 'Cahil Periler'i Eylül sonunda, Hayk Kırakosyan'ın yönettiği, Hülya Koçyiğit, Aykut Oray, Tuncel Kurtiz ve Hamdi Alkan'ın oynadığı 'Şellale' Kasım ayında, yine Ferzan Özpetek'in 'Derviş'i ve Levent Kırca'nın yıllar sonra sinemaya döndüğü 'Son' Ocak ayında vizyona girecek.

Sinan Çetin'in çekimleri 2 yıl süren, Teoman ve Yasemin Kozanoğlu gibi sinema dışından ünlü isimlere rol verdiği filmi 'Romantik' de bu sezon perdede olacak. Öte yandan, Yeşim Salkım'ın, bir şarkıcının dramatik hayatını anlattığı, yönetmenliğini Ersin Pertan'ın yaptığı 'Şarkıcı' da vizyona girecek bir diğer Türk filmi. 'Şarkıcı ve 'Romantik'in kesin vizyon tarihleri henüz belli değil.

Ve diğerleri...

Bunların dışında yeni sezonda sinemaseverlere, pek çok ünlü oyuncu ve yönetmenin imzasını taşıyan yapımlar sunulacak. Julia Roberts 'America's Sweethearts', Arnold Schwarzeneger 'Collateral Damage'la Ekim'de, Danny DeVito 'Heist', Denzel Washington 'Training Day'le Kasım'da, Nicolas Cage ve Merrly Streep 'Adaptasyon'la Ocak'ta, Anthony Hopkins 'Atlantis'teki Kalp'le Şubat'ta, Leonardo Di Caprio 'New York Gangsterleri' ve Jimm Carey de 'The Majestic'le Mart'ta sinemalarda olacaklar.

Yeni sezon yeni filmler

Helen Fielding'in, günümüz kadınlarının prototipini çizmesi nedeniyle çok okunan kitabı Brigitte Jones'un Günlüğü bu sezonda beyazpardede. Rene Zellweiger ile Hugh Grant'in başrolleri paylaştığı filmde, 30'lu yaşlarında kiloları ve arkadaşlarıyla başı sürekli dertte olan, sakar ama sevimli Brigitte'nin hikayesi hızlı ve tempolu bir komedi şeklinde ele alınıyor. Vizyonun bir diğer uyarlaması ise çizgi roman dünyasından Spider Man-Örümcek Adam. Sam Raimi'nin yönettiği film Mayıs'ta vizyonda. Nicole Kidman'ın oynadığı David Fincher'ın yönettiği The Panic Room-Panik Odası ve Hollywood'un çok konuşulan filmlerinden Moulin Rouge vizyonun yenileri arasında.

 
Sanal alemde İstanbul müzesi

Hatırlatıyor ve uyguluyor
Edebiyat ve şiirin kuşaklar ve isimler arasında bir savaş alanı değil, değişen duyarlılıklar katındaki bir varolma, ses verme, değer ve mesele yüklenme isteği olduğunu hatırlatan edebiyat-kültür dergisi Kaşgar, son sayısında da bunun altının çizildiği bir ürünle çıkıyor okuyucu karşısına. Dergi, mevcut edebiyat ve kültür dergiciliği alanındaki 'oyun'u, tümden reddettiğini ilan ederek varlık alanını, edebiyatı bir şikayet alanı değil empatiye dayalı bir sürekli umut görme tutumuyla özetliyor. Edebiyat dergilerinin okuyucu adaylarını cezbedecek projeler üretmekle meşgul olduğunu vurgulayan Kaşgar, edebiyat dergilerinin vazifelerinin altını çiziyor ve dergilerin okuyucu yetiştirmek, okuyucu katına erişmiş insanların beklentilerine karşılık vermek ve yeni okuyucular çıkarmakla görevli olduğunu söylüyor. Eylül-Ekim ayları için çıkardığı 23. sayısında Kaşgar, bütün bunları iki kapak arasında gerçekleştirmeyi deniyor. Ömer Erdem ve Cevdet Karal'ın yönetiminde çıkan derginin son sayısında, öykülerini bir süredir Kaşgar'da yayımlayan usta kalem Rasim Özdenören "Fırtına" adlı sürprizli öyküsü ve hecenin kentleşmesi paralelinde Necip Fazıl'ın şiiri ve şehir üzerine yazdığı bir denemesiyle yer alıyor. Ahmet Özalp, tiryakilik oluşturan incelemelerine Refik Halid Karay'ın eserlerinde görülen 'burun' merakını anlatarak devam ediyor. Bunu da Osmanlı'dan Cumhuriyete uzanan zaman dilimini kapsayacak şekilde yapıyor. Kaşgar bu sayısında okurlarına bir de tadımlık sunuyor. Mustafa Kutlu'nun yakında çıkacak eseri "Beyhude Ömrüm"ünden bir bölümü yayımlayarak okuyucunun damağında bir kamaşmaya neden oluyor. Günay Aladağ "Kırmızı Balon" adlı öyküsüyle dikkatimizi çekerken Turan Koç, şiirsel metni "Lal" ile kalplerimizi yokluyor. İlyas Dirin, münekkitsizliği tenkit ederken önceki sayıda çevirilerine yer verilen T. Sait Halman yeni çevirilerle Kaşgar'daki yerini alıyor. Cemal Akyüz ise Hint ve Pakistan edebiyatından yeni tatlar sunuyor. Tel: 0 212 513 77 26
19 Eylül 2001
Çarşamba
 
Künye
Temsilcilikler
ReklamTarifesi
AboneFormu
MesajFormu
Ana Sayfa | Gündem | Politika| Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon| Hayat| Arşiv
Bilişim
| Aktüel | Dizi | Röportaj | Karikatür

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED